Meer dan 5,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Interview /

Beste Boek voor Jongeren | Hebban interviewt Chris Polanen

door Hebban Crew 2 reacties
Tien boeken – vijf in de categorie 'Oorspronkelijk Nederlandstalig' en vijf in de categorie 'Vertaald' – zijn genomineerd voor de prijs Beste Boek voor Jongeren. In de aanloop naar de Boekenweek van Jongeren van 16 tot en met 25 september interviewde Hebban een aantal auteurs die de shortlist hebben gehaald. Vandaag: Chris Polanen.

Chris Polanen (1963) is dierenarts in Amsterdam-Zuidoost. De in Suriname geboren en getogen auteur kwam op twintigjarige leeftijd naar Nederland en begon te schrijven om met zijn heimwee naar Suriname om te gaan. Hij schrijft columns en korte verhalen die zowel in Suriname als in Nederland verschijnen.

Afbeelding: © Jan Willem Kaldenbach

Gefeliciteerd! Je bent een van de genomineerden voor het Beste Boek voor Jongeren. Hoe zou je jouw boek omschrijven in tien woorden?

Surinaams, eerste liefde, paardenfluisteraar, springruiter, versierlessen, probleemvader, anti-macho, romantiek, spanning.

Wat was de aanleiding en/of inspiratie voor het schrijven van je genomineerde boek?

De inspiratie komt uit de tijd dat ik net als de hoofdpersoon twintig was en wanhopig weg probeerde te komen uit een Suriname waar ik geen toekomst voor mijzelf zag. Ik was student aan de Anton de Kom Universiteit die door de militairen gesloten werd en had niets anders te doen dan paardrijden en rijles geven.  Ook schrijf ik over mijn vader die in werkelijkheid, in de jaren vijftig, de gevangenis in ging voor het plegen van een bomaanslag. Ik heb mijn vader nooit gekend, maar in het boek probeer ik via de hoofdpersoon toch een relatie met hem op te bouwen. Ik creëer in het boek als het ware mijn eigen versie van mijn vader. Ook is Centaur een eerbetoon aan Shane, een vriend van mij die ooit succesvol springruiter was, maar later aan de drugs is geraakt en gestorven. In het boek  breng ik hem weer tot leven en laat ik hem weer rijden.   

Waarom is lezen zo belangrijk? En was jij als tiener een fanatieke lezer?

Lezen haalt je weg uit de realiteit en brengt je in andere werelden, andere tijden, in de hoofden van andere mensen. In een boek kan alles, veel meer dan in een film. Lezen prikkelt je eigen fantasie om beelden te vormen. Daar kan geen film tegen op. Als jonge tiener las ik veel, maar gaandeweg nam sport steeds meer die plek in.

Hoe ontstond jouw liefde voor lezen en schrijven?

Mijn liefde voor lezen ontstond tijdens perioden in mijn jeugd waarin ik niet veel de deur uit ging. Liefde voor schrijven ontstond nadat ik van Suriname naar Nederland emigreerde en steeds meer last van heimwee kreeg. Het schrijven was een manier om in mijn hoofd terug te keren naar Suriname en te ontsnappen aan Nederland. 

Wat kunnen we van jou verwachten na je huidige boek? Waar ben je momenteel mee bezig?

Ik ben bezig met een derde roman. Ook heb ik pas een essay geschreven over mijn vader en een sciencefiction verhaal. 

Boekenlijstje

Centaur

Chris Polanen

Suriname, begin jaren negentig. Student Gili heeft het gevoel dat zijn leven stilstaat. Hij ziet de immense problemen waar Suriname mee kampt en droomt van een betere toekomst in Nederland. Zijn vader, een populaire politicus en playboy die niet omkijkt naar zijn kinderen, lijkt niet van plan om hem daarbij te helpen en zelf heeft Gili geen geld. Zijn enige kans: als springruiter met zijn oude paard Norbert meedoen aan een wedstrijd om met het prijzengeld in Nederland te kunnen studeren. Ondertussen droomt hij van een grote liefde. Dan ontmoet hij niet één, maar twee meisjes die zijn leven op zijn kop zetten en wordt zijn vader gearresteerd na een bomaanslag op het regime.

Boekenweek van Jongeren

Het Beste Boek voor Jongeren is een literaire prijs voor jongeren in Nederland en Vlaanderen. De prijs bekroont boeken van hoge kwaliteit die goed aansluiten bij de belevingswereld van jongeren. De uitreiking van de prijs vindt plaats tijdens de opening van de Boekenweek van Jongeren, BoekTok Live! Wil jij erbij zijn? Lees hier meer en reserveer je gratis kaartje. De Boekenweek van Jongeren vindt plaats van 16 tot en met 25 september.

Meer Boekenweek van JongerenOver de auteur

Hebban Crew

2529 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Beste Boek voor Jongeren | Hebban interviewt Chris Polanen

 

Gerelateerd

Over

Chris Polanen

Chris Polanen

Chris Polanen (1963) is dierenarts in Amsterdam-Zuidoost. De in Suriname geboren...