Meer dan 5,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Nieuws /

Antoinette Beumer, Sien Volders en Herien Wensink op shortlist Hebban Debuutprijs 2018

door Hebban Crew 138 reacties
Sien Volders, Herien Wensink en Antoinette Beumer maken kans op de Hebban Debuutprijs 2018. Ze werden door een honderdkoppige lezersjury uit twaalf gegadigden genomineerd voor de shortlist. De Hebban Debuutprijs wordt uitgereikt tijdens een groot lezersevent in de Rotterdamse boekhandel Donner op zondag 30 september a.s.

Mijn vader is een vliegtuig

Filmregisseur Antoinette Beumer (1962), bekend van producties als ‘Soof’ en ‘De gelukkige huisvrouw’, debuteerde eerder dit jaar bij uitgeverij Lebowski met de, deels autobiografische, roman ‘Mijn vader is een vliegtuig’. Een verhaal dat veel parallellen heeft met haar eigen leven. Haar vader zat zelf ruim 30 jaar in een psychiatrische inrichting. Na de plotselinge dood van haar moeder wordt de 40-jarige Eva geconfronteerd met angst. Als ze op zoek gaat naar de oorsprong van deze gevoelens, komt ze erachter dat er hiaten in haar geheugen zijn. Op dit moment werkt Beumer zelf aan het scenario voor de verfilming van het boek. 

Noord

'Noord’ is de debuutroman van Sien Volders (1983) en verscheen eind 2017 bij Hollands Diep. Met ‘Noord’ leverde ze een strak gecomponeerd, filmisch verhaal over een jonge zilversmid die vanuit Vancouver naar het uiterste noorden van Canada trekt om daar een levensbepalend besluit te nemen. Sien Volders studeerde kunstgeschiedenis en antropologie. Ze werkt als redacteur en interieurvormgever. Ze is getrouwd met de Vlaamse tv-presentator en komiek Lieven Scheire en woont in Gent. 

Kleihuid

Theaterredacteur Herien Wensink (1977) specialiseerde zich tijdens haar studie in de literatuur over de Eerste Wereldoorlog en niet verwonderlijk vormt dat de setting voor haar debuutroman ‘Kleihuid’, die in januari verscheen. In het verhaal komen twee mannen – een Britse officier en soldaat – in 1918 in een Vlaams revalidatieoord terecht. De twee tegenpolen delen een kamer, waar de een van zware verwondingen aan zijn gezicht herstelt en de ander zijn mentale problemen onder ogen moet zien. Een verhaal over verbroedering in onverwachte hoek, van de helende kracht van vriendschap en de bijzondere rol die kunst soms speelt. 

Hebban Debuutprijs

De Hebban Debuutprijs is de enige juryprijs van Nederland en Vlaanderen met een grote invloed van lezers en richt zich op literaire fictie en narratieve non-fictie. De drie debuten werden geselecteerd door een lezersjury bestaande uit zo’n honderd lezers. De twaalf genomineerde titels werden elk meer dan dertig keer gelezen. De shortlist wordt beoordeeld door een eindjury bestaande uit de redactieleden van Hebban: Daphne van Rijssel, Lindy de Jong, Soraya Vink, Debbie van der Zande en Martijn Lindeboom en boekverkopers: Nynke de Vries (Boekhandel Binnert Overdiep, Heerenveen), Ingrid Davelaar (Boekhandel Van de Ven, Soest), Stijn Aarts (Boekhandel Bert van der Heijden, Uden), Anouk van der Zee (Boekhandel Bek, Boeken & Bijzonders, Veghel) en Gerben de Bruijn (Boekhandel Post Scriptum, Schiedam). Juryvoorzitter is Hebban-hoofdredacteur Sander Verheijen. 

Hebban Live

De winnaar van de Hebban Debuutprijs 2018 wordt bekend gemaakt tijdens Hebban Live, een groot lezersevent op 30 september bij Boekhandel Donner in Rotterdam. Naast de award ontvangt de winnaar een bedrag van € 2.500, promotie op Hebban ter waarde van € 2.500 en een campagne in samenwerking met Libris.

Naast de Hebban Debuutprijs worden ook de Hebban Clubprijzen voor beste boeken van het jaar uitgereikt. De winnaars worden in augustus bekendgemaakt. Er kan nog tot en met 5 augustus a.s. gestemd worden. 

Hebban 1000

Geïnspireerd op de Radio 2 top 2000 stelt Hebban dit jaar voor het eerst de Hebban 1000 samen, de ultieme inspiratielijst voor en door lezers met de duizend mooiste boeken aller tijden. Op basis van de persoonlijke top 25 lijsten van lezers wordt de top 1000 bepaald. Stel je eigen top 25 mooiste boeken hier samen.

 

Over Hebban 

Hebban.nl werd opgericht in 2014 en groeide in korte tijd uit tot de populairste boekensite en grootste lezerscommunity van Nederland en Vlaanderen met 150.000 leden, bijna 100.000 recensies en 1 miljoen lezerswaarderingen. De site trekt maandelijks meer dan 500.000 bezoekers. Sinds 2017 is er ook een populaire boekenapp voor iOS en Android. Zie ook: de mensen achter Hebban.

Over Donner

Boekhandel Donner is al meer dan een eeuw gevestigd in de binnenstad van Rotterdam. In 2014 realiseerden vijf boekverkopers een zelfstandige doorstart, na het geruchtmakende faillissement van Polare, een boekhandelsketen waar Donner toen onderdeel van was. Dat nieuwe hoofdstuk werd geschreven met behulp van 1750 crowdfunders en zeven private investeerders.

Donner is gevestigd in een rijksmonument aan de Coolsingel. Het gebouw en de omgeving worden stevig op de schop genomen. Maar onder het motto: ‘Tijdens de verkoop gaat de verbouwing gewoon door’, is elke boekenliefhebber hartelijk welkom. De nieuwe winkel zal in het voorjaar van 2019 klaar zijn, maar in september wordt een gedeelte daarvan al opgeleverd. 

Klik hier voor de website van Donner. Hier vind je meer informatie over de verbouwing.

 

Fill out my online form.


Over de auteur

Hebban Crew

2523 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Antoinette Beumer, Sien Volders en Herien Wensink op shortlist Hebban Debuutprijs 2018

 

Overig

Hebban Debuutprijs 2018 | De genomineerden

op 19 juni 2018 door Hebban Crew 12 boeken 7 volgers 0 reacties 1 like