Hebban vandaag

Dossier /

Auteur van de Week | Dave Eggers

door Soraya Vink (crew) 1 reactie
Veelzijdig is een kenmerk van de Amerikaanse bestsellerauteur Dave Eggers. Essays, romans die een discussie laten ontstaan of een kinderboek, Eggers draait er zijn hand niet voor om. Deze week verschijnt zijn nieuwe roman 'De parade' en daarom is hij Auteur van de Week op Hebban.

Menselijkheid

De Amerikaan Dave Eggers putte voor zijn eerste boek Een hartverscheurend verhaal van duizelingwekkende genialiteit uit een dramatische periode uit zijn leven. Toen hij 21 jaar was verloor hij binnen vijf weken zijn beide ouders en kwam hij alleen te staan in de zorg voor zijn destijds achtjarige broertje. Hij stopte met zijn universitaire studie, verhuisde terug naar Californië samen met zijn vriendin waar ze zijn broertje liefdevol opvoedden. Eggers begon in die periode te werken voor een lokale krant, wat de schrijfprikkel in hem wakker maakte.

In 2002 verscheen zijn fictiedebuut dat in Nederland onder de titel U zult versteld staan van onze beweeglijkheid werd gepubliceerd. Het gaat over twee jonge mensen die over verschillende continenten reizen om geld te verdelen onder arme mensen. In deze roman laat Eggers al zien dat hij begaan is met het lot van zijn medemens. Wat het oeuvre van Eggers kenmerkt is de manier waarop hij menselijkheid illustreert in verschillende vormen. Daarvoor blikt hij niet alleen terug op wat hij zelf heeft meegemaakt, maar komt hij ook in contact met mensen in verschillende lagen van de maatschappij. Valentino Achak Deng vluchtte als jong kind door het oorlog verscheurde Zuid-Soedan, waarna zijn levensverhaal werd opgetekend in de roman Wat is de wat. Het betekende de grote doorbraak voor Eggers waarna zijn werk wereldwijd werd opgemerkt. De roman werd bekroond met verschillende internationele prijzen en was finalist voor de National Book Award. De filmrechten zijn verkocht en verschillende universiteiten in de Verenigde Staten laten het verplicht door hun studenten lezen om hen bewust te maken van de wereld om hen heen. Eggers dringt met zijn verhaal door tot het hart van de mens, is de mening die door vele lezers en critici verkondigd wordt.

Naar het witte doek

Veel lezers kwamen ook in aanraking met de verhalen van Eggers door de succesvolle verfilmingen van De cirkel en Een hologram voor de koning. Met name het verhaal achter De cirkel leverde de Amerikaanse auteur veel media aandacht op omdat het mensen pijnlijk bewust maakt van hun social media gebruik en welke gevaren eraan kleven. Zo geeft hij in een interview met The Telegraph toe dat de snelle ontwikkelingen in techniek zowel levensreddend als levensbedreigend kunnen zijn.

'There are some devices out there or on the way that make the user look very cyborg-like, and people are clamouring for them. Over the last 20 years, it’s been interesting to see how little resistance there is to the merging of our organic selves and the devices that we attach to ourselves to enhance our capabilities.'


In beide verfilmingen is een hoofdrol weggelegd voor Tom Hanks. En zeg nou zelf, bij het zien van de trailer van The Circle denk je toch wel twee keer na wat je precies deelt op je social media kanalen?Alternatieve werkelijkheid of de toekomst?

In een interview met zijn Amerikaanse uitgever vertelt Eggers dat de beginselen voor De parade al ontstonden toen hij met Valentino Achak Deng aan het rondreizen was door zijn thuisland. De burgeroorlog was nog aan de orde van de dag en Eggers en zijn reisgenoot waren genoodzaakt om delen van de reis per vliegtuig af te leggen. Het beeld van de partijen die allemaal betrokken waren bij deze noodsituatie bleef Eggers voor de rest van zijn leven bij. Hoewel de situatie in zijn nieuwe roman gefictionaliseerd is, kan men er niet aan ontkomen dat het sterk doet denken aan de vergaande plannen die president Trump heeft met de muur tussen de Verenigde Staten en Mexico. 'The border guards and the Homeland Security officers were very open and willing to answer any questions, but we weren’t allowed to talk to, or photograph, any of the contractors who had built the wall samples,' vertelt de auteur in het interview. 'They disappeared from view pretty quickly. They wanted nothing to do with the controversy around the wall. They just wanted to collect the fees — the contracting companies were paid a significant fee for those samples, by the way — and go home. The role of engineers and laborers who built those samples was connected, in my mind at least, to Four and Nine building their road in The Parade.'

In een naamloos land wordt na een decennium oorlog een nieuwe weg aangelegd die de twee helften van het land met elkaar verbindt. Twee buitenlandse aannemers zijn verantwoordelijk voor de voltooiing ervan. Terwijl de een avontuurlijk is, het nachtleven en de mensen wil ervaren, wil de ander het liefst zo snel mogelijk terug naar huis. Gaandeweg worden de beide mannen geconfronteerd met de absurditeit van hun werkzaamheden en de verregaande gevolgen die hun aanwezigheid in het land heeft.


Redacteur Saskia Veen van uitgeverij Lebowski tipte het boek al in een artikel met leestips voor dit voorjaar: 'De grote thema’s van Eggers – menselijkheid, solidariteit en compassie met mensen in nood – komen terug in deze intrigerende en zeer humoristische parabel. Zijn vlotte schrijfstijl maakt dat je het in één zit uit wil lezen, maar door alle discussiepunten die je uit De parade kunt halen is het ook een boek om langer over na te denken.'

De parade is verschenen bij uitgeverij Lebowski en vanaf 20 maart verkrijgbaar bij de (online) boekhandel. Auteursfoto in header: Brecht van Maele, verstrekt door uitgeverij Lebowski.

Wil jij De parade graag lezen? Houd Hebban deze week in de gaten voor een winactie met het boek!Over de auteur

Soraya Vink (crew)

6 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Auteur van de Week | Dave Eggers

 

Gerelateerd

Over

Dave Eggers

Dave Eggers

Dave Eggers is de auteur van vele boeken zoals De cirkel, Het alles, De monni...


Gesponsorde boeken