Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Anthony Doerr wint Pulitzer Prize voor fictie 2015

Tien jaar lang schreef Anthony Doerr aan zijn bestseller 'All the Light We Cannot See'. Gisteren werd dit schrijven beloond met de Pulitzer Prize voor fictie 2015.


De jury beschrijft All the Light We Cannot See, door The House of Books uitgegeven met de titel Als je het licht niet kunt zien als: "een fantasierijke en ingewikkelde roman, geïnspireerd door de verschrikkelijke gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog en geschreven in korte, elegante hoofdstukken die de menselijke natuur en de tegenstrijdige kracht van technologie blootleggen."

"Radio is een fantastisch medium dat voor verschrikkelijke doeleinden kan worden ingezet. Zoals het een instrument van verzet kan zijn en je de vrijheid kan voelen om te luisteren naar wat je zelf wil, zo kan het ook een middel van het kwaad zijn. De nazi’s hebben de radio gebruikt om hun nationalisme in de hoofden van de luisteraars te hameren. De Volksempfänger, een korte golf radio uit nazi-Duitsland probeerde de mensen te verhinderen om onafhankelijk te denken, omdat je alleen de Duitse zenders kon ontvangen. Het principe dat radio in die beide richtingen gebruikt kan worden, trok me aan", aldus Anthony Doerr in een interview met Hebban.

Ook genomineerd voor de Pulitzer Prize voor fictie waren: Let Me Be Frank with You van Richard Ford, The Moor's Account van Laila Lalami en Lovely, Dark, Deep van Joyce Carol Oates.

De Pulitzer Prize is Amerika's meest prestigieuze prijs voor literatuur en journalistiek. De prijs wordt in verschillende categorieën uitgereikt: veertien prijzen voor de journalistiek, zes voor literatuur en één prijs voor muziek. Vorig jaar werd de Pulitzer Prize voor fictie gewonnen door Donna Tartt, voor haar roman Het puttertje.

Over Als je het licht niet kunt zien :
De jonge Marie-Laure is blind. Ze woont met haar vader in Parijs naast het natuurhistorisch museum waar hij werkt als curator. Als ze twaalf is bezetten de nazi's Parijs en vader en dochter vluchten naar het Bretonse Saint-Malo. Ze hebben de grootste en meest waardevolle schat van het museum meegenomen.

In een mijnstadje in Duitsland groeit Werner Pfennig samen met zijn jongere zusje Jutta op in een weeshuis. Werner belandt bij de Hitlerjeugd en wordt vervolgens naar het front gestuurd. Via Rusland komt hij ten slotte in Saint-Malo terecht, waar zijn verhaal en dat van Marie-Laure samenkomen.

Over Anthony Doerr:
Anthony Doerr (1973) heeft met zijn werk al vele gerenommeerde literaire prijzen gewonnen. Hij schreef tien jaar lang aan zijn roman Als je het licht niet kunt zien, die door de internationale pers als een meesterwerk wordt beschouwd en waarvan de filmrechten zijn verkocht aan 20th Century Fox. Anthony Doerr woont met zijn vrouw en twee jonge zoons in Boisse, Idaho.

Benieuwd naar Als je het licht niet kunt zien ? Je kunt deze roman nog tot vrijdag 24 april winnen! Doe gauw mee met de giveaway!

Foto Anthony Doerr: Isabelle SelbyOver de auteur

Daphne van Rijssel (crew)

1 volger
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Anthony Doerr wint Pulitzer Prize voor fictie 2015

 

Gerelateerd

Over

Anthony Doerr

Anthony Doerr

Anthony Doerr (1973) heeft met zijn werk al vele gerenommeerde literaire prijzen...

Gesponsorde boeken