Advertentie

Hebban vandaag

Column /

Greet Beukenkamp

door Hebban Crew
Greet Beukenkamp is met haar boek 'Voor eeuwig de jouwe' één van de 15 genomineerden voor de 'Hebban Crimezone Beste Young Adult Thriller 2014'. Voor Hebban Young Adult schreef zij speciaal een blog.

Voor eeuwig de jouwe is inmiddels mijn 20e boek. Ik heb er met veel plezier aan gewerkt, vooral ook omdat het opnieuw een magisch tintje heeft.

Sinds een paar jaar ben ik gegrepen door het Magisch Realisme, een stroming in de literatuur die een poosje is "weggeweest" maar nu weer aan het terugkomen is. Hubert Lampo, Johan Daisne en Simon Vestdijk zijn bekende vertegenwoordigers van deze stroming.

Mijn boek Mist was een eerste poging om een verhaal te schrijven waarbij meerdere werkelijkheden door elkaar speelden. Daarna kwam Anne & Anne, een boek waarin parallelle werelden een rol spelen. Het idee ervoor kwam van mijn dochter Marianne. Ik wilde eens een lekker, griezelig spookverhaal schrijven dat zich afspeelde in een oud huis in Zeist. Toen kwam mijn dochter met het idee om in dat huis twee parallelle werelden samen te laten komen. Mijn hersens sloegen meteen op hol. Een prachtig idee! Het is dan ook een fascinerend boek geworden. Aan het eind weet de lezer nog steeds niet hoe het zit: Bestaat de andere Anne nu echt, of is het toch een hersenschim geweest van Anne.

Toen kwam Zwarte Panter, een verhaal voor kinderen van 10 - 12 jaar. Zelfs voor deze leeftijdsgroep een magisch verhaal met een magisch dier, een zwarte panter die zich in een mens kan veranderen, of toch niet...?

Het is best een hele klus om zo'n verhaal kloppend te maken. Zo was het ook met Voor eeuwig de jouwe. Het is net een soort puzzel, waarbij de twee werelden meerdere raakvlakken moeten hebben. In Voor eeuwig de jouwe is dat de onderwereld, die van de criminelen en die van de doden. Ook is er een verband tussen het verhaal van Orpheus en Euridice dat van Chantal. Het is een uitdaging om de werkelijkheid te verweven met dingen die niet echt kunnen gebeuren, maar die toch heel echt moeten lijken. De lezer wordt daardoor telkens op het verkeerde been gezet, wat nieuwsgierig maakt en tegelijk ook kan irriteren.

Ik zou zeggen: lees het boek en oordeel zelf.Over de auteur

Hebban Crew

2143 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Greet Beukenkamp

 

Gerelateerd

Over

Greet Beukenkamp

Greet Beukenkamp

Greet Beukenkamp is geboren in Haarlem. Haar schooltijd heeft ze doorgebracht op...

Simon Vestdijk

Simon Vestdijk

Simon Vestdijk werkte als arts, maar wijdde zich vanaf 1932 volledig aan de lite...

Gesponsorde boeken