Advertentie

Hebban vandaag

Dossier /

Auteur van de Week | Miquel Bulnes

door Soraya Vink (crew) 3 reacties
In 2003 debuteerde de Nederlandse schrijver Miquel Bulnes met de roman 'Zorg'. Vijf boeken later debuteert hij nu opnieuw, dit keer als thrillerauteur met 'Openbaringen'. Inclusief een bijzonder primeur: er verschijnt een thriller en graphic novel tegelijkertijd.

Van de zorg naar de meeslepende geschiedenis van Spanje

Miquel Ekkelenkamp Bulnes, beter bekend als Miquel Bulnes (1976), debuteerde in 2003 met de ironische roman Zorg waarin hij zijn ervaringen als arts losjes in heeft verwerkt. De roman ontstond uit een kort verhaal waarin de aanstaande arts zijn gevoel verwerkt dat hij nog veel te weinig wist. Er volgden nog twee medische romans onder de titels Lab en Attaque!. Bulnes specialiseerde zich uiteindelijk als medisch microbioloog met een onbedwingbare passie voor het schrijven.

Laboratoria, ziekenhuizen en psychiatische inrichtingen waren daarna verleden tijd. In 2011 volgde de eerste bestseller voor de Nederlandse auteur met de historische roman Het bloed in onze aderen. Voor deze roman verdiepte de auteur zich in de geschiedenis van zijn Spaanse familie om deze losjes te gebruiken in het boek, waarin we afreizen naar het Spanje in aanloop naar de Spaanse burgeroorlog. Bulnes schreef zijn verhaal afwisselend in Nederland en Spanje, waardoor de sfeerbeschrijving van het zuidelijke land zo authentiek mogelijk weergegeven zijn. Startpunt van Het bloed in onze aderen is een verschrikkelijke nederlaag van het Spaanse leger waarbij achtduizend mannen sneuvelden in het Marokkaanse Rifgebergte. De gebeurtenis kwam in de geschiedenisboeken bekend te staan als 'El desastre de Annual'.

Het boek werd overladen met positieve reacties van critici en sleepte een nominatie voor de shortlist van de Libris Literatuurprijs in de wacht. Daarnaast werd deze roman in het Frans vertaald en in dit taalgebied uitgegeven.

‘Bulnes houdt met een verbluffende techniek overzicht over alle verwikkelingen. Dat hij erin is geslaagd binnen al deze dimensies en wervelende actie personages van vlees en bloed te creëren, is een grootse prestatie.’
- uit het juryrapport van de Libris Literatuurprijs

Zo betitelde Jeroen Vullings van Vrij Nederland Bulnes als ‘Het literaire hoogtepunt van 2011’, maar bleef het vervolgens enkele jaren stil rondom de auteur. Met Reconquista publiceerde hij in 2018 zijn tweede historische roman. In dit verhaal zoomt Bulnes in op de strijd tussen mohammedanen en christenen in middeleeuws Spanje. In een interview met Het Parool licht de schrijver toe dat het veelomvattende project soms behoorlijk wat kopzorgen veroorzaakte: 'Om in je eentje aan zo’n project te werken heb je een wat onwrikbare overtuiging nodig, misschien wel een lichte waanzin.' Geen vast omlijnde kaders of tijdlijnen, het boek ontstond door improvisatie en werd door de schrijver ook wel als 'ongestructureerd' betiteld. Het waren de politieke intriges die Bulnes in dit verhaal triggerden, in tegenstellingen tot een familiegeschiedenis die in zijn eerste historische roman de boventoon voerden. Zo vertelt hij in een interview bij Nooit Meer Slapen: 'Het grootste gedeelte van mijn boek heb ik in Spanje geschreven, in Madrid. Daar kon ik naar de centrale bibliotheek van Spanje en dat is fantastisch.'

Beide vertelvormen tegelijkertijd

Als het opengesneden, verbloede lichaam van een neonazi wordt aangetroffen in zijn armoedige appartement, is het aan inspecteurs Elvira Muller en Andrej Ruzedksi om de daders op te sporen. Massabetogingen in het centrum, waar het geweld tussen demonstranten en ordediensten steeds verder escaleert, maken echter dat de moord slechts een lage prioriteit heeft en dat het oplossen ervan nauwelijks vordert.

Intussen blijkt de binnenlandse veiligheidsdienst wel bijzonder geïnteresseerd in de zaak. Elders in de stad houdt dokter Xavier Miralles het leven dragelijk door zich op gezette tijden te injecteren met hallucinogene anesthetica, een verslaving die hem zijn grip op de werkelijkheid doet verliezen en hem zelfs tot verdachte in het moordonderzoek maakt.


Zijn introductie als thrillerauteur maakt Bulnes meteen onvergetelijk, hoewel in zijn historische roman Het bloed in onze aderen ook hints van het thrillergenre terug te vinden waren. Tegelijkertijd met de publicatie van zijn thriller Openbaringen verschijnt de gelijknamige graphic novel. Bulnes werkte samen met Job van der Molen aan dit bijzondere project, die je misschien kent van zijn tekeningen voor HP/De Tijd en NRC Handelsblad. Via de website van de illustrator zijn enkele sfeerimpressies te zien die het duistere verhaal van Bulnes ondersteunen; de kleuren die soms contrasteren lijken de hallucinaties van dokter Xavier Miralles te ondersteunen.


Openbaringen (de thriller en graphic novel) verschijnen op 1 maart bij uitgeverij Prometheus. Houd Hebban in de gaten voor een winactie met deze thriller.

Las jij al eerder een roman van Miquel Bulnes? Hoe zag die leeservaring eruit? Deel het in een reactie onder dit artikel!

Auteursfoto © Ilja Keizer, verstrekt door uitgeverij PrometheusOver de auteur

Soraya Vink (crew)

4 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Auteur van de Week | Miquel Bulnes

 

Gerelateerd

Over

Miquel Bulnes

Miquel Bulnes

Miquel Bulnes (1976) is schrijver en arts. Hij studeerde geneeskunde in Utrecht ...

Gesponsorde boeken