Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

Binge-reading | Feelgoodseries om deze zomer te verslinden

De zomer is de perfecte periode om tijdens een vakantie flink wat leeskilometers te maken. En omdat het veel te mooi weer is om een nieuwe Netflix serie te binge-watchen terwijl je op de bank hangt, is er een nieuw fenomeen aan het ontstaan: binge-reading! In deze aflevering: Feelgood leestips voor een verslavend ontspannende zomer.

Waar je 'vroeger' nog tijden moesten wachten tot een volgend deel uit een serie verscheen, worden veel boekenreeksen nu binnen een korter tijdsbestek gepubliceerd. Ideaal voor de 'binge'-lezer, zo hoef je nooit langer dan een paar maanden te wachten op het volgende boek en blijf je betrokken bij het verhaal en jouw favoriete personages. De volgende Feelgoodseries kun je alvast heerlijk 'bing-readen'!
De zeven zussen 

Een vrij nieuwe serie waarvan je al veel kunt lezen is 'De zeven zussen' van Lucinda Riley. Met deze romans wist de Engelse Riley al miljoenen lezers voor zich te winnen. De zeven zussen vormt het eerste deel van een zevendelige serie over liefde, verlies en de zoektocht naar wie je werkelijk bent. In ieder deel vertelt een andere zus haar verhaal, te beginnen met Maia. Na de plotselinge dood van hun vader komt ze met haar zussen samen in hun ouderlijk huis, een prachtig landhuis aan het Meer van Genève. Als baby werden de zussen door Pa Salt geadopteerd en nu hij is overleden krijgen ze allemaal een brief met een mysterieuze verwijzing naar hun afkomst. Maia's brief brengt haar naar Rio de Janeiro. Daar aangekomen probeert ze haar achtergrond te ontrafelen met de weinige aanwijziingen die ze heeft. Lukt het haar om haar ware identiteit te achterhalen?

De boeken uit 'De zeven zussen'- serie zijn stuk voor stuk internationale bestsellers en worden inmiddels in zesendertig landen uitgegeven. In september 2017 verscheen deel 1 in Nederlandse vertaling. Gelukkig hoefden fans niet lang zonder de zussen, deel 2 Storm verscheen in november, in april 2018 gevolgd door deel 3, Schaduw. Nog vier delen (en vier zussen!) te gaan, waarvan het volgende boek, Parel, vanaf half augustus in de boekhandel ligt. Recensent Helma Koot las de eerste drie delen uit de serie en kijkt reihalzend uit naar het vierde deel: 'Vooralsnog handhaaft Lucinda Riley het hoge niveau en weet ze je opnieuw aan het boek vast te kluisteren totdat je het uit hebt. Omdat je nog steeds geen steek wijzer bent geworden over het leven van Pa Salt, zit er niets anders op dan weer ongeduldig te wachten op het volgende deel.' 

 

Eilandliefde

Als iemand een ster is in het schrijven van verslavende romans, is het Jackie van Laren wel. De boeken van deze schrijfster mogen dan ook niet ontbreken in deze binge-reading lijst. Van Laren maakte in 2015 haar debuut als schrijfster met haar driedelige 'Q'-serie, gevolgd door Vallen en Opstaan, een tweeluik over de jonge journaliste Anne Miller. In februari van dit jaar verschenen de eerste twee delen van haar nieuwste 'Eilandliefde'-serie, Duingras en Stormwind. De verhalen werden eerder door Van Laren in feuilletonvorm gepubliceerd op Facebook, en werden zo gretig gelezen dat Uitgeverij Boekerij besloot ze in een reeks romans samen te brengen. 

In Duingras staat Wende Freriks op een keerpunt in haar leven: ze is gestopt met haar opleiding en is totaal onverwacht gedumpt door haar vriend. Om haar relatiebreuk te verwerken en te bedenken wat ze nou eigenlijk met haar leven wil, boekt ze in een opwelling twee weken vakantie op een waddeneiland. In de enige strandtent op het eiland raakt ze aan de praat met de eigenaar Axel en zijn beste vriend Vincent. De twee zijn tegenpolen: Vincent is vrolijk en flirterig, terwijl Axel ontoegankelijk en serieus is. Nu Wende er toch is helpt ze her en der met een klusje in de strandtent, en al snel komt ze er dagelijks. Haar oude leven lijkt heel ver weg en behalve oprechte vriendschap voelt Wende ook iets anders voor de stugge Axel, al wil ze daar nog niet te veel aan toegeven. Maar dan staat haar ex ineens voor haar neus en zet alles op z'n kop.

Verder lezen? Meer romantiek, vriendschap en grote levensvragen tegen de achtergrond van de geliefde waddeneilanden vind je in de overige delen uit de 'Eilandliefde'-serie: Stormwind, Springvloed en Tegenstroom

Yoga Girl

Audrey Carlan schreef eerder al de verslavende serie 'Calender Girl', maar sinds oktober 2017 publiceert Uitgeverij Boekerij ook regelmatig delen uit haar nieuwste serie 'Yoga Girl'. Deze boeken draaien om de knappe blondine Genevieve Harper. Ze is yoga-instructeur met een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Nadat haar ouders bij een tragisch ongeval omkwamen, doet ze haar uiterste best om haar broertje en zusje op te vangen, groot te brengen en geld voor hen te verdienen. Genevieve is vierentwintig, maar de liefde moet nog maar even wachten want tijd voor mannen heeft ze niet.

