Meer dan 4,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Nieuws /

De Grote Vriendelijke 100 is bekend, met 'Lampje' van Annet Schaap op 1

door Hebban Crew 43 reacties
'Lampje' van Annet Schaap is gekozen tot favoriete kinderboek aller tijden in een verkiezing van de Grote Vriendelijke Podcast en Hebban. Het boek voert De Grote Vriendelijke 100 aan, vlak voor 'De brief voor de koning' van Tonke Dragt en 'Kruistocht in spijkerbroek' van Thea Beckman. De lijst is samengesteld door bijna 2500 lezers die hun favoriete top 5 aller tijden instuurden.

Voor de Grote Vriendelijke 100 stuurden lezers massaal hun top 5 van kinder- en jeugdboeken in, waaraan zij de warmste herinneringen bewaren, die belangrijk zijn geweest voor hun leesleven of recentelijk ontdekt werden en tot favoriet bestempeld. Annet Schaap reageert enthousiast op de eerste plek voor Lampje:

'Ik vond het al heel eervol dat Lampje in die prachtige rij, tussen zo veel van mijn lievelingsboeken mag staan. Dat het dan op nummer 1 komt is een beetje onthutsend. Maar ben ik blij? Natuurlijk ben ik blij! Leve de GVP!'

Ook de makers van de Grote Vriendelijke Podcast, Bas Maliepaard en Jaap Friso, zijn tevreden over de verkiezing. 'Het was een feest om op sociale media te zien hoe serieus mensen met ons verzoek omgingen. Lezers discussieerden met elkaar over welke boeken er niet op de lijst zouden mogen ontbreken en schreven hele verantwoordingen bij hun eigen top 5,' laten ze weten.

'Dat was precies ons doel met deze verkiezing: het gesprek rond jeugdliteratuur aanjagen! De uiteindelijke top 100 is in onze ogen ook geen lijst met "beste boeken ooit", maar een inspirerende peiling onder volwassen kinderboekenlezers van nu.'

Sander Verheijen, hoofdredacteur van Hebban vult aan:

‘De Grote Vriendelijke 100 heeft alles in zich om net als onze Hebban 1000 een jaarlijkse traditie te worden. Het resultaat van de verkiezing is een prachtige, inspirerende, maar vooral ook diverse lijst met kinderboeken. Een heel fijn startpunt voor jong en oud om de kinderboekenwereld te ontdekken.’

De GV100 in het kort

Van de 100 boeken op de lijst zijn er 57 geschreven door een vrouw en 43 door een man. De top 10 is bijna helemaal voor vrouwelijke auteurs, op twee boeken na. Opvallend is dat de lijst bijna net zoveel recente boeken als klassiekers bevat. 42 van de 100 titels komen uit deze eeuw.

De Grote Vriendelijke Pakjesavond

Vanuit een uitverkocht Theater De Liefde in Haarlem wordt in bovenstaande podcast de volledige Grote Vriendelijke 100 gepresenteerd. NPO Radio 5 presentator Bert Kranenbarg is live aanwezig en loodst je in blokken van 20 door de lijst, waarna Bas en Jaap opvallende noteringen uitlichten.

Via een voicebericht reageren schrijvers Carry Slee, Els Beerten, Simon van der Geest, Annet Huizing, Jochem Myjer, Anke de Vries en Pieter Koolwijk op hun notering in de lijst.

Live in het theater praten Bas en Jaap met Janneke Schotveld over Avonturen van de dappere ridster, Bette Westera over Doodgewoon, met illustrator Marit Törnqvist over haar persoonlijke band met Astrid Lindgren en met Jens Kraan over het werk van zijn overleden tante Hanna Kraan, schrijfster Ik ben Krik, Krik ben ik en Hier is de boze heks. En natuurlijk is de schrijfster van het boek dat op nummer 1 staat aanwezig: Annet Schaap!

Download de poster

Wil jij een overzicht van de 100 favoriete kinderboeken aller tijden aan de muur (van de kinderkamer) hangen of weet je er een mooie plek voor in jouw bibliotheek, boekhandel, school of opvang? Je vindt een speciaal ontworpen GV100-poster achter onderstaande knop

Bekijk de posterDownload

Meer Grote Vriendelijke Podcast op Hebban

Gedicht en poëzieposter

Speciaal voor de bekendmaking van de Grote Vriendelijke 100 schreef Bette Westera een gedicht waarin ze maar liefst 69 van de 100 titels wist te verwerken. De show werd ermee geopend, beluister de aflevering voor Westera’s voordracht! Van het gedicht is ook een printbare poster beschikbaar, deze is te downloaden via onderstaande knop.

Bekijk de posterDownload

Welke kinderboeken wil jij (her)lezen naar aanleiding van de Grote Vriendelijke 100?Over de auteur

Hebban Crew

2483 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De Grote Vriendelijke 100 is bekend, met 'Lampje' van Annet Schaap op 1