Advertentie

Hebban vandaag

Interview /

Auteur van de week... Gerda van Wageningen

Gerda van Wageningen is de bestverkochte en meest uitgeleende romance auteur van Nederland. Ze heeft meer dan honderd boeken op haar naam staan en behoort tot de absolute top. We stelden haar enkele vragen!

Hoe ziet jouw dagindeling eruit?
"Ik ben een uitgesproken ochtendmens. Het is daarom mijn gewoonte ‘s morgens vroeg eerst mijn mails te lezen en meteen na het ontbijt achter de pc te gaan zitten en een paar uur te werken. Daarna ga ik lunchen. Soms ga ik dan nog verder met schrijven, andere keren is er tijd om leuke dingen te doen met vriendinnen. Ik volg daarnaast ook schilderlessen en ben in de leer met beeldhouwen. Verder mag ik heel graag naar buiten gaan om vogels te kijken, een concert of een museum te bezoeken. Bovendien ga ik twee maal in de week zwemmen voor de conditie, dus 50 banen trekken of een uurtje flink beweging onder leiding van een instructeur. Ook mag ik graag historische informatie verzamelen voor mijn historische romans. Kortom, de bezigheden naast het schrijven zijn divers. Ik ben een buitenmens en dierenliefhebber. Binnenkort komt er gelukkig weer een hondje in huis, elke dag een paar keer aan de wandel is goed voor baas en hond."

Hoe zijn jouw boeken te omschrijven?
"Mijn boeken vallen in twee genres uiteen: de familieromans hebben allemaal een actueel thema dat in het boek een rol speelt. Dit voorjaar verscheen bij uitgeverij Ellessy Liefde?, waarin een zich eenzaam voelende en niet meer zo jonge weduwnaar in handen dreigt te raken van een op geld beluste vrouw, tot schrik van de kinderen, die machteloos toekijken als papa hopeloos verliefd wordt.

In september verscheen bij Zomer & Keuning Witte Rozen. Iemand heeft een donornier nodig en de dokter wil graag een levende donor, en dan vooral dat een familielid de donor wordt. Dat heeft nogal wat gevolgen.

Daarnaast schrijf ik bijzonder graag historische romans. Ik had vroeger graag geschiedenis willen studeren, maar in mijn jonge jaren kregen meisjes daar lang niet altijd de kans voor. Dus nu haal ik via een omweg de schade van destijds in en ik doe heel graag onderzoek: praten met oude mensen, onderzoek in archieven en contacten met musea."

Waar haal jij je inspiratie vandaan?
"Inspiratie is bij mij nooit een probleem, meestal komt die moeiteloos. En als dat een dag niet zo is, ga ik niet zitten ploeteren, maar ga ik iets anders doen: met een voorkeur voor strandwandelingen. Writersblock? Even afkloppen, maar ik weet niet wat dat is."

Welke romance-auteurs lees je graag?
"Ik lees meestal non-fictie, ook al omdat ik zo leergierig ben. Als ikzelf aan een roman schrijf, zal ik nooit een roman van een ander lezen, om uit te sluiten dat ik mij ongewild daardoor laat beïnvloeden.
Maar in de vakantie lees ik graag. Mijn favoriete schrijfster is Margit Söderhoilm. en verder: de Sanne columns in de Margriet van Marjan van den Berg vind ik heel erg leuk."

Wat vind jij belangrijk in romantische boeken?
"Belangrijk in romantische boeken vind ik echte romantiek, en dat moet wat mij betreft vooral niet ontaarden in iets dat tegen porno aanschurkt. Daar vind ik namelijk niets romantisch aan."

Wat kunnen we de komende tijd van je verwachten?
"In 2015 komen er bij Zomer en Keuning twee romans uit over de vlasteelt van honderd jaar geleden. De eerste, Hoeve Sofie, verschijnt in januari. Het derde deel om de trilogie vol te maken, ga ik vanaf januari schrijven.
Verder verschijnt er nog een dikke pil onder de voorlopige werktitel: Brand. Een brand in 1935 heeft een gevolg voor latere generaties. Het boek speelt in het eerste deel in de crisisjaren af, en voor het tweede deel in het heden."Over de auteur

Hebban Crew

2142 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Auteur van de week... Gerda van Wageningen

 

Gerelateerd

Over

Gerda van Wageningen

Gerda van Wageningen

Gerda van Wageningen is een Nederlandse schrijfster van romantische en hist...