In Yoga Girl 1- Lessen in de liefde maken we kennis met Trent Fox, die zowel op het basketbalveld als daarbuiten bekend staat als een player. Door een blessure dreigt zijn carrière als topsporter in gevaar te komen. Trent hoopt dat yoga hem kan helpen en meldt zich aan bij yogacentrum Lotus House. Daar ontmoet hij een kleine blondine met prachtige donkere ogen, volle rondingen en lippen gemaakt om te zoenen. Hij weet haar te strikken voor dagelijkse privélessen, maar hoe sensueel hot yoga ook kan zijn, yoga girl blijft professioneel. Of is dat maar schijn?

Wie na Lessen in de liefde nog lang geen genoeg heeft van Yoga Girl, kan lekker door met het lezen van Yoga Girl 2- Wachten op de ware, Yoga Girl 3 - Zwichten voor een zoen en Yoga Girl 4 - Onvoorwaardelijke overgave.

Louisa Clark

'Dit liefdesverhaal overtuigt, niet alleen omdat het je raakt, maar ook omdat het zo herkenbaar is,' schreef The New York Times over Voor jou van Jojo Moyes. Met deze roman veroverde de schrijfster wereldwijd vele lezersharten, het boek ging ruim 3 miljoen keer over de toonbank. Voor jou verhaalt over Louisa Clark, haar wereld is klein; ze werkt in een café om de hoek en woont nog bij haar ouders. Hoewel ze diep in haar hart wel weet dat haar vriend Patrick niet de liefde van haar leven is, passen ze goed genoeg bij elkaar. Ook Wills wereld is klein. Vroeger had hij alles wat hij zich kon wensen, maar door een ongeluk zit hij nu in een rolstoel, vanaf zijn nek verlamd. Door de chronische pijn en zijn wanhoop ziet hij maar één uitweg. Wanneer Louisa haar baan verliest, gaat ze aan de slag als Wills verzorger. Meteen wordt duidelijk dat deze tegenpolen botsen. Als Louisa ontdekt wat Will van plan is, besluit ze alles op alles te zetten om hem van gedachten te doen veranderen. 

Voor jou werd al door 1653 Hebban gebruikers gelezen, en heeft een gemiddelde sterwaardering van 4,5*, maar na dit boek eindigt het verhaal van Lou(isa) natuurlijk niet! Wie alleen nog maar dit eerste boek las en/of de bekende verfilming Me before you zag, kan nog even door 'bingen' met Een leven na jou en Voor mij. 'Dit verhaal vol liefde en verwachtingen maakt dat je het overal met je mee wilt zeulen,' schreef Hebban recensent Kim Saris over het derde boek met Lou Clark in de hoofdrol.

 

Vrienden

'Een schot in de roos' noemde de Hebban leesclub Drie vrienden, een huis (en een klusjesman) van Astrid Harrewijn. Deze roman is het eerste deel van een drieluik vriendenromans, waarin steeds een andere vriend(in) uit de vriendengroep centraal staat. In Drie vrienden, een huis (en een klusjesman) is dat Noor, de ideale vriendin en dochter. Ze krijgt een prachtige baan aangeboden als conservator bij het Van Gogh Museum, een kans die ze - ook al moet ze ervoor van Maastricht naar Amsterdam verhuizen- met beide handen aangrijpt. Haar vriend en ouders nemen Noor deze drastische stap niet in dank af. Haar jongere zusje Kiki, nog geen dertig, bewust single, wild en onbezonnen, werkt voor kunstenaar Jeff Koons en brengt zijn nogal spraakmakende tentoonstelling naar het Stedelijk in Amsterdam. En dan is er nog Noors studievriend Joost, een archeoloog en kunsthistoricus die als adviseur bij het Rijksmuseum werkt. Met z'n drietjes betrekken Noor, Kiki en Joost een ietwat verwaarloosd pand aan de Herengracht. Lief, leed en de voordeur delen ze met elkaar, maar met één harde regel: thuis wordt er niet over werk gesproken. Tot Noor op een groot schandaal in de kunstwereld stuit. Ze moet haar vrienden erbuiten houden, haar geliefde wil niets horen over het werk dat ze belangrijker schijnt te vinden dan een leven met hem, en als ze niet oppast brengt ze zichzelf ook nog in gevaar. 

Harrewijn noemt haar vriendenromans zelf 'escape literatuur'. Geen simpele romans die alleen maar over de liefde gaan, maar ook geen zware literatuur. Na Drie vrienden, een huis (en een klusjesman) verschenen in dit drieluik Daar heb je vrienden voor en Vrienden voor het leven. De vriendenromans zijn ook los te lezen, maar binge-reading is natuurlijk wel zo leuk! Wie na deze drie boeken nog meer romans van Astrid Harrewijn wil lezen, kan door met haar eerder geschreven 'Miss'-serie. 

