Hebban vandaag

Listmania /

Back to school

Na het samenstellen van je stapel vakantieboeken, het lezen van je zorgvuldig gekozen verhalen terwijl je genoot van zon, zee en strand, is het weer zover: de scholen gaan weer beginnen. Een nieuw schooljaar, nieuwe kansen. Hebban selecteerde een aantal verhalen om je alvast in de ‘Back to school-stemming’ te brengen en geeft een leuk pakket weg om het leed wat te verzachten.


Lang niet alle boeken geven een rooskleurig beeld van het high school-leven, maar misschien worden ze daarom ook graag gelezen. Ze gunnen je een kijkje in andermans leed, veranderen wellicht je blik en houding ten opzichte van belangrijke thema’s als pesten of geven je het gevoel dat je niet alleen bent.

Zo staat in de klassieker Spijt! van Carry Slee het onderwerp ‘pesten’ centraal. Jochem wordt flink getreiterd. Hoewel David er niet aan meedoet, durft hij ook er ook niets van te zeggen, bang om zelf het mikpunt te worden. Dan komt Jochem niet thuis na een klassenavond en wordt zijn rugzak in het meer gevonden… Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp om over te lezen. Wat zou jij doen als je in Davids schoenen stond? Of in die van Jochem? 

In Doorgeschoten beschrijft Mirjam Mous een van de heftigste gebeurtenissen die je als scholier zou kunnen overkomen: een schietpartij op school. In het boek gaat de Nederlandse Janna een jaar naar high school in de Verenigde Staten. Ze maakt er vrienden en geniet van alles wat nieuw en Amerikaans is, tot twee gewapende leerlingen een bloedbad aanrichten op school.

Hoewel deze boeken niet allemaal een even rooskleurig beeld van het schoolleven geven - schietpartijen, pesten, mysterie alom - gebeuren binnen de muren van school ook mooie dingen: het de plek waar vriendschappen en prille liefdes ontstaan. Zo moeten Finch en Violet in Waar het licht is van Jennifer Niven samen een schoolopdracht uitvoeren. Allebei worstelen ze met het leven, en hoewel ze als dag en nacht van elkaar verschillen, ontstaat er langzaam een bijzondere relatie. De vraag is of ze elkaar kunnen helpen het leven te omarmen.

Een fenomeen dat in Nederland niet gebruikelijk is en waar dus graag over gelezen wordt, is de kostschool. In Het grote misschien, de debuutroman van John Green, besluit hoofdpersonage Miles zich daarvoor in te schrijven. In deze setting ontmoet hij de knappe Alaska, voor wie hij als een blok valt. Zoals we van Green gewend zijn denkt de hoofdpersoon diep na over het leven en stipt hij daarbij thema’s aan als grenzeloze verliefdheid, de weg naar volwassenheid en het omgaan met tegenslagen.

De liefde blijft een dankbaar onderwerp, ook voor scholieren. In De kostschool gaan we terug naar de jaren dertig van de vorige eeuw. In het romandebuut van Anton Beatrice Disclafani komt de zestienjarige Thea Atwell terecht op Yonahlossee. Daar sluit ze al gauw vriendschappen en niet alleen met haar leeftijdsgenoten: ze heeft een zwak voor oudere mannen. De band die ze opbouwt met de directeur ontwikkelt zich tot een verboden liefdesrelatie….

Voor wie meer houdt van een spannende jeugdthriller is Het Spel van Krystyna Kuhn aan te raden. Julia en Robert, broer en zus, beginnen aan een schooljaar op Grace College, een afgelegen eliteschool voor hoogbegaafde jongeren. De school, gelegen in een verlaten vallei, blijkt echter nogal luguber en met mysteries omgeven. Want waar bleef dat ene groepje leerlingen dertig jaar geleden?

 


Back to School-giveaway
Om het ‘Back to school’-leed wat te verzachten, geeft Hebban twee pakketten weg. Je begint je schooldag met een heerlijke kop koffie of thee in je nieuwe mok en neemt extra schoolspullen mee in je hippe linnen tas mét buttons! Ga gauw naar het deelnameformulier om kans te maken op deze leuke prijs!

 Over de auteur

Lindy (Hebban Crew)

770 volgers
397 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Back to school

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken