Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Auteur van de maand: Janneke Vreugdenhil

Zeebaars met een stoofpotje van kerstomaatjes met knoflook, chilipeper, heel veel peper en grote witte bonen; het is wat Janneke Vreugdenhil maakte toen ze voor de Britse grootheid Nigella Lawson mocht koken. Samen met culinair antropoloog Claudia Roden - haar grote heldin! - maakte ze zoete amandelvlaai in Rodens keuken in Londen. Janneke is met recht een van Nederlandse bekendste foodies te noemen. Een culinair journalist met een mening, die graag haar lekkerste recepten met ons deelt.

Stukje biografie
Janneke’s carrière als culinair journalist is begonnen toen ze aan het eind van haar studie Rechten ziek werd. Samen met haar arts, Titi Koolsbergen, is ze gaan experimenteren met haar dieet, waardoor ze uiteindelijk opknapte. Haar succes heeft geleid tot een samenwerking tussen de twee en een reeks boeken met de naam Vechten met gerechten. Al snel mocht ze ook voor tijdschriften gaan schrijven, waaronder de Allerhande. In 2006 is ze zo uiteindelijk bij het NRC Handelsblad en de NRC Next terechtgekomen, waarvoor ze een dagelijkse column en weblog schrijft, en kookfilmpjes maakt. Janneke woont met haar man en zoons in Den Haag, iets dat regelmatig terugkomt in haar columns voor de NRC.  

Gezond versus lekker eten

‘Je bent wie wat je eet’ is al lang een gevleugelde uitspraak, maar de laatste tijd betreft die meer dan alleen smaak: Het is ook een morele aangelegenheid geworden, zoals de keuze wel of geen vlees te eten. Ook Janneke neemt stelling in dit debat, ze heeft eens in een interview gezegd: “Diep in mijn hart vind ik dat iedereen meer zou moeten willen weten van wat hij eet. Ik vind het zelfs dom als je dat niet wilt en gewoon maar blijft eten alsof hierna het einde van de wereld komt.”. Janneke ziet het als haar taak haar lezer te gidsen door het uitgebreide voedselaanbod. Zelf is ze van mening dat voor wie niets mankeert het beste dieet het gezond-verstand-dieet is. Maar dan, als het even gaat qua budget, het liefst wel bestaand uit goede (en biologische) producten. Hoewel ze ook best snapt “dat als je er de tijd of creativiteit niet voor hebt, dat je dan niet alles zelf maakt. En het is echt niet zo dat je dan per definitie slecht eet”. 

Boeken
De lijst met boeken waaraan Janneke heeft meegewerkt is inmiddels al vrij lang, zeker ook doordat ze aan meerdere uitgaven een bijdrage heeft geleverd. Daarbij kun je denken aan De smaak van december en het basiskookboek van Allerhande, maar ook de serie Vechten met gerechten van Fontaine Uitgevers. Onderstaande boeke zijn het bekendst en puur en alleen van Janneke.

Het allerlekkerste comfort Food
Verschenen in 2011, met een heruitgave in 2015. “Eten om het leven te vieren”, met een scala aan heerlijke recepten als risotto en Marokkaanse gehaktballetjes. Hier lees je de Hebbanrecensie.

I love Groente
Verschenen in 2013 en direct een groot succes. De vegetariërsbond verkoos het boek tot “lekkerste vegetarische kookboek van het jaar”. De recepten in het boek zijn echter niet alleen vegetarisch, maar groenten hebben - zoals je mag verwachten - wel de hoofdrol, van chocoladebietentaart tot bloemkoolcouscous. Hier lees je de Hebbanrecensie.  

Zelf iets koken van Janneke: Dubbelgedopte edamame

Het meest verfijnd smaken edamame wanneer ze dubbelgedopt zijn. Dat gaat heel makkelijk door ze heel even op te koken en het binnenboontje tussen duim en wijsvinger uit het buitenste vliesje te knijpen. Deze met boter en sojasaus gestoofde edamame passen goed bij gegrild vlees of gegrilde vis. Maar met cocktailprikkertjes erbij kunnen ze ook zo op tafel, als snackje bij een glas wijn.
Voor 4 personen
:
200 g diepvries edamame (toko)

50 g boter

1 teentje knoflook, ragfijn gesneden
1 tl vers geraspte gemberwortel

Japanse sojasaus

paar druppels sesamolie

versgemalen zwarte peper
Breng
 een pan met water aan de kook en doe de bevroren edamame erin. Laat ze 1 minuut koken, spoel koud af in een vergiet. Druk tussen duim en wijsvinger de boontjes uit hun vliesjes. Laat de boter smelten in een klein pannetje en fruit hierin 2 minuten zachtjes de knoflook en gember. Doe de edamame en sojasaus erbij en laat 2 minuten, voorzichtig omscheppend, sudderen. Voeg de sesamolie toe en royaal zwarte peper.
Serveer direct.

bronnen: NRC, VoodOver de auteur

Caroline Soesbergen

27 volgers
78 boeken
5 favoriet


Reacties op: Auteur van de maand: Janneke Vreugdenhil

 

Gerelateerd

Over

Janneke Vreugdenhil

Janneke Vreugdenhil

Janneke Vreugdenhil is culinair journalist. Ze werkt voor NRC, zowel voor de kra...

Gesponsorde boeken