Hebban vandaag

Nieuws /

Auteur van de week: Carlie van Tongeren

Voor Carlie van Tongeren is het 'a dream come true' dat zij haar werk heeft kunnen maken van het schrijven van zelfverzonnen verhalen. Ze schrijft doktersromans en korte verhalen. Daarnaast heeft ze drie romans op haar naam staan. Toch heeft ze nog één droom: het schrijven van een scenario voor een tv-serie

Wie is Carlie?
Ik ben 31 jaar, woon in Utrecht en ben auteur van drie chicklits: Pasta & passie (2011), Liever Lombok (2012) en Cruise Control (2013). Daarnaast heb ik een hele stapel doktersromans geschreven, redigeer ik andermans boeken én ben ik boekhouder. En ja, net als vele, vele, vele anderen, was het al van jongs af aan mijn droom om schrijfster te worden. Ik had alleen geen idee hoe ik dat moest doen… tot ik in 2010 via via met uitgeverij Zomer & Keuning in contact kwam en een paar maanden later hoorde dat mijn manuscript uitgegeven zou worden! Eind januari ben ik voor het eerst moeder geworden van een dochtertje, Nola. Natuurlijk is mijn leven nu een stuk drukker en heb ik minder tijd om te schrijven, maar dat is ze dubbel en dwars waard!

Wat is je dagindeling?
Ik heb drie dagen tot mijn beschikking en werk dan heel gestructureerd – door de komst van Nola ben ik een stuk efficiënter geworden! Ik begin de dag altijd met een paar eenvoudige klusjes, zoals telefoontjes plegen of mails versturen, zodat ik gelijk wat vinkjes kan zetten op mijn to do-lijst. Een fijn begin van de dag :-) Ik probeer niet allemaal dingen door elkaar te doen. Dus óf ik ga die dag boekhouden óf ik ga schrijven/redigeren. Ik lees weleens dat schrijvers ‘wachten’ tot de inspiratie komt en dan pas gaan schrijven, soms op de raarste tijdstippen, maar dat doe ik niet. Ik ga achter de computer zitten en blijf daar zitten, ook al staar ik eerst een halfuur naar een leeg scherm. Daarna kom ik vanzelf op gang. Dat heb ik geleerd van mijn werk als journalist, waarbij er altijd een deadline is.

Gebruik je een bepaald thema in je boeken dat regelmatig terugkomt of zijn ze allemaal totaal verschillend qua onderwerp?
In alle drie mijn chicklits heb ik een reis die ik zelf heb gemaakt als basis gebruikt. Zo schreef ik Pasta & passie naar aanleiding van mijn talencursus in Rome, Liever Lombok na drie maanden vrijwilligerswerk in Indonesië en Cruise Control na een Nijlcruise in Egypte. Een (jonge) vrouw die in haar eentje op reis gaat en zichzelf terugvindt na een moeilijke periode of gebeurtenis in haar leven, vind ik een inspirerend gegeven. Uiteraard heb ik daaromheen karakters en gebeurtenissen bedacht die niet autobiografisch zijn – verre van dat zelfs!

Waar haal jij je inspiratie vandaan?
Dat haal ik uit mijn eigen leven (zie vorige vraag). Dat kunnen ook hele kleine dingen zijn, hoor. Zo moet Lara, de hoofdpersoon in Cruise Control, met haar vriendinnen mee naar yoga; daarvoor heb ik geput uit lessen die ik zelf heb gevolgd. Ik haal het ook uit verhalen die ik lees of hoor van anderen, of dingen die ik toevallig zie of hoor als ik ergens ben. Rare gewoonte: ik luister graag (telefoon)gesprekken af in de trein. Ik noteer het in een boekje of m’n telefoon, zodat ik het niet kan vergeten.

Wat lees je zelf het liefst?
Er ligt van alles op mijn nachtkastje. Uiteraard lees ik chicklits om te zien hoe mijn mede-schrijfsters het aanpakken, maar dat zie ik meer als werk dan als ontspanning – hoe gek dat misschien ook klinkt. Ik heb de laatste jaren veel Young Adult-boeken gelezen, omdat ik zelf graag een Young Adult zou uitbrengen. De boeken van Sarah Dessen vond ik helemaal geweldig. Ook lees ik nu New Adult-boeken; Wacht op mij van J. Lynn vond ik erg meeslepend. Allemaal voorbeelden van boeken die ik zelf wel had willen schrijven! Als ik zelf midden in een schrijfproces zit lees ik trouwens het liefst boeken in een heel ander genre, zoals thrillers, historische romans en non-fictie. Anders heb ik de neiging om aan mijn eigen boek te gaan twijfelen.

Ben je al bezig aan een nieuw boek en kun je daar al iets over vertellen?
Ik heb de afgelopen tijd gewerkt aan een Young Adult-roman. Ik wil er nog niet te veel over kwijt; ik heb het geschreven zonder dat ik er een uitgever voor heb, dus nu is het afwachten of het uitgegeven wordt. Heel spannend! Verder ben ik aan het nadenken over een New Adult-roman. Ik hoop in de toekomst nog heel veel boeken en verhalen te schrijven, zodat ik er een hele boekenplank mee kan vullen. Een andere grote droom is scenarioschrijven voor tv-series. Ik hoop dat op een dag Ludo Sanders uit GTST, Charley uit SpangaS of een ander personage uit een mooie tv-serie, míjn dialogen zal uitspreken!Over de auteur

Karin Hazendonk

313 volgers
292 boeken
4 favoriet
Auteur


Reacties op: Auteur van de week: Carlie van Tongeren

 

Gerelateerd

Over

Carlie van Tongeren

Carlie van Tongeren

Carlie van Tongeren kroop op zevenjarige leeftijd achter de typemachine van haar...