Advertentie

Hebban vandaag

Interview /

Auteur van de week: Marleen Schmitz

Inspiratie is voor Marleen Schmitz iets dat haar raakt, iets dat haar opvalt. Bijvoorbeeld: een paar bruine schoenen op een stoepje, een huis met een bepaalde sfeer, een paar woorden die ze hoort.
Marleen Schmitz is deze week Auteur van de week op Hebban Feelgood.


Hoe ziet jouw dagindeling eruit?
Een dagindeling… eh die heb ik niet. Mijn dagindeling wordt bepaald door deadlines, het weer, de mensen om me heen en andere dingen die ik kan, wil of moet doen. Bijvoorbeeld, als de zon schijnt, wil ik naar buiten om te fietsen, te wandelen of hard te lopen, maar als er schrijfwerk ligt dat af moet, gaat dat voor. Zo ook met feestjes en verjaardagen. Leuk om erbij te zijn, maar pas als het werk af is. Daardoor brandt mijn bureaulamp soms tot laat in de avond, maar ook soms hele dagen niet.

Hoe zijn  jouw boeken te omschrijven?
Lastige vraag. Behalve dat ik niet graag in een hokje zit, weet ik ook echt niet hoe ik mijn boeken moet omschrijven. Tussen twee grenzen bijvoorbeeld gaat over een familie, speelt in Limburg en begint vlak voor WOII. Is het dan een familieroman, een historisch verhaal of een streekroman?
In Twee zussen drie levens, speelt een niertransplantatie een rol.
Wintervlinder gaat over keuzes maken. Maja, de hoofdpersoon van het verhaal, weet niet goed hoe ze vorm moet geven aan haar eigen toekomst. Ze krijgt problemen op haar werk, haar vriend Giel droomt van een wereldreis en haar zus Isolde stelt haar een vraag waar ze geen antwoord op weet.
Mijn volgende roman heeft een sportief tintje en die daarna waarschijnlijk weer iets Limburgs. Allerlei thema’s, dus. Plus de liefde, want die speelt vanzelfsprekend ook een rol.

Waar haal jij je inspiratie vandaan?
Inspiratie is voor mij iets dat me raakt, iets dat me opvalt. Vaak komt dat in mijn verhalen terecht. Soms is het iets uit de krant of van de tv, maar ook wat iemand vertelt of wat ik buiten zie. Bijvoorbeeld: een paar bruine schoenen op een stoepje, een huis met een bepaalde sfeer, nieuwe bloemen bij een bermgrafje, een kind dat gepest wordt, een paar woorden die ik hoor… ja overal zijn verhalen.

Welke auteurs lees je graag? Wat vind je belangrijk in boeken?
Ik hoopte dat je die vraag niet zou stellen, want elk antwoord dat ik geef is op zijn minst niet compleet. Is het voldoende als ik zeg dat ik graag boeken lees die naast de liefde ook een interessante achtergrond hebben? Dat kan van alles zijn, de tijd of het land waarin het verhaal speelt, het beroep, het probleem van de hoofdpersoon…
Ik hou van boeken die boeiend, goed en geloofwaardig geschreven zijn in allerlei genres. (Horror en porno uitgezonderd).

Wat kunnen we de komende tijd van je verwachten?
In november 2014  verscheen Wintervlinder, mijn derde roman en De rode jas, mijn eerste prentenboek. Dat laatste was bedoeld als aardigheidje voor de eerste verjaardag van mijn kleindochtertje, maar het is intussen een heus boek geworden met bijzonder mooie tekeningen van Cindy van Schendel.
De volgende roman Zand en Zilver staat gepland voor juni 2015. Dat manuscript is klaar.
Voordat ik aan een nieuwe roman begin, neem ik even de tijd om zomaar wat te schrijven. Iets voor kinderen, korte verhalen, columns en gedichten. Limburgs of Nederlands.  Net waar ik zin in heb.

www.marleenschmitz.nlOver de auteur

Natascha van der Stelt

462 volgers
839 boeken
20 favoriet
Auteur


Reacties op: Auteur van de week: Marleen Schmitz

 

Gerelateerd

Over

Marleen Schmitz

Marleen Schmitz

Ik lees ongeveer 50 boeken per jaar en schrijf er (als het meezit) 1. Verder be...

Gesponsorde boeken