Meer dan 5,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Nieuws /

Anya Niewierra wint met 'De Camino' de Hebban Thrillerprijs 2022

door Hebban Crew 32 reacties
Tijdens de Avond van het Spannende Boek werden de Nederlandse thrillerprijzen uitgereikt: de Hebban Thrillerprijs, de Zilveren Strop, de Gouden Strop en de Schaduwprijs. Het is de aftrap van de Nederlandse Thriller Tiendaagse die van 10 tot en met 19 juni op Hebban te vinden is. De winnaar van de Hebban Thrillerprijs 2022 is Anya Niewierra, die de belangrijkste lezersjuryprijs voor het spannende boek voor de tweede keer in ontvangst mag nemen.

De Hebban Thrillerprijs, nu voor de derde keer uitgereikt, is de enige juryprijs met echte invloed van lezers. Uit het aanbod van meer dan 100 Nederlandstalige thrillers die voor het eerst verschenen tussen 1 januari 2021 en 1 januari 2022 werden door Nederlandse en Vlaamse uitgevers 85 titels aangemeld. Een honderdkoppige lezersjury van ervaren thrillerlezers las de boeken op de longlist, bestaande uit vijftien titels, en bepaalden de shortlist.

Een professionele eindjury riep De Camino van Anya Niewierra uit als winnaar van de Hebban Thrillerprijs 2022. Het is de tweede keer dat Niewierra de lezersjuryprijs in ontvangst mag nemen; in 2020 won zij de allereerste editie met haar thriller Het bloemenmeisje.

'Opnieuw levert de auteur een spannende roman af die nagenoeg alle ingrediënten van de perfecte thriller heeft: een ijzersterke plot, goed uitgediepte personages, een boeiend achtergrondverhaal en onderhuidse spanning afgewisseld met humor.'

De andere genomineerden voor de Hebban Thrillerprijs 2022 waren Bas Haan met Lenoir, Marion Pauw met Vogeleiland, Dominique Biebau met Het mollenfeest en Eva Nagelkerke met De perfecte engel.

De winnaar

Video gemaakt door Edo Draaijer van The Unemployed Chefs

De Camino

Anya Niewierra

Het is precies een jaar geleden dat Lottes man onverwacht zelfmoord pleegde tijdens het wandelen van de Camino. Emil had als vluchteling uit Bosnië en Herzegovina een moeilijke jeugd, maar toch zou hij nooit zelfmoord plegen. Emil was een geweldige vader, was dol op zijn vrouw en gefocust op zijn werk. Lotte besluit exact dezelfde route te lopen, in de hoop erachter te komen wat hem tot deze beslissing dreef. Maar dan ontdekt ze dat Emil helemaal niet is wie hij altijd beweerde te zijn... een gruwelijk geheim uit het verleden dient zich aan.

Juryrapport

Het juryrapport is samengesteld uit de beoordelingen van de juryleden en het juryoverleg op 1 juni 2022. De eindjury bestaat uit: Remco Houtepen (Boekhandel Libris Venstra), Oscar van Moppes (Boekhandel Los), Sandra van Dok (Bibliotheek Utrecht), Amber Martensen (Boekhandel Thomas), Merel Kuitert (Noord-Oost Brabantse Bibliotheken), Wim Krings (Boekhandel Krings), Yasue Hazenoot (Boekhandel Van der Meer), Desirée Verbeet (Boekhandel Dominicanen), Monique Stoel (Bilthovense Boekhandel), Caroline Penterman (Boekhandel Maximus Hillegersberg Rotterdam) en Geertje Hoogenboom (Boekhandel Paagman Delft).

Over het bekroonde boek laat de eindjury weten:

'De vlotte en gedetailleerde schrijfstijl brengt de geschiedenis tot leven en de lezer kan niet anders dan stilstaan bij het effect dat oorlog heeft op de gewone mens. De auteur zet opnieuw een thriller van hoog niveau neer die origineel, interessant en waarachtig is, met kennis en een goed inzicht in de menselijke psyche en gegoten in een zeer leesbare, bijna literaire stijl.'

Lees het volledige juryrapport

Van links naar rechts: Marjolein van der Gaag (winnaar Zilveren Strop), Susan Smit (nam de Gouden Strop in ontvangst voor de door ziekte afwezige Marion Pauw), Bas Haan (winnaar Schaduwprijs) en Anya Niewierra (winnaar Hebban Thrillerprijs). Foto: Jelmer de Haas.

De Nederlandse thrillerprijzen 2022

De Nederlandse thrillerprijzen – Hebban Thrillerprijs, Zilveren Strop, Gouden Strop en Schaduwprijs – werden dit jaar uitgereikt op de Avond van het Spannende Boek, georganiseerd door Bibliotheek Utrecht, Hebban en Stichting Gouden Strop. De avond was gevuld met interviews, voorleessessies, een filmprogramma, moordquiz en meespeuren in echte cold cases. De Avond van het Spannende Boek is de aftrap van de Nederlandse Thriller Tiendaagse van 10 tot en met 19 juni.

Meer informatie over de Gouden Strop en de Schaduwprijs, inclusief de juryrapporten, zijn te vinden op de website van Stichting Gouden Strop.

Hebban Thrillerprijs
De lezersjuryprijs voor de beste
Nederlandse thriller.

De Camino van Anya Niewierra

Gouden Strop
De vakjuryprijs voor de beste Nederlandstalige
spannende roman.

Vogeleiland van Marion Pauw

Schaduwprijs
De vakjuryprijs voor het beste spannende
Nederlandstalig debuut.

Lenoir van Bas Haan

Zilveren Strop
De vakjuryprijs voor het beste Nederlandstalig
korte spannende verhaal.

Klik hier voor de uitslagOver de auteur

Hebban Crew

2525 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Anya Niewierra wint met 'De Camino' de Hebban Thrillerprijs 2022

 

Gerelateerd

Over

Anya Niewierra

Anya Niewierra

- Auteur bij Luitingh-Sijthoff: www.niewierra.com ++++ - Algemeen Dir...