Advertentie

Hebban vandaag

Column /

Blog: Zomerlezen

door Martijn Lindeboom 7 reacties
Mijn hele leven lees ik al veel. Aanvankelijk vooral historische verhalen, maar al snel ook fantasy (ik begon met Het oneindige verhaal en In de ban van de ring). Toen ik op mijn dertiende Duin van Frank Herbert las, wist ik direct dat sciencefiction mijn allergrootste liefde is onder de genres. Dat is nog steeds zo, al ben ik ‘echte’ literatuur en thrillers ook gaan waarderen en lees ik ook regelmatig non fictie.

Ik ben geen snelle lezer en de laatste paar jaar las ik vooral ’s avonds voor het slapen, dus meer dan tien a twaalf boeken per jaar haalde ik niet. Maar nu ik bij Hebban Fantasy betrokken ben, mag ik opeens ook overdag lezen van mezelf. En nu is de leessnelheid verdriedubbeld. Ik kan dan ook echt vooruit gaan kijken naar wat ik deze zomer ga lezen, terwijl ik vroeger maar moest hopen dat die dikke fantasypil voor het einde van het jaar uit zou komen.

Ik heb net Leviathan Wakes van James S.A. Corey en Causal Angel van Hannu Rajaniemi uit en ik ben net in een nieuw boek begonnen. De review van Leviathan Wakes kun je al op deze site lezen en die van de hele Jean le Flambeur trilogie (waar Causal Angel deel drie van is) volgt binnenkort.

De aankomende tijd lees ik volgende boeken:

Annihilation van Jeff Vandermeer

Ik ben sinds een paar dagen bezig en ben ongeveer op de helft. Tot nu toe bevalt de vervreemdende sfeer, de rake beschrijvingen, mooie intermezzo’s en opgebouwde spanning me erg goed. De naamloze hoofdpersoon maakt vreemde gebeurtenissen mee in Area X, waar zij als onderzoeker heen is gestuurd. Alle vorige elf missies naar deze wildernis zijn op verschillende manieren mislukt. Dit boek is ook in het Nederlands beschikbaar als Vernietiging, uitgegeven door De Bezige Bij (sic!). Geweldig dat een literaire uitgever zich aan het fantastische genre waagt.

Ancillary Justice van Ann Leckie

Dit is het eerste deel van een serie die Imperial Radch gaat heten. Het verhaal gaat over Breq, de enige overlevende van Toren, een collossaal ruimteschip dat door verraad ten onder is gegaan. Ze is meer dan ze lijkt, maar minder dan ze ooit was, want vroeger was zij de AI die Toren en zijn soldaten bestuurde. Met alleen nog maar een fragiel menselijk lichaam gaat ze de strijd aan met degenen die haar vernietigd hebben. Ondanks dat dit boek een debuut is, heeft het al meerdere prijzen gewonnen, waaronder de Nebula Award.

Marauder van Gary Gibson

Ik vond Stealing Light van Gary Gibson één van de ontdekkingen in het sciencefictiongenre van de afgelopen jaren. Helaas vielen deel twee en drie van de Shoal trilogie me wat tegen. Maar nu is er een losstaand boek in dezelfde universum verschenen: Marauder. Piloot Megan Jacinth is op zoek naar het legendarische ruimtewezen Marauder. Daarvoor heeft ze de hulp nodig van haar oude vriend Bash. Maar de laatste keer dat ze hem zag, heeft ze hem voor dood achtergelaten om haar eigen leven te redden. Klinkt weer goed.

Caliban’s War van James S.A. Corey

Deel twee van de The Expanse serie, die van start ging met Leviathan Wakes. Deel één vond ik erg vermakelijk: spannend, veel actie, gave sf ideeën en een heftige, gritty uitwerking. Dit deel belooft veel meer van dat allemaal. In augustus komt Leviathan Ontwaakt uit bij uitgeverij Luitingh en in januari 2015 verschijnt Calibans strijd. Als ik dan nog niet aan de Engelse versie toe ben gekomen (je weet nooit hoe de ‘te lezen stapel zich ontwikkelt) dan lees ik ‘m zeker in het Nederlands. Heel gaaf dat er voor het eerst in vele jaren weer een sciencefictionreeks in vertaling verschijnt bij een grote uitgever.

Tips?

Ik realiseer me nu dat het allemaal sciencefictiontitels zijn en dat ik ook in de maanden hiervoor alleen sf heb gelezen. Hoog tijd om ook weer eens een goed (en liefst recent) fantasyboek op te pakken. Wie heeft er tips? Kijk even in mijn ‘Heb ik gelezen’ lijst op mijn Hebban profiel en klik door naar het Hebban Fantasy forum om je tips te geven.Over de auteur

Martijn Lindeboom

435 volgers
686 boeken
21 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Blog: Zomerlezen

 

Gerelateerd

Over

Jeff VanderMeer

Jeff VanderMeer

Jeff Vandermeer (1968) is een Amerikaans auteur van science fiction en fantasy. ...

James S.A. Corey

James S.A. Corey

James Corey - soms ook James S.A. Corey - is het pseudoniem van het schrijv...