Advertentie

Hebban vandaag

Dossier /

Bestemming: Ibiza

door Lindy (Hebban Crew) 1 reactie
Met de zomer en voor velen ook een vakantie in het vooruitzicht, is het tijd om de lijst met boeken voor in de koffer samen te stellen. Hebban trakteert je de komende weken op tips, speciaal geschikt voor jouw vakantiebestemming! Deze keer: Ibiza!


Met waarden als tolerantie en gastvrijheid hoog in het vaandel is Ibiza de ideale vakantiebestemming voor een grote groep toeristen. De smalle straatjes van Eivissa, de historische kathedraal op de top van de heuvel de D’alt Vila, de verschillende grotten en natuurlijk de prachtige zandstranden zorgen voor sfeervol decor die het ook in boeken goed doet.  

Ibiza staat al decennialang bekend als feesteiland. In de jaren 80 kwam de partyscene op gang, op hetzelfde moment dat housemuziek aan een opmars begon. In bekende clubs werd de populaire muziek gedraaid en dat zorgde voor een nieuwe stroom toeristen vanuit heel Europa. Tegelijkertijd werd de partydrug ecstasy (XTC) geïntroduceerd.  

In die tijd speelt ook Kind van Ibiza van Esther J. Ending zich af (eerder verschenen als Een eigen eiland). De 17-jarige Marianne is opgegroeid op het eiland en probeert haar leven weer op de rails te krijgen. Haar drugs dealende vader zit een gevangenisstraf uit en ook met haar hippiemoeder is het contact niet al te best. Als ze in aanraking komt met een agent van de guardia civil, maar ook met alcohol en drugs, lijkt een zinvol leven verder weg dan ooit.  

Schrijfster Ending groeide zelf op op het Spaanse eiland Ibiza, en woont sinds 1994 in Nederland. Voor liefhebbers van het eiland stelde de auteur op haar website een lijst samen met de hotspots die ook in haar roman voorkomen.  

Helemaal zen

Hoewel Ibiza bekendstaat als de ideale locatie voor party animals, heeft het eiland ook een spirituele kant. Vanaf de jaren 60 werd Ibiza overspoeld door hippies, omdat de vrijheid van het eiland perfect paste bij hun levensstijl. Die sfeer is op Ibiza nog steeds terug te vinden, want het is ook een populaire locatie voor rustgevende, spirituele retreats.  

Mireille van Hout plaatst haar verhaal Ibiza, Land van liefde precies in die setting in de zestiger jaren. In het boek stichten Anna en een paar vrienden een hippiecommune, waar ze in ultieme vrijheid leven. Maar dan vertrekken Anna en haar dochter op een dag halsoverkop van het eiland. Jaren later probeert dochter Sue te ontdekken wat de reden was voor het plotselinge vertrek van Ibiza.  

Aan de hand van het hippietijdperk onderzoekt Van Hout in deze roman de band tussen moeders en dochters. Volgens Hebban-recensente Marloes Otten is Ibiza, land van liefde een ‘compositorisch goed geslaagde, maar zeker ook nostalgische roman ons de gevolgen van het flowerpowerleven vol drank, liefde en drugs toont en ons een kijkje in het ‘magische’ leven op Ibiza gunt’.   

In veel boeken worden de spirituele kant en het party imago van het eiland met elkaar verweven. Het vredig ogende, maar woest (aantrekkelijke) landschap lijkt daarin ook duistere kanten te hebben.  

Zo krijgt de gestreste ondernemer Maggie in de zomerthriller Ibiza van Kiki van Dijk een yoga-retreat cadeau van haar man. Samen met vriendin Floor mag ze zonder kinderen en man bijkomen van alle hectiek. Maar wat begint als een relaxte zonvakantie, eindigt in een ware nachtmerrie als ze haar ex onverwachts tegenkomt en een mysterieuze verdwijning plaatsvindt. Kiki van Dijk is het pseudoniem van een bekende Nederlandse auteur. Ibiza is na Zeevlam haar tweede thriller.  

Ook bestsellerschrijfster Saskia Noort koos het eiland als decor voor een van haar thrillers. Redacteur Dorien staat op het punt zich te settelen als ze single Ellen ontmoet en herinnerd wordt aan de vrijheid die ze opgeeft. Ze beëindigt haar relatie en vertrekt met Ellen voor een week naar Ibiza. Ze vieren feest alsof hun leven ervan afhangt, tot een van de twee verdwijnt, met een koortsachtige zoektocht langs de mooiste maar ook de lelijkste plekken van het eiland tot gevolg.  

Bed&Sex

In 2013 verscheen een spannende, psychologische en erotische getinte roman van de hand van Sonja Bakker. Inderdaad, die van het werkwoord sonjabakkeren. Ibiza, de hemel en de hel speelt zich af op het favoriete eiland van de dieetgoeroe. In de roman besluit de familie Grooteman een Bed & Breakfast te beginnen op Ibiza. Toch is de relatie van Evert en Rosalie niet zo stabiel en standvastig als ze de buitenwereld doen denken. Zijn ze bestand tegen de verleidingen van het eiland, drank, drugs en clubs?  

Er ontstond al voor verschijnen nogal wat ophef over de erotische roman. Daarover zegt Bakker in een interview met het Algemeen Dagblad: ‘'Ik had die ophef nooit verwacht. Het is ook echt geen 50 Tinten Grijs-kopie. Waar dat vandaan komt? Dat label krijgt het al snel als er 'erotisch getint' op staat. Hoge bomen vangen veel wind. Linda de Mol doet toch ook 100 dingen? Waarom zou ik ook niet eens iets anders mogen doen? […] Weet je, het is gewoon een lekker boek om te lezen als je op vakantie bent.’    

In de volgende editie gaan we naar Griekenland.

   Over de auteur

Lindy (Hebban Crew)

763 volgers
384 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Bestemming: Ibiza

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken