Hebban vandaag

Nieuws /

Auteurs vissen achter het net bij literaire festivals

door Debbie (Hebban Crew) 1 reactie
In Groot-Brittannië vinden elk jaar 350 literaire evenementen plaats. Festivals zijn populair en succesvol, maar steeds meer auteurs zijn gefrustreerd dat zij van al dat succes geen financieel graantje mee mogen pikken, volgens de website Independent.

Volgens de Society of Authors, een organisatie die opkomt voor de belangen en rechten van auteurs, worden auteurs niet betaald of te weinig betaald. De SoA wil dat elk festival optredende auteurs meer gaat betalen en meldt dat de Arts Council niet-betalende festivals subsidies kan weigeren. Gemiddeld krijgt een auteur een bedrag tussen 150 en 200 Britse pond, vergelijkbaar met 200 tot 275 euro.

Kate Pool van de SoA zegt dat het duidelijk is geworden dat enkele van de best gesponsorde festivals hun auteurs niet altijd goed hebben betaald, ook al zijn het de performers waar het publiek voor komt. Pool: 'Auteurs zijn freelancers en worden gevraagd (voor festivals) omdat mensen ze willen horen spreken. Ze geven er een dag van hun tijd voor op en dat kost geld.'

Auteur Matt Haig voegt toe dat de rol van de auteur is veranderd. Tegenwoordig moet men actief zijn op social media en her en der op komen dagen. De tijd dat een schrijver in zijn eentje op zolder zat te schrijven is voorbij. Dat betekent volgens Haig ook dat het financiële plaatje er anders uit zou moeten komen te zien.

SoA heeft al met een aantal festivals gesproken en de reacties zijn welwillend en positief. De kleinere festivals die ook een lagere toegangsprijs rekenen hebben niet altijd de middelen om auteurs (goed) te betalen, geeft ook Diana Reich, artistiek directeur van het Charleston festival, aan: 'We willen altijd graag meer betalen, maar ons festival is behoorlijk klein en de financiën staan het niet toe. We proberen het te compenseren door er een fantastische ervaring van te maken voor de auteurs. We proberen ze te laten zien hoe erg ze gewaardeerd worden.'

#tegendebakker

Onder de hashtag #tegendebakker vliegen de opmerkingen die je als onbetaalde artiest, schrijver, illustrator of andere freelancer ontvangt al een paar dagen rond.

(Bron: Independent)Over de auteur

Debbie (Hebban Crew)

941 volgers
410 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Auteurs vissen achter het net bij literaire festivals

Gesponsorde boeken