Advertentie

Hebban vandaag

Interview /

Anthony Lemke uit Dark Matter

Op 28 mei had ik het genoegen Anthony Lemke te mogen interviewen over de telefoon. We zijn vanaf het begin af aan op voornamen blijven hangen en vooral Anthony moest veel lachen. Tussendoor zag zijn hond nog een stel eekhoorns die elkaar achterna zaten. Een ontspannen, prettig gesprek dus. Anthony is een Canadese acteur die vanaf 16 juni te zien is in de serie Dark Matter op Syfy.

In Dark Matter volgen we zes mensen die wakker worden uit stasis (een artificiele, langdurige slaap) op een ruimteschip. Ze weten niet wie ze zijn, waar ze vandaan komen of waar ze heen gaan. Anthony Lemke speelt Three, zo genoemd omdat hij als derde wakker werd. Voor wie meer wil weten over het verhaal: hier kan je een review vinden van het bijbehorende stripboek waar de serie op gebaseerd is.

In de serie speel je Three, die omschreven wordt in de persberichten als “het ruwe huurling-type”, wat natuurlijk een beetje stereotype is.
Anthony: "Om eerlijk te zijn, hij is een beetje een Han Solo-type: hij is erg gefocused op zichzelf. En dat is inderdaad een veel voorkomend karakter in science fiction-shows. Als acteur probeer je toch om je eigen inbreng daarin te brengen, je eigen versie van het karakter neer te zetten. Dat is een deel van de uitdaging. Ik denk dat Joe, de schrijver, een duidelijke inbreng in het personage (van huurling, red.) heeft gebracht, met betrekking tot het achtergrond verhaal en persoonlijkheid. Daardoor kon ik met veel plezier de rol spelen."

Joseph Mazzoli (Één van de schrijvers van de serie, red.) zei op zijn weblog dat jij ook veel hebt toegevoegd aan het karakter, tijdens de opnames.
Anthony: "Ah. Dat is heel vriendelijk van hem. Ik moet zeggen dat het een plezier was om met zijn productie team te werken. Weet je, één van de dingen waarvan ik van mening ben dat ik ze kan, dat ik altijd heb gekund als een acteur, is om veel mee te brengen naar de personages die ik speel. Om precies te kunnen vormen en tot uiting te kunnen brengen wie het gespeelde personage is. Om dat te doen, moet het creatieve deel van het team je wel willen laten spelen met het personage. Ze moeten je laten spelen met het karakter en met de tekst, en soms zijn degenen die de serie maken daar niet zo goed in. Joseph noemt dat volgens mij ook in zijn blog: dat serie-makers soms een beetje terughoudend zijn in het geven van zoveel vrijheid aan een acteur. Maar dat was hier geen probleem. Ze lieten mij mijn gang gaan, en ik zei: Luister, ik ga een aantal dingen proberen, ik gooi wat mogelijkheden de ruimte in, en het is aan jullie om mij te vertellen wat jullie niet willen. Als jullie het niet willen, zal ik het niet doen. Als jullie het wel willen, doen we er meer van. Dat samenwerkingsproces was geweldig. Ik hoop dat dat ook terug te zien is in de serie. Ik heb wat eerste edits gezien en een groot deel van waar we aan gewerkt hebben heeft de serie gehaald. Dat is een eerbetoon aan hun (het creatieve team, red.) openheid en bereidheid om acteurs te laten spelen."

Lijkt Three ook maar enigszins op jou als persoon?
Anthony: "Weet je, ik denk dat Joe de spijker op zijn kop heeft geslagen in zijn blog. Ik denk dat er overeenkomsten zijn tussen het personage Three en mij. Overduidelijk ben ik niet een soort egoïstische huurling, ik ben meer een familie-man. Ik heb een stel kinderen en een vrouw en ik woon buiten de stad, ik leef een vrij simpel leven vergeleken met Three. Maar Three heeft een heleboel zelfvertrouwen, balancerend op het randje van arrogantie, wat de andere kant is van dezelfde medaille. Ik denk dat ik, of het nou goed is of niet, hetzelfde ben. En zijn speelsheid, dat zeker. Er zijn overeenkomsten daar. Maar ik denk dat dat één van de leuke dingen is van het acteur zijn, om altijd de overeenkomsten te vinden tussen wie jij bent als persoon, en wie je speelt in je rol. In dit geval was dat makkelijker dan met andere personages, door de overeenkomsten in karakter."