Reiziger

Aan het afkicken van de serie Outlander op Netflix? Deze serie is gebaseerd op de 'Reiziger'-boeken van schrijfster Diana Gabaldon, die over de hele wereld worden gelezen. Ultiem bing-readen, want de serie bestaat uit maar liefst acht reeds (eigenlijk zelfs 9!) gepubliceerde romans. De reiziger is het eerste deel, een verhaal vol passie, avontuur, angst, verraad en een liefde die alle barrières van plaats en tijd overstijgt. Het is 1945 als Claire Randall de hereniging met haar man Frank viert met een tweede huwelijksreis naar de Schotse Hooglanden. Tijdens een wandeling stuit ze op een stenencirkel, en ze wordt wakker in het onbekende en gevaarlijke Schotland van 1743. Al snel komt Claire erachter dat niet alleen haar leven op het spel staat, maar ook haar hart. Door de onweerstaanbare jonge Shot James Fraser maakt ze kennis met een zo vurige passie en een zo allesomvattende liefde, dat Claire wordt verscheurd tussen trouw en verlangen, en tussen twee volkomen verschillende mannen en twee onverenigbare levens.  

Verder lezen? In de juiste volgorde lees je na De reiziger, Terugkeer naar Inverness (deel 2), De verre kust (deel 3), Het vuur van de herfst (deel 4), Het vlammende kruis (deel 5), Sneeuw en as (deel 6), Een echo in de tijd (deel 7), Met het bloed van mijn hart I (deel 8.1), Met het bloed van mijn hart II (deel 8.2).

Shopaholic

De Britse Madeleine Wickham debuteerde op haar 24e met haar roman De Tennisparty. Grote bekendheid kreeg ze echter met haar eerste 'Shopaholic'-boek, dat ze onder het pseudoniem Sophie Kinsella bij dezelfde uitgever inleverde.  In Shopaholic volgen we Rebecca Bloomwood, shopverslaafd én journaliste bij het tijdschrift Succesvol Sparen. Ze geeft mensen advies over verstandig investeren, terwijl haar eigen financiele situatie een puinhoop is. In een hoog tempo stapelen haar schulden en de dreigbrieven van haar bank zich op. Ondanks Rebecca's groeiende paniekgevoel, blijft ze vrolijk en optimistisch. In haar geheime droomwereld ziet ze zichzelf al de staatsloterij winnen, of blijkt de bank een vergissing te hebben gemaakt, waardoor al haar problemen in één keer opgelost worden. Maar de werkelijkheid is helaas anders.

Nog 7 'Shopaholic'-romans volgden na dit eerste succesvolle deel. Nog niet gelezen of toe aan een nieuwe ronde Shopaholic? In deze volgorde is de serie verschenen: Shopaholic, Shopaholic in alle staten, Shopaholic zegt ja, Shopalicious, Shopaholic & baby, Mini Shopaholic, Shopaholic naar de sterren, Shopaholic grijpt in.

Zwaar

Hoewel Chantal van Gastel haar eerste roman al in 2005 afrondde, duurde het nog twee jaar voordat ze het manuscript naar uitgevers durfde te sturen. ‘Om op een positieve manier op te vallen, voegde ik een moodboard van mijn verhaal bij het manuscript. Het waren voornamelijk knipsels uit tijdschriften, zoals een meisje dat in een groot stuk slagroomtaart hapt, een chocoladebruine labrador, een vrouw in een pashokje dat haar spijkerbroek niet dicht krijgt, sportschoenen en pumps. Op die manier maakte ik mijn verhaal visueel. Dit moodboard werd de achterkant van mijn begeleidende brief, waarin ik mijn hoofdpersonage Isa zelf aan het woord liet,' schrijft ze in de biografie op haar websiteEen droom kwam uit toen The House of Books besloot om haar debuut Zwaar verliefd! uit te geven in 2008. Centraal figuur in deze roman is Isa, een jonge dierenarts die worstelt met haar gewicht, werk en de liefde. Wanneer ze als een blok valt voor Ruben, de ontzettend aantrekkelijke eigenaar van een labrador waar ze een levensreddende actie bij heeft uitgevoerd, lijken haar problemen nog groter. Hoe zorgt ze ervoor dat Ruben net zo gek op haar wordt als op zijn hond?

Zwaar verliefd! werd enthousiast ontvangen, wat ertoe leidde dat deze succesvolle chicklit een jaar later een vervolg kreeg: Zwaar beproefd!. Na twee standalone-romans maakte Van Gastel haar 'Zwaar!'-serie in 2013 compleet met Zwaar verguld!.

Tien jaar na de verschijning van haar debuut komt opnieuw een droom van de schrijfster uit: Zwaar verliefd! zal vanaf 11 oktober als boekverfilming te zien zijn in de Nederlandse bioscopen:Lees ook: Thrillerseries om deze zomer te verslinden

Welke Feelgoodserie is volgens jou 'binge-read'-waardig? Laat het weten door een reactie achter te laten onder dit artikel!Over de auteur

Daphne van Rijssel (crew)

1 volger
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Binge-reading | Feelgoodseries om deze zomer te verslinden

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken