Advertentie

Hebban vandaag

Dossier /

Bestemming: Griekenland

door Soraya Vink (crew) 6 reacties
Met de zomer en voor velen ook een vakantie in het vooruitzicht, is het tijd om de lijst met boeken voor in de koffer samen te stellen. Hebban trakteert je de komende weken op tips, speciaal geschikt voor jouw vakantiebestemming! Deze keer: Griekenland.

Het land dat vakantiegangers trekt vanwege haar rijke geschiedenis en verhalen uit de klassieke oudheid, de helblauwe kusten waar idyllische witgeschilderde en karakteristieke huizen staan. Tegenwoordig haalt Griekenland de headlines vanwege de economische crisis die het volk in verdeeldheid brengt en waarover journalisten maar wat graag hun licht laten schijnen. Bijvoorbeeld De Griekse crisis waarin journalisten Jule Hinrichs en Shereen El Sherbini de verschillende sociologische, culturele, politieke en economische aspecten van de Griekse crisis onder de loep nemen. Meer verklaringen vindt de lezer in Worstelen aan de rand van Europa waar Eva Wiessing en Conny Keesen bij 'gewone' Grieken de vraag voorlegden hoe een onbeduidend land als Griekenland, zo cruciaal werd voor de overige eurolanden.

Van een ander soort crisis is sprake in de roman Dood van een thrillerschrijfster van Pauline Slot waarin Selma Hoogstins op haar idyllische landgoed aan de Griekse kust schrijfcursisten begeleidt op hun figuurlijke weg om een succesvol auteur te worden. De sfeer is ontspannen totdat Esther Noordvlucht, succesvol thrillerschrijfster, haar opwachting maakt. De dynamiek binnen de groep verandert, en Noordvlucht wordt verafgood door de debutanten die tijdens hun verblijf dwalen door hun manuscripten. Tot de schrijfster, die zelf werkt aan een nieuw moordplot, dood wordt aangetroffen op het strand. Wat is er met haar gebeurd?

Moord en doodslag in Athene

Een fantastisch uitzicht vanaf het politieke, economische en culturele centrum bij het bekijken van het Akropolis, laat je wegdromen onder de Griekse zon. Maar het is niet altijd pluis in de bruisende en soms ook chaotische Griekse hoofstad, zoals de Griekse schrijver Petros Markaris in zijn thrillers rondom seriepersonage Kostas Charitos laat zien. De commissaris leidt een afdeling Moordzaken en krijgt te maken met zaken die vaak verder reiken dan de Griekse landsgrenzen. Zo krijgt hij in Bloedrechters te maken met een gekaapte autoveerboot, waarop tevens zijn dochter Katerina zich bevindt. De daders zijn Griekse terroristen die in de oorlog in voormalig Joegoslavië aan de kant van de Servische Bosniërs hebben meegevochten en zich schuldig hebben gemaakt aan massamoord op moslims. Met de kaping willen de terroristen afdwingen dat ze niet zullen worden berecht door het vredestribunaal in Den Haag. Vanuit een crisiscentrale op Kreta probeert een antiterreurbrigade de situatie op te lossen, maar Charitos is daarbij niet welkom. Hij moet een gemaskerde man zien te stoppen die 's nachts als een engel des doods door de wijken van Athene dwaalt.   

Het idyllische eiland Thiminos ligt ver uit de kust van Griekenland, het leven is er onaangepast en wordt niet beïnvloed door de grote stad Athene. Tot op een dag onder aan een klif het ontzielde lichaam van Irini Asimakopoulous wordt gevonden. De lokale politie doet haar dood al snel af als zelfmoord en het dossier wordt gesloten. Dan verschijnt er onverwacht een man uit Athene: Hermes Diaktoros. Hij begint een eigen onderzoek naar de dood van Irini. Het duurt niet lang voor hij een web van intriges, verboden liefde en moord blootlegt. Maar de raadselachtige vreemdeling roept ook zelf vragen op. Anne Zouroudi brengt een vleugje Griekse mysterie met haar thriller De boodschapper uit Athene, die ze schreef terwijl ze uitkeek op de typisch helblauwe Griekse baaitjes. 

Op zoek naar een verloren geschiedenis

In de zomer van 1985 vieren zes meisjes vakantie op de Griekse eilanden. Ze hebben net eindexamen gedaan en het leven lijkt één grote belofte. Totdat er de laatste nacht een ongeluk gebeurt. Met vijf meiden, zes rugzakken en een doodskist keren ze naar huis terug. In het boek Hemelvaart ontrafelt Judith Koelemeijer een dramatisch verhaal uit haar eigen jeugd. Ze keert onder andere terug naar het bergachtige eiland Paros, dat vanwege haar centrale ligging een knooppunt is van de eilandengroep de Cycladen.

Ook in Het eiland van Victoria Hislop gaat hoofdpersonage Alexis Fielding op zoek naar het verborgen verhaal van haar moeder Sofia. Ze reist af naar Kreta en komt in contact met een jeugdvriendin van haar moeder. Daar leert ze hoe de familie Petrakis werd verscheurd door ongeluk, oorlog en passie. Om tot de kern van het geheim te komen, moet ze naar het kleine eiland Spinalonga. Maar sommige geheimen laten zich niet gemakkelijk ontvouwen.


In de volgende editie gaan we naar Indonesië.
Lees ook: bestemming Ibiza
Over de auteur

Soraya Vink (crew)

4 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Bestemming: Griekenland

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken