Hebban vandaag

Nieuws /

Antoinette Beumer wint Hebban Debuutprijs 2018

door Hebban Crew 9 reacties
Met haar roman ‘Mijn vader is een vliegtuig’ wint Antoinette Beumer de Hebban Debuutprijs 2018. Dat werd bekendgemaakt tijdens het lezersevent Hebban Live in boekhandel Donner. De jury was onder de indruk van Beumers vermogen om het schrijnende verhaal neer te zetten van een sterke en tegelijkertijd kwetsbare vrouw die het gevecht met de waanzin aangaat.

Filmregisseur Antoinette Beumer (1962), bekend van producties als ‘Soof’ en ‘De gelukkige huisvrouw’, debuteerde eerder dit jaar bij uitgeverij Lebowski met de, deels autobiografische, roman Mijn vader is een vliegtuig. Een verhaal dat veel parallellen heeft met haar eigen leven. Haar vader zat zelf ruim 30 jaar in een psychiatrische inrichting. Na de plotselinge dood van haar moeder wordt de 40-jarige Eva geconfronteerd met angst. Als ze op zoek gaat naar de oorsprong van deze gevoelens, komt ze erachter dat er hiaten in haar geheugen zijn. Op dit moment werkt Beumer zelf aan het scenario voor de verfilming van het boek.   

'Na zoveel jaar verhalen van anderen vertellen, wilde ik graag een eigen verhaal vertellen,' zegt Beumer. 'En wel op een manier dat niemand zich ermee zou bemoeien. Niemand die zou zeggen: ‘Dit is niet geloofwaardig’, of ‘Wie gaat dat spelen?’, of ‘Dat is veel te duur om te maken’, of ‘De jaren zeventig, dat is niet bankable genoeg’. Ik ben gewend om - in alle fases van het proces - met heel veel mensen te maken te hebben. Mijn voornaamste motivatie was dat ik nu iets in mijn eentje kon doen, iets kon maken dat echt helemaal van mij was.' 

'Mijn vader is een vliegtuig is een roman over herinneringen, familiebanden en de verwerking van leed, waarbij de toon langzaam overhelt van komisch naar aangrijpend. Antoinette Beumer toont de kracht, maar vooral ook de vergankelijkheid van herinnering. Haar romandebuut geeft haar de ruimte om de valkuilen van de geestelijke gezondheidszorg op een onthutsende manier te schetsen.' Uit het juryrapport

Naast de award ontvangt Beumer € 2.500 aan prijzengeld en een landelijke advertentiecampagne van boekhandelsketen Libris. 

Andere kanshebbers op de shortlist waren Sien Volders met Noord ('Een debuut dat spreekt van durf en ambitie en dat zowel in thema als in taalgebruik ook echt literair durft te zijn') en Herien Wensink met Kleihuid ('Het is bewonderenswaardig hoe Wensink in het hoofd van de beschadigde soldaten kruipt en hen laat spreken).

Het juryrapport van de volledige shortlist lees je via onderstaande knop.      

Hebban Debuutprijs 2018 - Juryrapport

Meer weten over de drie shortlistauteurs? Lees Het Grote Hebban Debuutprijs Interview door Wilke Martens.

Over de Hebban Debuutprijs  

De Hebban Debuutprijs is de enige juryprijs van Nederland en Vlaanderen met een grote invloed van lezers en richt zich op literaire fictie en narratieve non-fictie. De drie debuten werden geselecteerd door een lezersjury bestaande uit zo’n honderd lezers. De twaalf genomineerde titels werden elk meer dan veertig keer gelezen.

De shortlist werd beoordeeld door een eindjury bestaande uit de redactieleden van Hebban: Daphne van Rijssel, Lindy de Jong, Soraya Vink, Debbie van der Zande en Martijn Lindeboom en boekverkopers: Gerben de Bruijn (Boekhandel Post Scriptum, Schiedam), Ingrid Davelaar (Boekhandel Van de Ven, Soest), Kirsten Pieterse (Larense Boekhandel, Laren), Nynke de Vries (Boekhandel Binnert Overdiep, Heerenveen) en Anouk van der Zee (Boekhandel Bek, Boeken & Bijzonders, Veghel). Juryvoorzitter is Hebban-hoofdredacteur Sander Verheijen.

Download hier het persbericht  

Giveaway

Wil jij het winnende boek en de twee andere shortlistromans toevoegen aan jouw boekencollectie? Doe dan mee met onderstaande winactie, want je maakt kans op de gehele set!

Klik hier voor de winactieOver de auteur

Hebban Crew

2329 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Antoinette Beumer wint Hebban Debuutprijs 2018

 

Gerelateerd

Over

Antoinette Beumer

Antoinette Beumer

Antoinette Beumer (1962) is de regisseur van succesvolle films als De geluk...

Herien Wensink

Herien Wensink

Herien Wensink (1977) is theaterredacteur bij de Volkskrant. Hiervoor was zij ti...

Sien Volders

Sien Volders

Sien Volders (1983) debuteerde in 2017 met de roman ‘Noord’ (Hollands Diep)....


Gesponsorde boeken