Hebban vandaag

Dossier /

Beluister De Grote Vriendelijke Podcast met Annet Schaap

De Grote Vriendelijke Podcast is de eerste Nederlandse podcast over jeugdliteratuur. Elke maand bespreken Jaap Friso en Bas Maliepaard recente boeken of opvallende gebeurtenissen uit kinderboekenland vanuit Kinderboekwinkel Kiekeboek. Voor hun 51ste aflevering spraken ze live met kinderboekenauteur en -illustrator Annet Schaap vanuit Theater De Liefde in Haarlem. Beluister de aflevering en lees meer over de auteur.

Annet Schaap (1965) studeerde illustratie aan de Kunstacademie in Kampen, en ging daarna nog een jaar naar de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Omdat ze ook altijd al wilde schrijven heeft ze vier jaar gestudeerd aan de Schrijversvakschool 't Colofon in Amsterdam, maar het tekenen nam lange tijd de overhand. Sinds het verschijnen van haar eerste zelf geschreven kinderboek Lampje voelt ze zich iets meer auteur dan illustrator, en ligt ook haar tweede zelf geschreven én geïllustreerde boek in de boekhandel.

Als illustrator

Schaap werkt al sinds 1991 als illustrator en heeft zo'n 250 kinderboeken voorzien van tekeningen. Daaronder vallen de kinderboeken van Jacques Vriens, de 'Hoe overleef ik'-reeks van Francine Oomen en de 'Superjuffie'-boeken van Janneke Schotveld. De meeste van haar tekeningen liggen in het Kinderboekenmuseum in Den Haag. Ook illustreerde Schaap haar eigen boeken, Lampje en De meisjes.

Voor De meisjes maakte ze tekeningen met de scraperboard-techniek. Het lijkt wat op gravures: scraperboard bestaat uit karton met een laag geharde Chinese klei, waar je met een fijn kraspennetje op aan de slag gaat. De techniek is overgewaaid vanuit Engeland en heeft zijn oorsprong in de 19e eeuw. Het had zijn hoogtepunt rond 1940, en wordt de laatste jaren weer herontdekt.

Als auteur

Schaap was al jaren een gevierd illustrator voor ze het schrijven langzaam weer oppakte. Zo hield ze al tekenend en schrijvend een dagboek bij van haar zwangerschap en schreef ze een reisblog gedurende de tweeënhalf jaar dat ze met haar man en zoontje rondreisde in Canada, Amerika en Costa Rica. Ze kwam op het idee voor Lampje toen ze een vuurtoren zag op een schiereiland in Lake Michigan, met een klein huisje ernaast. Ze deed er drie jaar over het verhaal op papier te zetten, en debuteerde zo op haar 52ste als auteur.

Lampje was een groot succes: het kinderboek voor 10- tot 12-jarigen won maar liefst vier belangrijke prijzen: de Nienke van Hichtum-prijs, de Woutertje Pieterse Prijs, de Gouden Griffel en de Vlaamse Boekenleeuw. Het is in verschillende landen in vertaling verschenen en er is zowel een toneelstuk als een vertelvoorstelling van gemaakt. Ook is er een televisieserie in de maak. Nu is er haar tweede boek, De meisjes, waarin ze zeven klassieke sprookjes bewerkte en van sprookjesfiguren meisjes van vlees en bloed maakte.

De Grote Vriendelijke Podcast

Op 15 september kon voor het eerst in 2021 de Grote Vriendelijke Podcast weer live met publiek worden opgenomen. Vanuit Theater De Liefde in Haarlem spraken kinderboekenrecensenten Jaap Friso en Bas Maliepaard met Annet Schaap. Het werd een rijk gesprek met vrolijke en ontroerende momenten, over de druk om goud te spinnen uit stro, zoenen met een kikker, over een dwingeland die niet kan schrijven, zusjes die van elkaar leren houden, over verlangen en de geest uit de fles bevrijden.

Meer over de aflevering:

  • Ook in de aflevering: auteur Francine Oomen en vertalers Irina Leichenko, Zandra Bezuidenhout, Anna Patrucco Becchi en Lise Bøgh-Sørensen.
  • Er verschenen al veel lovende recensies over De meisjes. Lees hier de recensies in NRC Handelsblad, Trouw en Het Parool.
  • De column die Annet voorleest aan het begin van de podcast, 'Regen uit je vingers', staat in de Kinderboekenweekkrant 2021, die vanaf 6 oktober gratis te verkrijgen is in de Nederlandse boekwinkels en bibliotheken.
  • Beluister hier de aflevering met Laura Watkinson, de Britse vertaalster van Lampje.
  • De muziektheatervoorstelling 'Lampje' toert van oktober 2021 tot en met januari 2022 door Nederland en Vlaanderen. Hier vind je de speellijst van MAAS theater.Over de auteurReacties op: Beluister De Grote Vriendelijke Podcast met Annet Schaap

 

Gerelateerd

Over

Annet Schaap

Annet Schaap

Met Lampje debuteert Annet Schaap (1965) als schrijver. De succesvolle illustrat...


Gesponsorde boeken