Advertentie

Hebban vandaag

Interview /

Auteur van de week: Margreet Maljers - Kroes

door Natascha van der Stelt 1 reactie
Margreet Maljers - Kroes heeft een veelzijdig oeuvre, bestaande uit kinderboeken, historische boeken en familieromans. Pas op haar vijfendertigste begon ze met het schrijven van boeken, hiervoor schreef ze lange brieven naar haar zussen in Canada en verhaaltjes.
Deze week is Margreet Maljers - Kroes auteur van de week.


Wie is Margreet Maljers?
Ik ben Margreet Maljers- Kroes. Geboren in Nieuwendam, een onderdeel van Amsterdam. Ik kom uit een redelijk groot gezin: vader, moeder en zes kinderen en ik maakte deel uit van een familie die dol was op lezen en vertellen. Ik had een paar oudtantes die prachtig konden vertellen. Omdat ook in de familie van mijn moeder een paar geboren vertellers zaten, lag het bijna voor de hand dat ook in ons gezin ‘verhalenvertellers’ waren. Mijn zusje Reina en ik hebben dat uitgebouwd en we zijn schrijfster geworden. Apart maar ook samen en dan hanteren we het pseudoniem: Crispijn. Dat is een Oud- Hollandse vertaling van Kroes. Verder ben ik getrouwd met de leukste man die ik ken, heb vier kinderen en drie kleinkinderen.

Dagindeling
Mijn dagindeling ligt niet bij voorbaat vast. Als er een boek afmoet, zit ik soms ’s morgens om zeven uur al te schrijven. Als dat niet het geval is, heb ik alle tijd van de wereld. In ieder geval neem ik die. Ik ontbijt uitgebreid, lees twee kranten en rommel een beetje in huis en tuin. We hebben een tamelijk grote tuin, waarvan mijn man het moesgedeelte en ik de bloemen beheer en we bestrijden elkaar vriendelijk maar vastberaden de vierkante meters. Tijdens het planten en oogsten, denk ik na over een boek waaraan ik bezig ben of wat ik wil gaan schrijven. Daar verzamel ik dan ook informatie over. Af en toe pas ik op kleinkinderen, ga naar vriendinnen of ik maak muziek. Ik speel piano en cello en als ik nu ergens ontroerd van kan raken, dan is het wel muziek. Ik probeer wel iedere dag te schrijven, maar ik voel me niet ongemakkelijk als dat niet lukt. En het lukt regelmatig niet. Maar als iets af moet, schrijf ik de hele dag door en leef compleet in mijn boek. En eerlijk gezegd, dat is heerlijk.  

Thema's
In mijn boeken speelt familie vaak een grote rol. Dat ik zelf een familiemens ben, speelt daarbij waarschijnlijk ook een rol. Er zit een vleug spanning in, en omdat ik redelijk veel oog heb voor de ongerijmdheid en het grappig van gebeurtenissen, zit er vaak (volgens mijn lezers) humor in. Mijn visie op het leven, de wetenschap dat je niet leeft voor jezelf, en mijn geloof als christen, komt ook uit in wat ik schrijf. Dat hoop ik tenminste. En dan met grote letters: De LIEFDE. In wat voor vorm ook.  

Inspiratie
Mijn inspiratie haal ik uit mensen om me heen en dingen die ik hoor. Het verhaal ligt op straat, zou ik zeggen. Je ziet iets gebeuren, en dan denk je: maar stel nu eens dat… en dan komt de eerste aanzet van je boek aansluipen. Want ‘stel dat’ geeft een andere werkelijkheid. En met die andere werkelijkheid ga je aan de slag. Verder intrigeert me ook de tweede wereldoorlog en dan de manier waarop mensen daar mee omgingen. Hoe ze hun gewone leven probeerden te leven en daar ook vaak in slaagden. De moed die velen hadden en het omgekeerde, mensen die om er beter van te worden, een ander verraadden.      

Lezen
Ik lees zelf graag romans van Anne Tyler, Rumer Godden, Maeve Binchy. Ik heb ook met buitengewoon veel genoegen Harry Potter gelezen. Goede kinderboeken zijn voor volwassen heerlijk om te lezen. Ik durf het bijna niet te zegen omdat ze mijn zus is, maar Het geheim van de Blauwe Steen, dat Reina geschreven heeft, scoort hoog bij mij. En ach…Agatha Christie. Zoveel uur leesplezier. En CS Lewis, Lineke Dijkzeul is ook niet mis…De boeken van mijn lieve collega’s van de familieromans…Ik ben gewoon een veelvraat op boekengebied. Belangrijk vind ik ook dat een boek goed eindigt. Ik word humeurig als mijn hoofdpersoon niet krijgt wat ik haar toewens: een goed en gelukkig leven op de een of andere manier. Als dat niet lukt, krijg ik echt de P in en sla het boek verongelijkt dicht.

Nieuw boek
Op het moment ben ik de laatste hand aan het leggen aan een boek dat speelt in de tweede wereldoorlog. Het heet De Gids en gaat over een meisje dat voor twee flamboyante tantes een stoffenzaak beheert. Die twee tantes drijven zelf een fotoatelier in het pand ernaast en ze belanden alle drie in de illegaliteit. De Gids is een man die op de Grebbenberg heeft gevochten en daar een trauma aan over heeft gehouden. Hij kent alle sluipwegen in Holland en is daardoor belangrijk om informatie door te spelen aan geallieerden. Maar ook een gids heeft soms een gids nodig. Het is de bedoeling dat het, met oog op de viering van 70 jaar bevrijding, voor begin mei verschijnt. Gaat lukken!          Over de auteur

Natascha van der Stelt

479 volgers
787 boeken
20 favoriet
Auteur


Reacties op: Auteur van de week: Margreet Maljers - Kroes

 

Gerelateerd

Over

Margreet Maljers-Kroes

Margreet Maljers-Kroes

Margreet Maljers-Kroes komt uit een gezin waarin boeken en verhalen vertellen ee...