Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

Anouks Schatkist vol Vergeten Boeken #6

door Anouk (Hebban Crew) 13 reacties
Anouk van der Zee, bedrijfsleider bij Bek, Boeken en Bijzonders in Veghel, moet vaak met lede ogen aanzien hoe mensen in één rechte streep naar de Top Tienen en stapels vol actuele toptitels lopen. Logisch natuurlijk, maar ook jammer, want op de planken van haar boekhandel, als zijnde het behang van de winkel, bevinden zich juweeltjes van boeken. Anouk stelt aan je voor: haar Schatkist vol Vergeten Boeken.

Bek, Boeken en Bijzonders

De Vergeten Boeken van Anouk

Dit zijn Anouks 'winkelweesjes', boeken die geen plekje meer op de tafel hebben en op de planken zijn verdwenen, maar niets van hun waarde zijn verloren.

In onze voorraad sinds april 2015

Arie Storm en zijn boek Maans stilte leken een goede keuze bij het inkopen (en ik blijf erbij dat dat zo is!). Hij schreef al drie andere romans die bejubeld werden in de kranten. Misschien is het blijven staan omdat het een dun boekje is – nog geen novelle, maar korter dan het gemiddelde boek: 160 pagina’s. Misschien omdat het een tussengenre is – een literaire roman, maar met duidelijke thrillerelementen en een op te lossen moord. De vraag is dan altijd waar je het neerzet, hoewel het in dit geval toch vrij duidelijk bij de romans moest. Voor de gemiddelde thrillerlezer zit er toch teveel literaire taalkunst in.

Arie Storm was dan ook literatuurcriticus bij het Parool tot februari dit jaar. Zijn ontslag leidde tot flinke verontwaardiging bij de lezers die zijn diepgaande recensies verkozen boven de bespreking van populaire titels. Maar waar gáát Maans stilte dan over? Een moord op de universiteit. Als de liftdeuren zich openen ziet August Voois daar de gehate hoogleraar Eddie Maan dood liggen. Even later is het lichaam spoorloos verdwenen. In de roman is naast het thrillerplot een belangrijke rol weggelegd voor de betekenis van sterven, trouw en eenzaamheid. Hoe het voelt om gehaat of geliefd te zijn.

-   Maans stilte van Arie Storm

Bestel bij Bek Boeken

In onze voorraad sinds januari 2016

Het is werkelijk onbegrijpelijk waarom ik dit niet aan de lezende mens verkocht krijg. Dit is de auteur van Silver Linings Playbook! Matthew Quick is een auteur die het verdient om enthousiaste lezers te krijgen, die al zijn boeken in huis halen en vechten om gesigneerde edities. Ik zou zijn verhalen bijna durven omschrijven als literaire feelgood: de alledaagsheid van de levens van zijn personages worden niet alleen vermengd met rauwe werkelijkheid (geestesziekte, dakloosheid, zelfmoord), maar ook met hoop. En humor. Het is juist de voorzichtige maar hardnekkige hoop die zijn boeken én zijn personages zo mooi maken.

Laat je niet afleiden door de voetnoten die te pas en te onpas gebruikt worden. Die passen perfect bij een 18-jarige jongen met teveel te vertellen en te weinig tijd het te doen. Hij zal namelijk niet ouder worden dan 18. Op zijn verjaardag zal hij zichzelf van het leven beroven. Maar eerst moet hij bij vier mensen langs die hij een cadeau wil geven, zodat ze niet denken dat het hun schuld was. En hij moet degene vermoorden die zijn leven tot een hel heeft gemaakt: zijn vroegere beste vriend. Geloof me: ondanks dit heftige thema leest het verhaal vlot. Het leest mooi. En het leest indrukwekkend.

- Gefeliciteerd, Leonard Peacock van Matthew Quick

Bestel bij Bek Boeken

In onze voorraad sinds oktober 2016

Disclaimer: niet lezen als je net afscheid hebt moeten nemen van je huisdier. Niet lezen als je de film Hachi nauwelijks hebt overleefd (ik noem geen namen, maar ikzelf dus). Of misschien juist wel, want het is zo prachtig. Denk qua sfeer aan het recente Reisverslag van een kat van Hiro Arikawa – ook een goede tip, trouwens. Een goed geschreven, mooi verhaal over de relatie tussen mens en dier. Op dat onvermijdelijke moment dat je afscheid moet nemen van je trouwe viervoeter, omdat dieren nu eenmaal minder lang leven dan wij. In de lovende woorden van Isabel Allende, het is een verhaal dat je zo diep raakt dat je het nooit meer vergeet: ‘Het lijkt heel simpel, maar is dat niet.’

