Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Nieuws /

'De schaduw van de wind' is de nieuwe nummer 1 van de Hebban 1000

door Hebban Crew 37 reacties
'De schaduw van de wind' van Carlos Ruiz Zafón uit 2005 is de nummer 1 in de nieuwste editie van de Hebban 1000, de duizend mooiste boeken aller tijden. De populaire roman van de in 2020 overleden Spaanse bestsellerauteur neemt hiermee de toppositie over van 'Ik ben Pelgrim', de debuutthriller van Terry Hayes, die de afgelopen twee jaar op de eerste plaats stond. De Hebban 1000 wordt gebaseerd op de mooiste boeken-lijsten van duizenden Hebban-lezers.


De schaduw van de wind van Carlos Ruiz Zafón

Alweer bijna zestien jaar geleden begon De schaduw van de wind aan zijn opmars. De roman van Carlos Ruiz Zafón (1964-2020) dook in de tweede week van juli 2005 op in de Nederlandse bestsellerlijst en nam daar plek 29 in beslag. In de weken die volgden klom het boek op tot zijn hoogste positie (nummer 2) en zou de gehele zomer aan de bovenkant van de lijst blijven plakken. Uiteindelijk stond De schaduw van de wind tot mei 2007 onafgebroken in de Bestseller 60, maar ook in de jaren erna was het boek op een paar weken na niet weg te denken. In een interview zegt Nelleke Geel, uitgever én vertaler van Zafón: 'Na het verhaal over "wat wordt hét zomerboek van 2005" in de Volkskrant wist ik: dit wordt wat. Daarna zijn we niet meer gestopt met drukken.'

Geel heeft het hier over het artikel van Bert Wagendorp uit juni 2005, vlak voor de zomer zou losbarsten. Daarin onderzocht hij het geheim achter het maken van een bestseller en concludeerde dat boekhandelaren een dikke vinger in de pap hebben:

'"Welk boek ik momenteel aanbeveel?" vraagt Gerrit-Jan Bouwman [boekhandelaar, red.]. "De schaduw van de wind van Zafón. Ken je dat?" Nog niet, maar het wordt tijd voor aanschaf. Schijnt een erg goed boek te zijn, De schaduw van de wind van Carlos Ruiz Zafón. Hoor je van iedereen. Echt een boek om mee te nemen op vakantie en lekker in één ruk uit te lezen, in de schaduw en uit de wind, met een koele rosé binnen handbereik.' – de Volkskrant, 2005

De schaduw van de wind speelt in het oude centrum van Barcelona ten tijde van de Franco-periode. Hoofdpersoon Daniel Sempere wordt door zijn vader, weduwnaar en boekhandelaar, meegenomen naar het Kerkhof der Vergeten Boeken. Daniel mag een boek uitkiezen en kiest 'De schaduw van de wind', geschreven door een zekere Julián Carax. Het boek laat hem niet meer los, en hij gaat op zoek naar meer informatie over het boek en de schrijver.

Overigens zette het echte boek nog een trend in gang: in de jaren die volgden barstte het in de boekhandels van romans die in dezelfde stijl werden vormgegeven. Het mysterieuze stadsbeeld in sepia, een keuze van ontwerper en vormgever Wil Immink (1964-2019), veranderde in een stijl die door veel uitgevers werd geïmiteerd, op zoek naar hetzelfde succes als dat van deze zomerhit.

De schaduw van de wind van de in 2020 overleden bestsellerauteur Carlos Ruiz Zafón is de derde nummer 1 in vier jaar Hebban 1000.

Naar de Hebban 1000 van 2021

Nummers 2 tot en met 10

Land van herkomst

Auteurs met meeste boeken in de Hebban 1000

De Hebban 1000, de duizend mooiste boeken aller tijden, wordt samengesteld uit de toplijstjes van de duizenden Hebban-leden. Je kunt het hele jaar door een Mooiste Boeken-lijst aanmaken en/of bijwerken. Zo houd je je persoonlijke toplijst met mooiste boeken altijd up-to-date! Alle toplijsten die waren ingevuld of bijgewerkt vóór 23 mei a.s. telden mee voor de Hebban 1000 van 2021.

Klik hier en maak je eigen toplijst aan met jouw mooiste boeken aller tijden. Bezoek het Hebban 1000-kanaal voor inspirerende voorbeelden.Over de auteur

Hebban Crew

2541 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: 'De schaduw van de wind' is de nieuwe nummer 1 van de Hebban 1000

 

Gerelateerd

Over

Carlos Ruiz Zafón

Carlos Ruiz Zafón

Carlos Ruiz Zafón (1964-2020) is een Spaanse roman- en scriptschrijver. Hij debu...