Advertentie

Hebban vandaag

Boek van de week /

Misverstand in Moskou

Bijna vijftig jaar geleden schreef Simone De Beauvoir, wereldwijd bekend als schrijfster, feministe en liefje van Sartre, haar roman 'Malentendu à Moscou'. Deze maand publiceerde Uitgeverij De Geus de Nederlandse vertaling, 'Misverstand in Moskou'.


Over dit boek:
Nicole en André gaan na hun pensioen op reis naar Moskou. Daar zoeken ze Masja op, André's dochter uit een eerder huwelijk. Maar Moskou blijkt niet zo betoverend als toen ze er eerder waren, en hun relatie wordt op de proef gesteld. Nicole voelt zich oud en is jaloers op de relatie tussen André en Masja. Wanneer André besluit nog een week langer te blijven zonder Nicole barst de bom.

Simone de Beauvoir
“De meeste middelmatige mannen voelen zich halfgoden in vergelijking met vrouwen.”

De intellectueel, schrijfster en feministe Simone de Beauvoir (Frankrijk, 1908-1986) groeide als oudste dochter op in een deftig, godsdienstig gezin. Als puber maakte ze kenbaar atheïst te zijn en hing ze de overtuiging aan dat je verantwoordelijk bent voor je eigen daden. De Beauvoir leerde in haar eigen onderhoud te voorzien en studeerde literatuurwetenschap, wiskunde en filosofie aan de Parijse universiteit de Sorbonne, en genoot ervan dat ze zich zo kon ontwikkelen.

Tijdens de docentenopleiding leerde De Beauvoir haar levensgezel Jean-Paul Sartre kennen. De twee waren tegen een klassiek huwelijk en gingen dan ook een verbond aan dat nu een ‘open relatie’ genoemd zou worden. De Beauvoir wilde volledig onafhankelijk blijven. Door haar standvastigheid werd ze een wereldberoemde schrijfster en haar werk werd tevens de basis voor de tweede feministische golf. De Beauvoir publiceerde meerdere essays en boeken, waarvan Le Deuxieme Sexe (1949), waarin ze pleit voor de economische onafhankelijkheid van de vrouw, de bekendste titel is.

De Beauvoir over haar bekende werk 'Le Deuxieme Sexe' (De tweede sekse):Alles welbeschouwd: Een avond over Simone de Beauvoir
In samenwerking met Uitgeverij De Geus en de Jonge Historici organiseert de Tolhuistuin in Amsterdam op 25 november een avond over Simone de Beauvoir. Alhoewel de schrijfster aan de start van de tweede feministische golf stond, scheen zij in haar relatie met Jean-Paul Sartre een ondergeschikte rol te hebben gehad. Sociaal filosoof en De Beauvoir-kenner Karen Vingtes zal tijdens deze avond ingaan op deze tegenstrijdigheid in De Beauvoirs leven.

De Interbellum Leesclub, bestaande uit Esther Gerritsen, Marjolijn van Heemstra, Matin van Veldhuizen en Marijke Schermer, zal het oeuvre van De Beauvoir bespreken. Hanneke Hendrix zal haar licht laten schijnen op het postuum verschenen Misverstand in Moskou.

Voor meer informatie en tickets: www.slaa.nl

Lees ook de recensie van Misverstand in Moskou, door Margriet Cobben.
       Over de auteur

Daphne van Rijssel (crew)

1 volger
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Misverstand in Moskou

 

Gerelateerd

Over

Simone de Beauvoir

Simone de Beauvoir

Simone de Beauvoir (1908-1986) is een Franse schrijver, filosoof en feminist. Zi...