Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Belangstelling voor nieuwe Mein Kampf groter dan verwacht

door Hebban Crew 3 reacties
De vraag naar de herdruk van Mein Kampf, het omstreden boek van Adolf Hitler, is overstelpend. Dat zegt het onderzoeksinstituut dat het boek uitgeeft. Het boek is vrijdag in München gepresenteerd. Toen werd duidelijk dat de belangstelling groter is dan was verwacht. De eerste druk van vijfduizend exemplaren was meteen weg.

Na een verbod dat zeventig jaar heeft geduurd is er een nieuwe, van commentaar voorziene uitgave uitgebracht van Hitlers omstreden boek. Maar het boek was dit weekeinde niet in de winkels te krijgen. De eerste oplage heeft de boekhandel niet bereikt, bevestigen medewerkers van Kulturkaufhaus Dussmann, de grootste boekhandel van Berlijn, tegenover NRC Handelsblad. Uit andere Duitse steden kwamen vandaag eveneens berichten dat het boek vrijwel niet te krijgen is in de boekhandels.

Er komt nu een tweede druk van 15.000 exemplaren van Mein Kampf, waarvan tot 1945 meer dan twaalf miljoen exemplaren waren verkocht. De 800 oorspronkelijke pagina’s van Mein Kampf zijn in de nieuwe editie uitgegroeid tot 2.000 pagina’s. Vijf historici hebben de tekst zin voor zin onderzocht en commentaar voorzien. 

Eind december 2015 verliep het auteursrecht. Mein Kampf geldt als pure nazi-propaganda, waarin Adolf Hitler zijn ideeën over ras, politiek en Duitsland uiteenzet. Het Instituut voor Contemporaine geschiedenis geeft de nieuwe editie in eigen beheer uit. De opbrengsten gaan naar een speciaal fonds, om te voorkomen dat er winst wordt gemaakt met het gedachtegoed van Hitler. Het instituut heeft gezegd met deze wetenschappelijke en becommentarieerde heruitgave eventuele extreemrechtse uitgevers de wind uit de zeilen te hebben willen nemen. Het boek is vrij prijzig: 59 euro.

De Duitse Centrale Raad van de Joden heeft laten weten geen bezwaren te hebben tegen de uitgave van de wetenschappelijke en kritische editie. Maar de raad blijft wel pogingen ondersteunen om heruitgaven van Mein Kampf zonder enige kanttekening te verhinderen. De president van de Raad, Josef Schuster, zei te hopen dat de kritische editie 'bijdraagt aan het ontmaskeren van Hitlers inhumane ideologie en het bestrijden van antisemitisme'.

Bronnen: AD, NRC Handelsblad, The Daily Mail



Over de auteur

Hebban Crew

2130 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Belangstelling voor nieuwe Mein Kampf groter dan verwacht

 

Overig

Verboden of verbannen boeken

op 03 december 2015 door Hebban Reading Challenge 28 boeken 18 volgers 10 reacties 7 likes
Gesponsorde boeken