Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Interview /

Beste Boek voor Jongeren | Hebban interviewt Erna Sassen

door Hebban Crew
Tien boeken – vijf in de categorie 'Oorspronkelijk Nederlandstalig' en vijf in de categorie 'Vertaald' – zijn genomineerd voor de prijs Beste Boek voor Jongeren. In de aanloop naar de Boekenweek van Jongeren van 16 tot en met 25 september interviewde Hebban een aantal auteurs die de shortlist hebben gehaald. Vandaag: Erna Sassen.

Erna Sassen is een Nederlandse kinderboekenschrijfster. Ook is ze actrice en theatermaakster. Ze verwierf vooral bekendheid door haar rol in de televisieserie Medisch Centrum West, daarna speelde ze in theatervoorstellingen en musicals. In 2004 debuteerde ze als schrijfster van jeugdboeken.

Afbeelding: © Wolfgang Schmidt

Gefeliciteerd! Je bent een van de genomineerden voor het Beste Boek voor Jongeren. Hoe zou je jouw boek omschrijven in tien woorden?

Wanhoopskreet van een zestienjarige jongen die zijn soulmate Zivan verliest.

Wat hoop je dat lezers hebben opgestoken van jouw boek als ze de laatste pagina hebben gelezen?

Dat alles altijd anders uitpakt dan je van tevoren had gedacht.

Las jij de verplichte 'boeken op de lijst' echt zelf, of zocht je de samenvattingen op? Eerlijk vertellen!

Ja, ik las ze echt. Behalve Beowulf. Daar droomde ik dan ook van in de nacht voor mijn Engelse mondeling en ging dat vervolgens vrolijk vertellen aan mijn leraar, die daardoor waarschijnlijk heeft gedacht: dat heeft ze als laatste gelezen, dus daar weet ze nog het meeste van. Dus daar ging hij mij over doorzagen, ik neem aan met de beste bedoelingen.

Hoe ontstond jouw liefde voor lezen en schrijven?

Lezen was in mijn tijd zo’n beetje het enige wat je in je vrije tijd kon doen. Op buitenspelen en sporten na dan. Schrijven ontstond uit woede, denk ik. Woede over de afhankelijkheid die je nu eenmaal hebt als kind. Dat je van alles moet en weinig zelf kan en mag beslissen. Ik schreef dagboeken en brieven en later op de theaterschool teksten voor mijn voorstellingen.

Wat kunnen we van jou verwachten na je huidige boek? Waar ben je momenteel mee bezig?

In december verschijnt het vervolg op Zonder titel, Neem nooit een beste vriend, en ik ben nu bezig met het vervolg daar weer op. Dus dat zou dan het derde deel van een trilogie worden.

Boekenlijstje

Mijn favoriete boek
(1080)
Wat ik onlangs heb gelezen en erg goed vond is: Kruispunt van Jonathan Franzen, een zeer onorigineel antwoord, ik weet het, want iedereen vindt dat goed en het boek behoeft geen enkele promotie van mijn kant. Op de middelbare school was ik fan van Willem Frederik Hermans.
Als tiener willen lezen
(243)
Als tiener had ik misschien graag de Young Adult-boeken gelezen die ik zelf schrijf. Daarom schrijf ik ze waarschijnlijk.
Haalde me uit een leesdip
(9)
Na mijn middelbare school had ik een enorme leesdip omdat alles wat ik tijdens die schooltijd las huiswerk was en een opdracht. Agatha Christie heeft mij daaroverheen geholpen. En Wie is van hout van Jan Foudraine.

Zonder titel

Erna Sassen

Joshua mist zijn soulmate Zivan, die met haar ouders is terugverhuisd naar haar geboorteland Irak. Bovendien maakt hij zich zorgen: ze reageert niet meer op zijn berichtjes; de vinkjes achter zijn WhatsApp-berichten blijven zwart. Noodgedwongen probeert Joshua zichzelf opnieuw uit te vinden zonder Zivan. Zijn passie voor tekenen en kunst, en een onverwachte vriendschap met Sergio (‘grote bek, grote spieren en maximaal aantrekkelijk voor de meiden’), redden hem.

Boekenweek van Jongeren

Het Beste Boek voor Jongeren is een literaire prijs voor jongeren in Nederland en Vlaanderen. De prijs bekroont boeken van hoge kwaliteit die goed aansluiten bij de belevingswereld van jongeren. De uitreiking van de prijs vindt plaats tijdens de opening van de Boekenweek van Jongeren, BoekTok Live! Wil jij erbij zijn? Lees hier meer en reserveer je gratis kaartje.

Meer Boekenweek van JongerenOver de auteur

Hebban Crew

2562 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Beste Boek voor Jongeren | Hebban interviewt Erna Sassen

 

Gerelateerd

Over

Erna Sassen

Erna Sassen

Erna Sassen is een Nederlandse kinderboekenschrijfster. Ook is ze actrice en the...