Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Archief Hanna Kraan naar museum

Het Letterkundig Museum in Den Haag is in het bezit gekomen van het literaire archief van kinderboekenschrijfster Hanna Kraan (1946-2011). Zij is vooral bekend geworden door haar boze heks-verhalen, die vele malen getipt werden door de Nederlandse Kinderjury.

In 1990 debuteerde Hanna Kraan bij uitgeverij Lemniscaat met Verhalen van de boze heks, uitgeroepen tot een van de 99 mooiste kinderboeken aller tijden. De verhalen zijn nog altijd populair: op 28 februari a.s. gaat in de Koninklijke Schouwburg De boze heks en de zandtekenaar  in première.

De collectie bestaat onder meer uit handschriften en typoscripten, foto’s, boeken met opdrachten, fanmail, persoonlijke documenten als een rapport uit haar mms-tijd en een in 1972 door Hans Hazenbroek geschilderd portret van de schrijfster. Bijzonder zijn de verhalen in typoscript die zij zo’n twintig jaar vóór haar debuut schreef; daarin duiken al verschillende karakters op die bekend zijn uit de boze heks-verhalen.

Naar aanleiding van deze aanwinst wordt een kleine expositie ingericht. Daarin zijn ook illustraties te zien die Annemarie van Haeringen en Mies van Hout maakten. De tentoonstelling valt in de reeks kortlopende tentoonstellingen waarvan de looptijd  afhankelijk is van de actualiteit.Over de auteur

Hebban Crew

2130 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Archief Hanna Kraan naar museum

 

Gerelateerd

Over

Hanna Kraan

Hanna Kraan

Hanna Kraan (1946-2011) werkte jarenlang als docente Italiaans aan het conservat...

Gesponsorde boeken