Advertentie

Hebban vandaag

Boek&nieuws /

Bedenker speltheorie komt om bij taxi-ongeluk

Een auto-ongeluk is de Amerikaanse econoom en wiskundige John Nash, over wiens leven de Oscarwinnende film A Beautiful Mind is gemaakt, fataal geworden. Hebban Vandaag zeeft, bekijkt, leest het nieuws en zoekt er, al dan niet met een knipoog, een passend boek bij.

De Amerikaanse econoom en wiskundige John Nash (86) en zijn vrouw Alicia (82) zijn afgelopen weekeinde om het leven gekomen bij een auto-ongeluk. Volgens de politie reed het echtpaar in een taxi op de snelweg van New Jersey en verloor de taxichauffeur de controle over het stuur bij een inhaalmanoeuvre. De inzittenden werden daarbij uit de auto geslingerd. Ze droegen geen autogordels, meldt de politie. De taxichauffeur raakte licht gewond. 

John Forbes Nash Jr. werd door velen beschouwd als een wiskundig genie. Hij won in 1994 de Nobelprijs voor de Economie voor zijn speltheorie, die hij in de jaren zestig bedacht. Nash is tevens het creatieve brein achter het bordspel Hex.
De econoom werd beroemd met het zogeheten Nash-evenwicht. Die theorie evenwicht beschrijft de situatie waarin het voor alle partijen in een spel, of een conflict, het best is om vast te houden aan de gekozen strategie, zolang de ander dat ook doet.

Donderdag ontving Nash de Abelprijs voor de Wiskunde uit handen van de Noorse koning Harald. Het echtpaar was met de taxi op de weg terug van het vliegveld toen het ongeluk gebeurde.

John en Alicia Nash woonden in Princeton, waar Nash nog steeds werkzaam was aan de universiteit. De wetenschapper leed aan schizofrenie. Het leven van Nash vormde de basis voor de speelfilm A beautiful mind (oftewel Een schitterend brein). Dat boek is geschreven door de in Duitsland geboren Amerikaanse journaliste Sylvia Nasar. 

Een schitterend brein volgt de snelle opmars van John Nash Jr., van zijn eenzame jeugd in West Virginia tot zijn studentenjaren in Princeton, waar hij Albert Einstein en tal van andere mathematische genieën ontmoette. Op zijn 21ste bedacht deze excentrieke student een theorie van rationeel menselijk gedrag die buitengewoon invloedrijk zou worden in de moderne sociale wetenschap. Nash' bijdrage aan de speltheorie betekende een omwenteling in de economische wetenschap.

Toen Nash op zijn dertigste hard op weg was een plaats in te nemen in Hall of Fame van de grootste wiskundige genieën uit de geschiedenis, stortte hij geestelijk in elkaar. Nasar beschrijft zijn trieste afdaling in het rijk van de waanzin. Tientallen jaren verbleef Nash in klinieken en leidde hij, beschermd door zijn vrouw en een kleine groep vrienden uit de gemeenschap van de wiskundigen, vervolgens een droomachtig en vergeten bestaan in Princeton. 

Op zijn drieënzestigste kwam het wonderbaarlijke herstel van Nash en de plotselinge toekenning van de allerhoogste wetenschappelijke bekroning voor zijn bijdrage aan de speltheorie, de Nobelprijs.Over de auteur

Hebban Crew

2128 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Bedenker speltheorie komt om bij taxi-ongeluk

 

Gerelateerd

Over

Sylvia Nasar

Sylvia Nasar

Sylvia Nasar is een in Duitsland geboren Amerikaanse journalist, het best b...

Gesponsorde boeken