Lily is een twaalfjarige teckel, en haar baasje Ted een eenzame veertiger. Na zijn zoveelste mislukte relatie besteedt hij zijn liefde en aandacht liever aan zijn trouwe hond. Ze kijken samen televisie en spelen de hele dag spelletjes. Maar als Lily een kwaadaardige hersentumor ontwikkelt, stort Teds wereld in. Hij zal afscheid van haar moeten nemen, maar hij heeft geen idee hoe hij zonder haar verder kan leven. Hij besluit terug te vechten, en Lily zo lang mogelijk bij zich te houden. Maar hoe bestrijd je het onvermijdelijke?

- Lily en de octopus van Steven Rowley

Bestel bij Bek Boeken

In onze voorraad sinds juni 2016

Nee, het is niet die Elizabeth Taylor (persoonlijk zou ik onder een pseudoniem zijn gaan schrijven). Deze andere Elizabeth heeft dan ook altijd in de schaduw gestaan van haar beroemde naamgenote. Desondanks was ze zeer productief: ze schreef twaalf romans, vier verhalenbundels en een jeugdboek. Vlak voor haar dood in 1975 vernietigde ze bijna al haar persoonlijke correspondentie, maar het mocht niet baten: er verscheen toch een biografie over haar leven. Hilary Mantel en vele anderen noemen haar een van de meest ondergewaardeerde schrijfsters van de 20ste eeuw. Uitgeverij Karmijn dacht – terecht – dat het tijd werd voor een Nederlandse vertaling.

Het is de eerste keer dat het boek vertaald werd (in Engeland verscheen het in 1957). Maar blijkbaar is Elizabeth Taylor nog steeds ondergewaardeerd: niets verkocht! Aan de lezers van deze column dus de kans om haar nu echt te gaan ontdekken. Het boek gaat over Angel, die met haar moeder in een somber en armoedig dorp woont. Ze schrijft romans om aan de werkelijkheid te ontsnappen, en het verrast haar niet dat ze een groot publiek aanspreken. Ze heeft altijd al geweten dat er een genie in haar schuilging. Niets staat haar nu nog in de weg, behalve misschien zij zelf. Want zijn alle auteurs niet onverantwoorde fantasten en geboren, ingenieuze leugenaars?

- Angel van Elizabeth Taylor

Bestel bij Bek Boeken

In onze voorraad sinds februari 2016

Toen het verscheen heb ik er maar liefst 5 verkocht. Dat is redelijk goed voor een boek dat niet gehypet is door de media. Mensen pakten het op, lazen de achterflap en dachten, dát is een boek voor mij. Maar toen gebeurde het: er kwam zoveel nieuw aanbod binnen dat deze naar de kast moest, en prompt werd bestempeld met het nare vooroordeel “oud, dus vast niet zo goed”. In september 2016, volgens mijn voorraadsysteem. Maar het is prachtig. Prachtig, zeg ik je! Bovendien is het nog altijd actueel. Gevangen zitten tussen twee werelden, immigratie en illegaliteit – omdat dat altijd nog beter is dan in je thuisland zijn.

Het boek volgt drie jonge mannen die vanuit India naar Engeland zijn gekomen, en wanhopig proberen een nieuw leven op te bouwen. Samen met een tiental lotgenoten zitten ze in een huis in Sheffield (bovenop elkaars lip, waarschijnlijk). Tarlochan, uit de laagste kaste, probeert zijn traumatische verleden verborgen te houden. Avtar wordt achtervolgd door schuldeisers. En Randeep worstelt met zijn gevoelens voor Narinder, zijn ‘visumvrouw’, die haar toekomst op het spel zet om hem aan een verblijfsvergunning te helpen. En het is nog eens een heerlijk dik boek met een mooie cover ook nog.

- Het jaar van de gelukszoekers van Sunjeev Sahata

Bestel bij Bek Boeken

In de Hebban Boekentipper kun je drie hulplijnen raadplegen: specialisten (Hebban redactie en recensenten), de Hebban genreclubs en Boekverkopers. Anouk van der Zee van Bek, Boeken en Bijzonders is een van de boekverkopers die achter deze hulplijn zitten. Zij zitten klaar om je van verrassende, originele en passende tips op maat te voorzien, als jij even niet meer weet wat je moet lezen. Ontvang je een tip van een boekverkoper, dan is het natuurlijk heel sympathiek om het boek ook op hun website te bestellen. De levertijd en verzendkosten zijn bij de meeste (zelfstandige) boekhandels gelijk aan die van de grote webshops.

Het enige dat je nodig hebt om een Hebban Boekentippertip aan te vragen is een Hebbanaccount, drie favoriete boeken en een leeswens.

Inmiddels zijn er meer dan 1000 tips uitgedeeld én kun je een boekenbon winnen met je tipverzoek

Naar de Hebban BoekentipperOver de auteur

Anouk (Hebban Crew)

176 volgers
1253 boeken
24 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Anouks Schatkist vol Vergeten Boeken #6

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken