Meer dan 5,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Dossier /

Boekbloggers Overzicht 2017

door Hebban Crew 111 reacties
Boekensite en lezerscommunity Hebban.nl heeft de afgelopen weken gebruikt om het Nederlandstalige boekbloggers-landschap in kaart te brengen. Aanleiding is de enorme groei van het aantal blogs dat zich richt op boeken en de toenemende invloed van een aantal daarvan op lezers. De redactie bekeek meer dan 150 blogs, voor het overgrote deel aangemeld door de boekbloggers zelf of hun volgers. Dertien van de meest in het oog springende initiatieven zijn voorzien van “Getipt door Hebban” sticker.
We wensen je veel plezier met dit overzicht!


A

A creative world of stories

De twintigjarige Kyara deelt alle ins en outs van haar leeshobby met je. Welke buit ze heeft gescoord op een boekenmarkt, hoe je een leesdipje overwint, et cetera. Het blog bestaat nog maar sinds oktober 2016 en ziet er nog wat pips uit. Met wat meer tijd zal de enthousiaste Kyara haar blog verder kunnen invullen en aankleden, al is het volgens haar welkomstwoord een verplichte schoolopdracht.

A Fantastical Librarian

Dit Engelstalige boekenblog van de Nederlandse informatiespecialist Mieneke van der Salm ontving in 2014 een nominatie voor de World Fantasy Award. En terecht, wie bijzondere leestips wil in de genres fantasy en sciencefiction doet er goed aan dit blog mee te nemen in een wekelijks leesrondje. A Fantastical Librarian plaatst met name recensies, maar er komt ook zo nu en dan een interview, artikel of gastblog langs.

A life with books

Charonna schrijft op haar leuk aangeklede blog niet alleen over boeken, ze deelt ook haar dagboek met je en recenseert een dekbedovertrek (eentje met letters erop). A Life With Books bestaat nog niet zo lang en is wat zoekende qua stijl en inhoud. Met 2 à 3 berichten per maand is het er een beetje stil, de laatste blogpost is 1,5 maand oud, dus wellicht betreft dit geen actief blog meer.

Adorable Books

Vier jonge twintigers werken samen aan dit uitgebreide en gezellige blog. Met bijna dagelijkse blogposts over boeken en films vermaken Danique, Danique, Yara en Tedje hun bezoekers. Het blog lijkt het af en toe wat zwaar te hebben met laden, maar dat is wellicht door de visuele pracht en praal en de diverse invoegtoepassingen van andere social media, zoals instagram. De topelementen van dit blog zijn de gevarieerde content en het enorme enthousiasme dat van het blog spat.

Alex Hoogendoorn - boekenblog

Student communicatie en Boekenkrantrecensent Alex Hoogendoorn leest graag en veel literatuur. Dat is niet te missen in zijn keurig verzorgde Wordpress-blog. Non-fictie onderwerpen in de genres filosofie, spiritualiteit en psychologie komen ook regelmatig langs. In een persoonlijke stijl en met deftig taalgebruik bespreekt Alex de vele boeken die hij leest. De maandelijke vooruitzichtjes bieden een fijne leidraad voor lezers met eenzelfde smaak.

All the Feels

Ze is zestien jaar oud en studeert criminologie. In het anderhalf jaar oude blog All the Feels neemt Eline je mee langs alle boeken die ze las, maar het is er in sommige maanden wel wat stil. Laten we hopen dat ze niet helemaal in beslag genomen wordt door haar studie, want de sprankelende schrijfstijl nodigt erg uit tot verder lezen. Eline, blijven schrijven, hoor!

Annette leest Birdy's boeken

Annette blogt sinds een jaar op Birdy's Boeken. Dat pakt ze op een originele manier aan. Niet alleen deelt zij recensies, maar ze biedt ook leesupdates: welk boek leest de blogger op dit moment of heeft ze net ontvangen? Voor recensiezoekers zijn die blogposts wellicht niet zo interessant. De verwerking ervan in een boekbespreking zorgt wel voor wat verfrissing.

ANSIEL

De Vlaamse film- en literatuurliefhebber André Oyen runt al bijna tien jaar Ansiel (ANdere SInema En Literatuur) en zijn teksten an sich zijn lezenswaardig en interessant. Het design en de navigatie van dit blog maken het je helaas niet makkelijk om de blogposts tot je te nemen. En dat is werkelijk erg jammer. Ansiel is toe aan een nieuw jasje.

Artistiek Bureau

Literair blog van de Groningse antiquaar Nick ter Wal. Ter Wal werkte mee aan het in 2016 verschenen De kunst is mijn slagveld, een brievenboek van de overleden Nanne Tepper. Het blog Artistiek Bureau is zeker voor de (lokale) boekenvakker en de antiquaire boekliefhebber een aanrader. Boekenliefde en -kennis drupt uit elke zin. Fijn lezen.

Auteur Marja Visscher

Marja Visscher is auteur van historische romans die bij Zomer & Keuning worden uitgegeven. Het blog gaat met name over het schrijf- en publiceerproces van Visschers boeken en de daaropvolgende publiciteit. Voor fans een leuk inkijkje in de keuken van een schrijver, wat te beperkt en licht voor de algemene lezer.

B

Behind the Books

Chinouk Thijssen is niet alleen Young Adult-schrijfster, ze heeft ook haar eigen BookTube-kanaal. Iedere woensdag en vrijdag vind je op Behind the Books een nieuwe vlog. De ene keer een tutorial, dan weer een bookhaul, top 5, evenement of giveaway. Boeken in elk genre komen aan bod, maar de vlogs lijken vooral gericht op Young Adults. Chinouks enthousiasme werkt aanstekelijk. Haar vlogs zijn actueel, persoonlijk en gevarieerd.

Bevlogen letteren

Bevlogen letteren is een blog van afgestudeerd literatuurwetenschapper en Hebbanrecensent Anna Husson. Husson recenseert, bespreekt, brengt nieuws en beschouwt in haar blog. Geen luchtige teksten, wel bijzonder interessant, prettig geschreven en tot nadenkend stemmend.

Bibliofem

YA-blogger en Hebban YA Club van Tien-lid Femke neemt je mee in haar enthousiaste leesplannen en maakt je deelgenoot van haar 'bookhauls' (de buit uit een boekwinkel). Het blog is ongeveer een half jaar oud, maar Femke post zeer regelmatig en strooit rijkelijk met bijpassende foto's. Een nieuwe banner kan ze wel gebruiken en de voorstelpagina is nog in aanbouw. Als ze het dan ook nog aandurft wat verdieping aan te brengen in haar blogposts, wordt dit een uitstekende blog om te bezoeken.

Biebmiepje

Judith van Pel, aka 'Biebmiepje', heeft als tagline 'I live and breathe books' en dat is duidelijk te merken. Judith schrijft veel en enthousiast over een heel scala aan boekonderwerpen. Het keurig verzorgde blog toont een heldere indeling en nodigt uit tot doorklikken. Als er dan toch een verbeterpunt genoemd moet worden, dan zou het zijn dat het blog wellicht wat té divers is, waardoor er geen specialisatie duidelijk wordt.

Biografieportaal

Een inhoudelijk uitstekend verzorgd blog dat zich met name buigt over recent verschenen biografieën. De enorme lappen tekst kunnen een witregel, alineakop of andere vorm van structuur gebruiken voor de leesbaarheid op een scherm. De uitgebreide besprekingen belichten elk detail van een biografie en aan de archieflijsten te zien, mist Biografieportaal zelden een gepubliceerde titel. Voor biografieënliefhebbers een absolute mustread. Leuk: De beste biografiën van 2016.

Bladzijde 26

Op Bladzijde 26 kun je meelezen met Marloes. Ze recenseert wat ze leest, doet mee aan een leuke Flowboekenchallenge en daagt zichzelf uit #allesuitdekast te lezen (alle ongelezen boeken die ze bezit). In een vlotte stijl schrijft Marloes over haar plannen en over de door haar gelezen literatuur en romans. Uitstekend blog om boekentips te halen.

Blije Boekenwurm

De Blije Boekenwurm van Anja en Eric bestaat al achttien jaar en daar zijn ze trots op! Het is ongetwijfeld het oudste boekenblog uit dit overzicht. De boekbesprekingen bevatten een omschrijving van het verhaal, een standaard uitgeversbio van de auteur en een korte alinea met de leeservaring. Er mag in de boekrecensies wel wat meer uitgewijd worden over het boek om de gemiddelde lezer aan te spreken. De titels die besproken worden, zijn niet de voor de hand liggende bestsellers, pluspuntje voor Blije Boekenwurm.

Boekboetiek

Annelies runt haar blog Boekboetiek sinds 2012. Ze plaatst er recensies en, in de zondagrubriek 'Tussen de regels', divers boekennieuws. De boeken die Annelies leest en bespreekt zijn van allerlei genres, romans, YA, jeugd, feelgood. In dit keurig verzorgde, frisse blog kun je leuke leestips scoren.

Boeken Bloggenderwijs

Een mozaïek van boekcovers opent op de voorpagina van Boekbloggenderwijs, het christelijk blog van vijf enthousiaste lezers (waaronder Hebbanrecensent Willem van Hartskamp). De besprekingen in de genres literatuur, thrillers en non-fictie (en met wat hulp van de jonge Hesther in het genre Young Adult) zijn van kwaliteit en prettig te lezen. Wellicht een tikje aan de afstandelijke kant qua toon. Prima blog voor gelijkgestemden.

Boeken over boeken

Het laden van alle onderdeeltjes van Boeken over boeken kost even, maar dan kun je ook lekker rondsnuiven tussen de informatie over 'boeken over boeken', een speciale liefde van veel boekliefhebbers. Echt oorspronkelijke blogposts bevat de site eigenlijk niet. Het is vooral veel goede en gevarieerde informatie. Tip: blijf uit de sectie die 'Aanbiedingen' heet, erg gevaarlijk voor de bankrekening...

Boekenbeschrijfster

Boekenbeschrijfster Kim is gestart bij het ter ziele gegane Leesfanaten en is met een tussenstop in Luiletterland op haar huidige plek geland. In dit aardig, persoonlijk blog worden boekbesprekingen afgewisseld met algemene boekgerelateerde onderwerpen, zoals boekentags: vragenlijstjes die je als blogger in beantwoorde vorm op je blog kunt plaatsen.

Boekenleven

Edriënne is een beetje stilgevallen na haar nieuwjaarsblogpost, maar haar blogactiviteit zal vast weer snel op gang komen. Ze studeert Journalistiek en wil graag bij een uitgeverij werken. Een boekenblog is een mooie voorbereiding en ze loopt al stage bij Boekscout, dus ze is hartstikke goed onderweg. In Boekenleven worden boeken besproken én geanalyseerd, komen filmervaringen ook langs en ontdek je dat Edriënne in 2016 35 boeken las.

Boekenliefhebber

Sjors recenseert boeken op zijn vrij jonge boekenblog Boekenliefhebber, maar interviewt ook zo nu en dan een andere blogger. Ga vooral dat onderdeel even lezen, In de schijnwerpers. Tip voor Sjors: het blog opent nu op het statische 'over boekenliefhebber'. Openen op de pagina met altijd de nieuwste blog is uitnodigender. Je hebt een leuke schrijfstijl!

Boekenproeven

Het blog Boekenproeven bestaat sinds enkele jaren. Met een gemiddelde van een blogpost per week is de site lange tijd redelijk actief geweest. Korte recensies en kijktips vullen dit stukje op het wereldwijde web. Helaas is er sinds een maand geen activiteit waar te nemen. Door het eenvoudige design en de bondige blogposts mist het blog persoonlijkheid.

Boekielezen

Boekielezen, het blog over jeugdliteratuur van jeugdbibliothecaresse en drs. Nederlandse Taal- en Letterkunde Deborah wordt gearchiveerd door de Koninklijke Bibliotheek. Als dat niet een compliment is voor je blog. Debora recenseert jeugdboeken in alle leeftijden, van prentenboek tot Young Adult. Met name haar thematische lijst van prentenboeken is een ontzettende zoekhulp voor ouders, leerkrachten en boekverkopers.

Boekiewoogie

Zeventien recensenten vullen het vrolijke en mooi vormgegeven blog Boekiewoogie. Zij stappen af van de traditionele recensies: visuele recensies maken in een oogopslag duidelijk ‘of een boek bij je past of niet.’ Daarmee wil de site zich onderscheiden ‘van de saaie epistels van de traditionele recensenten’. Daar valt natuurlijk over te twisten, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de besprekingen origineel en de website overzichtelijk, modern en flitsend is.

