Advertentie

Hebban vandaag

Boek van de week /

Boek van de week: 'Superguppie is alles' van Edward van de Vendel en Fleur van der Weel

Alle versjes uit de vier Superguppie-delen nu bij elkaar, aangevuld met 22 nieuwe gedichten, waarin voor jonge kinderen herkenbare dingen van alledag op zo’n manier worden verwoord dat ze bijzonder worden.

Voor het eerst staan ze bij elkaar in Superguppie is alles: alle 200 versjes uit de vier Superguppie-delen, aangevuld met 22 nieuwe gedichten van Edward van de Vendel, natuurlijk met de karakteristieke tekeningen van Fleur van der Weel.

Herkenbare dingen van alledag worden voor jonge kinderen op zo’n manier verwoord dat al die zaken bijzonder genoeg worden om erbij stil te staan. Zo wordt een onderwerp als opa’s wenkbrauwen (gras of hooi: 'een klein boerderijtje voor beestjes van zweet') op een niet voor de hand liggende wijze bekeken. Er worden originele beelden en talloze vreemde combinaties gehanteerd, waarbij dingen bekeken worden alsof ze net zo'n hart en ziel hebben als mensen: 'Mijn bril is ziek. Gebroken poot. Moet hem helpen. Anders dood.' Het geeft verrassing op verrassing! Vaste rijmschema’s ontbreken; toch is de poëzie ritmisch met mooie taalvondsten. De stoere illustraties in vetzwart met als enkele steunkleur frisgroen passen er perfect bij!

In deze dikke, lekker in de hand liggende uitgave zijn de vier delen over Superguppie gebundeld (2003 - 2010); de nieuwe versjes sluiten er naadloos op aan. Een en ander is gemakkelijk te vinden door middel van en index op titel en op thema. Ook is er een uitleg opgenomen over lezen van poëzie met jonge kinderen: een eenvoudig te organiseren poëzieproject in de klas met een leuke eindactiviteit.

Edward van de Vendel en Fleur van der Weel ontvingen samen voor Superguppie de Woutertje Pieterse Prijs. Zowel het eerste als het vierde boek werden bekroond met de Zilveren Griffel. Het eerst deel kreeg ook voor de illustraties een Vlag en Wimpel van de Penseeljury.Over de auteur

Hebban Crew

1940 volgers
3 boeken
3 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Boek van de week: 'Superguppie is alles' van Edward van de Vendel en Fleur van der Weel

 

Gerelateerd

Over

Edward van de Vendel

Edward van de Vendel

Edward van de Vendel werkte een tijdlang in het onderwijs, maar is sinds 2001 fu...

Fleur van der Weel

Fleur van der Weel

Fleur van der Weel is illustrator en grafisch vormgever. Ze maakte tekeningen bi...