Meer dan 4,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Interview /

Beste Boek voor Jongeren | Hebban interviewt Tom De Cock

door Hebban Crew 2 reacties
Tien boeken – vijf in de categorie 'Oorspronkelijk Nederlandstalig' en vijf in de categorie 'Vertaald' – zijn genomineerd voor de prijs Beste Boek voor Jongeren. In de aanloop naar de Boekenweek van Jongeren van 16 tot en met 25 september interviewde Hebban een aantal auteurs die de shortlist hebben gehaald. Vandaag: Tom De Cock.

Tom De Cock (1983) is constant verbaasd, en geïnteresseerd in letterlijk alles. Zijn ouders vonden het goed nieuws toen hij radiopresentator werd, omdat ze hem dan af en toe wat zachter konden draaien. Tegenwoordig hoor je hem elke weekavond op Qmusic.

Afbeelding: © Michiel Devijver

Gefeliciteerd! Je bent een van de genomineerden voor het Beste Boek voor Jongeren. Hoe zou je jouw boek omschrijven in tien woorden?

Dankjewel! Wat een eer! Ik dacht eerst dat het een hoax was; ik kan nog steeds moeilijk geloven dat ik in dat machtige lijstje mag staan. Lily in tien woorden: Tiener-influencer ontdekt de zieke waarheid, en ontketent een jongerenopstand!

Wat was de aanleiding en/of inspiratie voor het schrijven van je genomineerde boek?

Mijn probleem is dat ik in letterlijk alles geïnteresseerd ben. Sciencefiction waarin de wereld vergaat. Influencers en hun trucjes om ons van alles te verkopen. De klimaatopwarming. Jongeren die zich inzetten voor een betere wereld. Popmuziek. Rampenfilms. Zeilen. Coole auto’s. Corona. Gekke kapsels. Eerste verliefdheid. Vluchtelingen. Dat zit allemaal in het verhaal van Lily. En er moest ook humor in. En avontuur en romantiek en een hoofdpersonage dat géén witte man is, want die zijn er al genoeg. Enfin: het is dus een dik boek geworden.

Waarom is lezen zo belangrijk? En was jij als tiener een fanatieke lezer?

Taal is het enige wapen dat je echt mag gebruiken. Dat meen ik echt. Als je goed kunt schrijven en praten krijg je gewoon meer gedaan van anderen: je kunt je rechten opeisen, je mening geven, je gevoelens uitdrukken. De wereld zou een betere plek zijn als iedereen wat handiger zou zijn met taal. En lezen is de allerbeste manier om alle details van een taal onder de knie te krijgen.

Ik las op mijn twaalfde elke thriller die mijn vader las, en toen ik zestien was schreef ik mijn eerste roman (een horrorboek waarin – spoiler alert – iedereen doodgaat). Aan de universiteit ging mijn leeshonger een paar jaar voorbij, maar dat haalde ik na mijn vijfentwintigste weer ruimschoots in.

Hoe ontstond jouw liefde voor lezen en schrijven?

Bij strips! Mijn papa gaf me mijn eerste strip toen ik zes was. Ik verslond metéén alle typisch Vlaamse reeksen: Jommeke, Suske en Wiske, Kiekeboe, Urbanus. Daarna las ik op een paar jaar tijd alles van Roald Dahl, Annie M.G. Schmidt en Marc De Bel. En toen wist mijn vader het ook even niet meer, dus gaf hij me gewoon elk boek dat hij zelf las: meestal Amerikaanse thrillers. Ik was ook verslingerd aan films als Jurassic Park en Independence Day, de kaskrakers uit de nineties. Ik vond dat gewoon goeie verhalen, en had zelf ook een drang om verhalen te vertellen. Dus was elk opstel dat ik voor school moest schrijven hopeloos te lang, schreef ik voor de schoolkrant en het schooltoneel en kwam er op mijn zestiende per ongeluk zelfs een boek van.

Wat kunnen we van jou verwachten na je huidige boek? Waar ben je momenteel mee bezig?

Lily is zo wild enthousiast ontvangen dat ik er oprecht een beetje van geschrokken ben. En dus ligt er intussen een vervolg ook in de boekhandel: Storm. Intussen ben ik bezig aan – je raadt het nooit – deel drie! Daarnaast maak ik ook elke weekdag radio op Qmusic, podcasts en tv-programma’s over boeken en wetenschap, doe ik stemmenwerk voor de televisie en voed ik samen met mijn man een dochter en een pleegzoon op. Ik verveel me ongeveer drie minuten per jaar.

Boekenlijstje

Lily

Tom De Cock

Buiten is het vijftig graden. De zeespiegel stijgt elke dag en er is om de haverklap een lockdown door een of ander nieuw virus – of erger: een vieze schimmel. Maar het zal Lily allemaal worst wezen. Ze is veertien, baadt in luxe, en is altijd druk druk druk als een van de bekendste influencers van haar tijd. Wanneer ze op vakantie halsoverkop verliefd wordt op de goddelijke mopperpot Samuel, stort ze zich in een knettergek avontuur om zijn hart (en zijn lippen) te veroveren. Waar ze niet op gerekend had, was de harde waarheid over het leven dat ze leidt. Een ontdekkingstocht die niet alleen haar bestaan, maar dat van elke jongere op de planeet op z’n kop zal zetten. Een meisje dat alles heeft, geeft haar prinsessenleventje op voor de liefde. Ze krijgt er een verpletterende verantwoordelijkheid voor in de plaats.

Boekenweek van Jongeren

Het Beste Boek voor Jongeren is een literaire prijs voor jongeren in Nederland en Vlaanderen. De prijs bekroont boeken van hoge kwaliteit die goed aansluiten bij de belevingswereld van jongeren. De uitreiking van de prijs vindt plaats tijdens de opening van de Boekenweek van Jongeren, BoekTok Live! Wil jij erbij zijn? Lees hier meer en reserveer je gratis kaartje.

Meer Boekenweek van JongerenOver de auteur

Hebban Crew

2483 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Beste Boek voor Jongeren | Hebban interviewt Tom De Cock

 

Gerelateerd

Over

Tom De Cock

Tom De Cock

Tom De Cock (1983) is constant verbaasd, en geïnteresseerd in letterlijk al...