Meer dan 4,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Interview /

Beste Boek voor Jongeren | Hebban interviewt Dries Muus

door Hebban Crew 4 reacties
Tien boeken – vijf in de categorie 'Oorspronkelijk Nederlandstalig' en vijf in de categorie 'Vertaald' – zijn genomineerd voor de prijs Beste Boek voor Jongeren. In de aanloop naar de Boekenweek van Jongeren van 16 tot en met 25 september interviewde Hebban een aantal auteurs die de shortlist hebben gehaald. Vandaag: Dries Muus.

Dries Muus (1985) studeerde filosofie en sociologie in Amsterdam. Hij was redacteur van Propria Cures en schreef over literatuur voor onder meer Vrij Nederland en De Correspondent. Momenteel bespreekt hij Nederlandse fictie voor Het Parool.

Afbeelding: © Ruud Pos

Gefeliciteerd! Je bent een van de genomineerden voor het Beste Boek voor Jongeren. Hoe zou je jouw boek omschrijven in tien woorden?

Sociale uitsluiting, giftige normen, voetbal, geheimen, isolement, openheid, spanning, ontroering.

Wat hoop je dat lezers hebben opgestoken van jouw boek als ze de laatste pagina hebben gelezen?

Dat je altijd verliest als je tegen jezelf vecht; dat je je gevoelens en voorkeuren moet accepteren, ook als je omgeving dat niet lijkt te doen; dat verzwijgen op de lange termijn schadelijker is dan openheid, en dat de uitweg uit persoonlijke worstelingen altijd begint met één doodenge, maar noodzakelijke stap: contact maken en hulp accepteren.

Las jij de verplichte 'boeken op de lijst' echt zelf, of zocht je de samenvattingen op? Eerlijk vertellen!

Ik heb ze allemaal gelezen, wat geen straf was.

Hoe ontstond jouw liefde voor lezen en schrijven?

Die liefdes waren er al vanaf heel jonge leeftijd, voor mijn gevoel heb ik altijd al gelezen en geschreven. Het heeft zeker geholpen dat ik uit een gezin kom waarin lezen, schrijven, taalvaardigheid en creativiteit altijd werden gestimuleerd, op een heel vanzelfsprekende manier.

Wat kunnen we van jou verwachten na je huidige boek? Waar ben je momenteel mee bezig?

Een tweede roman. Dat is ook waar ik momenteel aan werk.

Boekenlijstje

De afwijking

Dries Muus

Vlak voordat de veertienjarige Mattias Groen het voetbalveld op stapt bij zijn nieuwe club, maakt hij een afspraak met de goden. In ruil voor een toekomst als profvoetballer mogen ze hem alles aandoen. Het werkt: Matty verovert een basisplaats, blijft scoren en er is zelfs sprake van interesse uit het buitenland. Dan gooit een kleedkamerschandaal zijn leven overhoop. De wereld stort zich op hem, Matty’s moeder en zijn trainer dringen niet meer tot hem door, en zijn gevecht brengt ook hun eigen weggedrukte leed naar boven. Terwijl ze blijven proberen de jongen door de ellende heen te slepen, duwen ze hem met elke poging ongemerkt dichter naar de afgrond.

Boekenweek van Jongeren

Het Beste Boek voor Jongeren is een literaire prijs voor jongeren in Nederland en Vlaanderen. De prijs bekroont boeken van hoge kwaliteit die goed aansluiten bij de belevingswereld van jongeren. De uitreiking van de prijs vindt plaats tijdens de opening van de Boekenweek van Jongeren, BoekTok Live! Wil jij erbij zijn? Lees hier meer en reserveer je gratis kaartje.

Meer Boekenweek van JongerenOver de auteur

Hebban Crew

2483 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Beste Boek voor Jongeren | Hebban interviewt Dries Muus

 

Gerelateerd

Over

Dries Muus

Dries Muus

Dries Muus (1985) studeerde filosofie en sociologie in Amsterdam. Hij was redact...