Aangezien ik schrijf voor een website die zich focust op science fiction en fantasy boeken, wat is jouw band met science fiction en fantasy?
Anthony: "Het is verweven met mijn jeugd. Als kind, als jongen, zijn de boeken en films waartoe je je aangetrokken voelt vaak science fiction. Ik ben opgegroeid in de jaren 70 en 80, en Star Wars, Space 99 (een science-fiction tv serie uit de jaren 70, red.) en herhalingen van Star Trek zijn het soort series waar ik toen naar keek. Als we buiten speelden, hielden we light-saber gevechten en dergelijke. Dus tijdens het opgroeien was mijn band met de science fiction wereld vrij sterk. Tijdens mijn twintiger jaren waren de boeken die ik las vooral science fiction, ik was bijvoorbeeld een grote fan van de boeken van David Brin. Dus de kans om in een science fiction serie te spelen met de mensen van Stargate, dat is enorm speciaal voor mij. Deze jongens hebben meegewerkt aan één van de grootste franchises in science fiction geschiedenis. De kans om met dat soort jongens in dezelfde zandbak te spelen is een echt eer."

Is er een droombaan die je als acteur nog een keer zou willen spelen met betrekking tot een specifieke sciencefictionserie?
Anthony: "Zo, dat is een lastige vraag. Weet je, ik leefde een tijdje in Montreal, en toen ik terug verhuisde naar Toronto zei ik tegen mijn agent: weet je wat ik graag zou doen? Ik zou dolgraag een rol spelen op een ruimteschip. Het liefst een soort Han Solo personage. En zowaar, nog geen zes maanden later speel ik Three. Ik moet zeggen dat ik nooit specifiek over Dark Matter heb gedroomd, maar dit is precies het soort serie en personage dat ik hoopte ooit te kunnen spelen. Ik hoop alleen dat het publiek positief op de serie reageert, zoals wij zeker positief op de serie reageerden als acteurs. Het script, al het werk dat door de verschillende teams is gedaan om deze wereld tot leven te brengen: ik denk dat alle elementen er zijn om een show neer te zetten die door iedereen gewaardeerd wordt."

Dus we gaan niet voor een tweede Firefly?
Anthony: "Laten we hopen op meer Stargate, minder Firefly. Niet qua kwaliteit, maar qua levensduur."

Als ik het goed begrijp ben je half Nederlands?
Anthony: "Inderdaad. Mijn moeder is Nederlands, ze kwam naar Canada na de tweede wereldoorlog in de jaren vijftig, met haar broers en haar ouders. De rest van haar familie, neven, nichten, ooms, tantes, die bleven allemaal in Holland. Ik heb een aantal van ze leren kennen omdat ze naar Canada kwamen. Sommigen bleven een hele zomer. Een van mijn moeders familieleden kwam bij ons wonen in Ottowa, waar ik geboren en getogen ben. Ik ben ook in Nederland geweest, voor een bruiloft. Het is een onderdeel van mijn erfgoed waar ik heel trots op ben, en het is een onderdeel van mijn leven. Hoewel mijn moeder ons nooit Nederlands heeft geleerd, probeert ze het mijn dochter wel te leren. Één van mijn dochters heeft een affiniteit met Nederlands en Nederland, om de een of andere reden. Haar tweede naam is zelfs Juliana, zoals jullie oud-koningin, maar met een andere reden. Dus er is zeker een band die ik voel met dat deel van mijn erfgoed. Volgens mij gaan we er zelfs volgend jaar heen."

Is er nog iets dat je zou willen zeggen tegen je Nederlandse fans?

Anthony: "Ga kijken! DAT is wat ik zou willen zeggen. Ga alsjeblieft kijken. Want zonder jullie, en alle anderen die syfy kijken door de hele wereld, krijgen wij geen kans om het verhaal te vertellen. Het is echt een leuke, samenwerkende ervaring tussen de fans en de schrijvers. Ik kan je vertellen, in deze tijd volgen de schrijvers, zoals Joe en Paul (Mullie, red.) de blogs, ze volgen wat er gezegd wordt over de show. Ze volgen welke personages en welke relaties populair zijn. Ze veranderen het script voor de volgende jaren met dat in het achterhoofd. Dus ik hoop oprecht dat heel veel mensen, inclusief mijn familie, gaan kijken en actief zijn. Weest actief op twitter, op blogs, op de conventies. Het creatieve team gaat ook naar conventies en praat met de fans over de show. Dat zorgt voor een dialoog tussen de fans en de creatievelingen achter de serie, wat heel belangrijk is voor ons. Dus ik hoop dat jullie allemaal kijken van 16 Juni."

Dark Matter, dinsdag 16 juni, om 21.00 op Syfy.Over de auteur

Tanja Krone

25 volgers
227 boeken
0 favorieten


Reacties op: Anthony Lemke uit Dark Matter

 

Gesponsorde boeken