Advertentie

Hebban vandaag

Boek van de week /

Papegaai vloog over de IJssel

door Hebban Crew
Vijfentwintig jaar geleden kwam Kader Abdolah als vreemdeling naar Nederland. In zijn nieuwe roman, die op 26 september verscheen bij Uitgeverij Prometheus, heeft de auteur zijn persoonlijke ervaringen gebruikt om te schrijven over het opbouwen van een nieuw bestaan in een vreemd land. Het boek van de week is: 'Papegaai vloog over de IJssel'.

In VPRO Boeken vertelt Kader Abdolah over deze roman:

"In de afgelopen vijfentwintig jaar ben ik overal in Europa geweest, achter mijn boeken aan. Iedereen denkt en zegt en verzint dat het verschrikkelijk is in Nederland....lees dit boek! Ik moest laten zien hoe vriendelijk, hoe goed en hoe bijzonder de ontmoetingen waren. Vijfentwintig jaar lang zijn er in de kranten andere gezichten van immigranten, van vluchtelingen, van Kader Abdolahs vertoond, maar ik denk dat het de plicht van literatuur, van Kader Abdolah is, om de waarheid te vertellen. Ik vertel u een lang verhaal over de mensen die hier kwamen en samen met jou, met jouw vrouw, met jouw dochters, een bijzonder leven voort hebben gezet."

Bekijk hier de uitzending van VPRO boeken (28-09).

Over dit boek:

In een paar oer-Hollandse protestantse dorpen langs de rivier de IJssel komen voor het eerst vreemdelingen wonen. Ze beginnen aan een nieuw bestaan in een nieuw land. Het duurt niet lang totdat de rivier, de IJsselbrug en de pont deel uitmaken van hun identiteit. Papegaai vloog over de IJssel, de nieuwe roman van Kader Abdolah, vindt plaats in en rond de stad Zwolle en vooral in Zalk, Wilsum, ’s Heerenbroek en Veecaten, in een landschap dat honderden jaren hetzelfde is gebleven. De kou is niet uitnodigend, de fabuleuze luchten zijn dat wel. De nieuwkomers, even vreemd voor elkaar als voor het land waar ze nu wonen, beseffen dat ze hun reis moeten voortzetten, langs het water, naar de IJsselbrug, naar de stad, voor een nieuw bestaan. Zullen ze daar een thuis vinden?

Nederland is in de afgelopen vijfentwintig jaar onmiskenbaar veranderd. Kranten schreven erover, televisiecamera’s liepen, discussies erover verhuisden van de redacties naar de huiskamers en terug. Het is hoog tijd voor een meerstemmige roman, die de essentie van deze veranderingen verbeeldt. 'Papegaai vloog over de IJssel' is een vertelling waarin de schrijver ons binnen de huizen van die mensen meeneemt om hun levensloop te laten zien.  

Boekpresentatie Papegaai vloog over de IJssel:Over de auteur

Hebban Crew

2143 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Papegaai vloog over de IJssel

 

Gerelateerd

Over

Kader Abdolah

Kader Abdolah

Kader Abdolah is het pseudoniem van Hossein Sadjadi Ghaemmaghami Farahani, een P...

Gesponsorde boeken