Meer dan 4,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Interview /

Beste Boek voor Jongeren | Hebban interviewt Neal Shusterman

door Hebban Crew
Tien boeken – vijf in de categorie 'Oorspronkelijk Nederlandstalig' en vijf in de categorie 'Vertaald' – zijn genomineerd voor de prijs Beste Boek voor Jongeren. In de aanloop naar de Boekenweek van Jongeren van 16 tot en met 25 september interviewde Hebban een aantal auteurs die de shortlist hebben gehaald. Vandaag: Neal Shusterman.

De Amerikaanse Neal Shusterman werd al bekroond met vele awards voor zijn werk als schrijver. Wanneer hij geen boeken schrijft, werkt hij ook mee aan vele televisieseries, waaronder een serie die hij samen met zijn zoon Jarrod produceert. Shusterman is een echte storyteller die een heel publiek weet in te pakken, zowel als spreker en als schrijver.

Afbeelding: © Gaby Gerster

Gefeliciteerd! Je bent een van de genomineerden voor het Beste Boek voor Jongeren. Hoe zou je jouw boek omschrijven in tien woorden?

Live forever! Tenzij een zeis langskomt om je te doden …

Waarom is lezen zo belangrijk? En was jij als tiener een fanatieke lezer?

Lezen is de brug tussen verbeelding en realiteit. Het laat ons andere levens ervaren, andere perspectieven zien en het is essentieel voor onze groei als mensen. Ik was als tiener een fanatieke lezer. Boeken lieten me niet alleen in contact komen met imaginaire werelden, maar ook met geschiedenis en de wereld waarin we leven. Ze stelden moeilijke vragen en lieten me worstelen met de antwoorden – zoals ik ook probeer te doen met de boeken die ik schrijf.

Welke schrijvers (nog in leven of overleden) nodig je uit op je droometentje?

De drie schrijvers die ik zou kiezen zijn Kurt Vonnegut, omdat hij mijn favoriete schrijver is; Douglas Adams, hij schreef The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy … en William Shakespeare. Want wie zou er nou niet willen dineren met Shakespeare?

Als je een fictief personage tot leven zou kunnen brengen, wie zou dit dan zijn?

Ik geef je twee antwoorden, een is van Zeis en een is van een boek dat ik niet heb geschreven. Van alle personages die ik ooit heb geschreven, zou ik Thunderhead tot leven brengen. Omdat we een bijna almachtige kunstmatige intelligentie nodig hebben, wiens grootste plezier is om ons blij te maken én ons zou helpen groeien als mensen. En een personage dat ik niet heb geschreven … dat zijn er zoveel! Hmm … Willy Wonka! Want wie wil nou niet dat die chocoladefabriek echt is?

Welk boek lees je momenteel en vind je geweldig?

Ik lees nu Het drielichamenprobleem van Cixin Liu. Dit is een fantastische, geestverruimende sciencefiction. Ik ben dol op verhalen die je laten verbazen en waarvan je zegt 'Wow, ik zou willen dat ik hieraan had gedacht!'

Ook genomineerd in de categorie 'Vertaald'

Zeis

Neal Shusterman

Een wereld zonder honger zonder ziekte zonder oorlog zonder lijden ... en zonder de dood, want zelfs die heeft de mensheid overwonnen. Alleen Zeisen zijn nog in staat een leven te beëindigen - en daar worden ze toe aangemoedigd om de populatie binnen de perken te houden. De zestienjarige Citra en Rowan worden uitgekozen om de opleiding tot Zeis te volgen. Het is wel het laatste wat ze willen, maar als ze weigeren anderen te doden, zullen ze zelf sterven. Hoe hoog is de prijs voor een ideale wereld?

Boekenweek van Jongeren

Het Beste Boek voor Jongeren is een literaire prijs voor jongeren in Nederland en Vlaanderen. De prijs bekroont boeken van hoge kwaliteit die goed aansluiten bij de belevingswereld van jongeren. De uitreiking van de prijs vindt plaats tijdens de opening van de Boekenweek van Jongeren, BoekTok Live! Wil jij erbij zijn? Lees hier meer en reserveer je gratis kaartje.

Meer Boekenweek van JongerenOver de auteur

Hebban Crew

2487 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Beste Boek voor Jongeren | Hebban interviewt Neal Shusterman

 

Gerelateerd

Over

Neal Shusterman

Neal Shusterman

De Amerikaanse Neal Shusterman werd al bekroond met vele awards voor zijn werk a...