Advertentie

Hebban vandaag

Dossier /

Bak zelf je eigen brood: de ambachtelijke trend

Een huis dat naar je eigen versgebakken brood geurt en daarna een sneetje van datzelfde brood dat nog een beetje warm is op je bord. Toch een beetje een idylle en eentje die perfect past in wat ook wel de ambachtelijke trend genoemd wordt.

Er verschijnen met enige regelmaat nieuwe boeken over brood bakken. Allemaal hetzelfde, maar toch anders. Iedere auteur heeft weer net zijn eigen technieken en recepten, en ieder boek richt zich weer net op een andere doelgroep. 
Wij vergeleken een paar broodbakboeken voor je en geven tips voor wie als je zelf aan de slag wilt gaan.

Brood bakken hoeft niet moeilijk te zijn, als je het kneden eenmaal in de vingers hebt zitten. Maar het kost wel veel tijd. Brood heeft tijd nodig om te rusten en te groeien, zodat de gist zijn werk kan doen en smaken zich echt kunnen ontwikkelen. Om je brood te perfectioneren, kun je precies uitrekenen wat de temperatuur moet zijn van de ingrediënten en spelen met je oven. Van ambacht naar kunst.

Een vergelijking
Brood uit eigen oven - Levine van Dooren
Doelgroep: beginners en iedereen die serieus met brood aan de slag wil.
Veel foto’s en uitleg, maar ook formules om je eigen (desem)broden samen te stellen. Ieder recept vermeldt de methode om met de hand, machinaal en met de broodbakmachine kneden. Een compleet boek waar je voorlopig niet op uitgekeken zal zijn

Meesterlijk brood - Robèrt van Beckhoven
Meesterbakker en meesterpatisser Van Beckhoven kennen we van Heel Holland Bakt.
Doelgroep: beginners en gevorderden.
Ook hier stap voor stap foto’s en uitleg, maar er wordt meer kennis als vanzelfsprekend beschouwd. Veel minder een ‘leesboek’ dan Brood van Levine van Dooren, maar desalniettemin een goede aanschaf.

Bakken met Paul Hollywood - Paul Hollywood
Paul Hollywood heeft bekendheid verworven door het BBC-programma The Great British Bake Off, maar was daarvoor al jaren bakker.
Doelgroep: beginners en gevorderden.
Met stap-voor-stap foto’s en uitleg. Dit boek is in vergelijking tot de andere twee het meest internationaal, met recepten voor onder andere pita en naan, aangevuld met bijpassende gerechten als curry en pizzatoppings. 

Er zijn natuurlijk nog veel meer boeken te vinden over brood bakken. Een kleine zoektocht op internet levert bergen resultaten op. Er zijn boeken die zich richten op de broodbakmachine, boeken speciaal over glutenvrij brood, boeken met Italiaans brood en ga zo maar door.
Zie de lijst hiernaast Boeken over het bakken van brood.

Enkele tips
Bovenstaande boeken staan vol met handige tips die je kunt toepassen tijdens het broodbakken. We hebben er een paar voor je verzameld:
- Gebruik een douchemuts om je deeg mee af te dekken. Ze zijn rekbaar en passen om iedere kom. Na gebruik zijn ze gemakkelijk af te wassen.
- Voor een extra knapperig laagje om je brood, bespuit je nadat je het deeg in de oven hebt gezet de randen van de ovendeur met water. De stoom zal zijn werk doen.
- Je kunt je deeg ook in de koelkast laten rijzen. Het doet er dan iets langer over, maar het voordeel is dat je het kunt gebruiken wanneer het jou uitkomt. Laat het deeg eerst 30 minuten op temperatuur komen voordat je het gaat gebruiken.
- Zorg er bij het kneden van het deeg voor dat gist en zout niet direct met elkaar in aanraking komen. Zout ‘doodt’ de gist.
- Als laatste: wees niet bang en ga gewoon aan de slag. De eerste broden zullen misschien niet meteen helemaal goed zijn, maar oefening baart kunst.Over de auteur

Caroline Soesbergen

27 volgers
78 boeken
5 favoriet


Reacties op: Bak zelf je eigen brood: de ambachtelijke trend

 

Gerelateerd

Overig