Hebban vandaag

Nieuws /

Bibliotheken in Birmingham geen geld voor boeken

In 2013 opende Birmingham een nieuwe bibliotheek in de stad. Het gebouw werd door Mecanoo architecten ontworpen, kostte ruim 264 miljoen euro en moest de best bezochte bibliotheek van Europa worden. Nu, slechts twee jaar later, krijgt de bibliotheek van het stadsbestuur geen geld meer om boeken, kranten en tijdschriften aan te schaffen.

In meerdere bibliotheken van Birmingham hangen nu oproepen waarin lezers wordt gevraagd om boeken te doneren: “"Als gevolg van bezuinigingen kopen we geen boeken of kranten meer. Daarom zijn wij op zoek naar boeken die in de afgelopen twaalf maanden zijn verschenen. Alles zal in dank worden aanvaard”.De bezuiniging van het stadsbestuur is het gevolg van landelijke bezuinigingen die zijn opgelegd aan Birmingham. Een andere maatregel is dat de 38 bibliotheken hun deuren op zondag zullen sluiten.
De bezuinigingen zorgden voor veel onbegrip. Een bestuurder van een belangenvereniging van bibliotheekgebruikers reageert in The Telegraph: "Het is ongelofelijk. Het treft mensen die bibliotheken het meest nodig hebben: mensen met lage inkomens, studenten en ouderen."

Ook in Nederland hebben de bibliotheken het zwaar te verduren. Zo werd in april bekend dat Bibliotheek Enschede 600.000 euro moest bezuinigen bovenop de 300.00 euro die eerder al was opgelegd, en diende Bibliotheek Coevorden in opdracht van de gemeente een bezuinigingsplan voor 2015 in.

Bron: nos.nlOver de auteur

Daphne van Rijssel (crew)

1 volger
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Bibliotheken in Birmingham geen geld voor boeken

 

Gesponsorde boeken