Boeklovers

Passie voor boeken spat van de pagina's van het blog Boeklovers. Veellezer Ingrid Poisson plaatst meerdere keren per week een blogpost over zeer diverse genres. De indeling van het blog is wat merkwaardig, met een grote (maar erg mooie) afbeelding die de volledige linkerhelft van het scherm in beslag neemt en enigszins willekeurige onderwerpen in de navigatie die leiden naar lijsten blogposts met volle url's zonder previews, wat doorklikken wat minder stimuleert. Organisatorisch en technisch is er winst te behalen voor Boeklovers, maar tekstmatig is het dik in orde. Leuke duorecensies!

Boekrecensies van Nadine Kuiper

Een kekke titel had geen kwaad gekund, maar dit Wordpressblog heeft een fijne template en is rustig om te lezen. Nadine schrijft recensies van met name thrillers, doet zo nu en dan mee aan een creatieve blogtour en organiseert af en toe een kleine winactie. Leuk persoonlijk blog.

Book Barista

Boeken en koffie, wat een geweldige combinatie. De redactie van Book Barista bestaat uit de twee boekverslaafden Roos en Rachel, zo nu en dan aangevuld met een gastblogger. Ze plaatsen voornamelijk recensies van boeken uit allerlei genres. Er lijkt iets te missen in het blog. Koffie! Waar is de koffie? Meer koffiegadgets en bijzonderheden voor de Book Barista. Tip: pak er iets vaker een actueel boek bij.

Booknuts

Als ambassadeurs voor het Best of YA Promoteam 2014 van Uitgeverij Unieboek-Spectrum startten Daphne en Melisa samen het goed verzorgde boekenblog Booknuts. Daarop plaatsen ze meerdere keren per week reviews, events, interviews en giveaways met betrekking tot Young Adult-, Feelgood- en Fantasyboeken. Extra leuk: Booknuts heeft ook een eigen YouTube-kanaal.

Books I Care About

De 21-jarige verpleegkundestudent Kim heeft een voorliefde voor feelgoodromans en thrillers. Haar mening over deze boeken deelt ze middels recensies op haar boekenblog Books I Care About. Ook de voortgang van Kims Reading Challenge is op deze site te volgen. Naast recensies belooft ze ook boekenweetjes en haar nieuwste aanwinsten te delen. Die zijn nu nog niet te vinden, maar wie weet in de toekomst?

Booksien

Literatuurstudent Francine Maessen reist en leest veel. Deze twee passies brengt ze samen op haar Engelstalige blog Booksien, waarop je de mooiste boekwinkels, literatuurmusea en literaire reistips vindt. Maar ook voor persoonlijke artikelen over Francine’s leesvoorkeuren kun je op Booksien terecht. Wekelijks een nieuw artikel, mooi vormgegeven met eigen foto’s.

Books Over Humans

Céline (‘I’m not named after Céline Dion’) recenseert op haar boekenblog Booksoverhumans vooral Young- en New Adult. Het Engelstalige blog is overzichtelijk en opgeleukt met zelfgemaakte foto’s, bookhauls en best reads. Minpuntje: de updates kennen geen vaste regelmaat, het laatste nieuwsitem dateert van november 2016.

Bored to Death Book Club

Twee zusjes raakten verveeld door het literaire landschap in Nederland en startten Bored to Death om te gekke Engelstalige auteurs en boeken onder de aandacht te brengen. De strakke en kleurrijke vormgeving springt meteen in het oog. Inmiddels hosten Esmee en Charlotte de Heer twee boekenclubs, schrijfsessies, literaire evenementen en dit blog. Liefhebbers van thrillers, literatuur, fantasy en Young Adult kunnen hier terecht voor leesclubs, boekadvies, recensies en leuke artikelen van gastbloggers. Origineel bedacht is de terugkerende Boring Book Recommendation.

BrightBlueBooks

‘Let’s spread the booklove!’ is het motto van Manon Huisert en Kelly de Jonge. Samen vormt dit duo het brein achter Bright Blue Books. Het blog bestaat nu ongeveer een half jaar en wordt bijna dagelijks geüpdatet met nieuwe (duo)recensies van zowel Engelse als Nederlandse boeken, winacties, bookgoodies en persoonlijke leestips. Vooral Young Adult-liefhebbers zullen zich vermaken met de enthousiaste posts van Manon en Kelly.

Lees verder op pagina 2 van 6 (C, D, E, F, G, H)Over de auteur

Hebban Crew

2528 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Boekbloggers Overzicht 2017