Meer dan 4,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Listmania /

Boekbloggers Overzicht 2018

door Lindy de Jong 87 reacties
Boekensite en lezerscommunity Hebban.nl bracht in 2017 voor het eerst het Nederlandstalige boekbloggers-landschap in kaart. Vandaag publiceren we het Boekbloggers Overzicht 2018, met maar liefst 77 nieuw toegevoegde én beoordeelde blogs. Veertien blogs kregen het predicaat 'Getipt door Hebban' en een daarvan mag zich vanaf nu 'Hebban Boekenblog van het jaar 2018' noemen. Veel plezier bij jouw ontdekkingstocht!

Boekenblog van het jaar 2018: Boekvinder.be

Wat een grote en uitdagende klus was het ook dit jaar weer om het Nederlandstalige Boekbloggers-landschap in kaart te brengen. Tientallen blogs werden door de redactie van Hebban bekeken en voorzien van commentaar. Het enthousiasme van alle bloggers spatte van de computerschermen - het is een feestje om te zien hoe vele lezers hun passie voor boeken online met anderen willen delen. Waar sommige boekbloggers nog wat opbouwende feedback kunnen gebruiken om hun content nóg beter aan te bieden, vielen veertien blogs op door hun kwalitatief goede blogposts en bijzonder mooie vormgeving.

Over een blog in het bijzonder was de Hebban-redactie het gauw eens: Boekvinder moest het 'Hebban Boekenblog van het jaar 2018' worden: 

'De digitale content op Boekvinder is een plezier om naar te kijken en is zeer professioneel in elkaar gezet. Extra leuk is dat je op Boekvinder een gepersonaliseerde boekentip kunt krijgen door vier vragen te beantwoorden. Een blog om als startpagina in te stellen, aanrader!'

Dit zijn de veertien blogs met het predicaat 'Getipt door Hebban':

 

Bekijk het volledige overzicht hieronder en ontdek jouw favoriete boekenblog!

Disclaimer:

Het Boekbloggers Overzicht 2018 bestaat uit een totaal van 222 blogs, waarvan 14 blogs het predicaat 'Getipt door Hebban' hebben gekregen. Het overzicht is gebaseerd op het Hebban Boekbloggers Overzicht 2017. Inactieve blogs (met laatste updates in oktober 2017 of eerder) zijn uit het overzicht verwijderd. Eerder besproken blogs uit 2017 die dit jaar niet opnieuw zijn aangemeld zijn niet opnieuw bekeken. Een aantal van 39 eerder besproken blogs heeft zich opnieuw aangemeld voor deze editie met als reden dat het blog is vernieuwd: deze zijn opnieuw beoordeeld en herkenbaar aan het label 'update'. Een aantal van 77 nieuwe blogs heeft zich dit jaar voor het eerst aangemeld, zijn voor het eerst beoordeeld en te herkennen aan het label 'nieuw'.

 

A


A Bookworm Life
 

Sacha is een fanatieke booktuber die op haar videokanaal A Bookworm Life een kijkje in haar (boeken)leven geeft. Enthousiasmerende video's met een persoonlijk tintje laten onder andere spoilervrije boekrecensies zien binnen uiteenlopende genres, maar ook de vlogs van uitstapjes zijn zeer vermakelijk. Leuk gemonteerd en niet te lang, waardoor Sacha je op een leuke manier de hoogte houdt van haar laatste nieuwtjes.

A Fantastical Librarian

Dit Engelstalige boekenblog van de Nederlandse informatiespecialist Mieneke van der Salm ontving in 2014 een nominatie voor de World Fantasy Award. En terecht, wie bijzondere leestips wil in de genres fantasy en sciencefiction doet er goed aan dit blog mee te nemen in een wekelijks leesrondje. A Fantastical Librarian plaatst met name recensies, maar er komt ook zo nu en dan een interview, artikel of gastblog langs.

Ailovetoread 

Aimee van Tienoven heeft een enorme passie voor lezen en deelt deze graag met de lezers van haar blog ailovetoread. Door middel van (Hebban-)recensies, wrap-ups, gastblogs en persoonlijke artikelen in de blogcategorie ‘On my mind’ hoopt ze lezers te inspireren. Het blog ziet er keurig verzorgd uit, de zelfgemaakte foto’s bij de artikelen fleuren de blogposts op. Aimee is een te grote boekenfan om zich tot één genre te beperken en schrijft daarom zowel over YA, romans, kinderboeken als poëzie. ‘Dit blog draait om lezen en boeken en liefde en letters en plezier. Gewoon dat’, valt te lezen in haar bio. En dat is wat ailovetoread is. Aimee’s enthousiasme werkt aanstekelijk. 

A life with books

Charonna schrijft op haar leuk aangeklede blog niet alleen over boeken, ze deelt ook haar dagboek met je en recenseert een dekbedovertrek (eentje met letters erop). A Life With Books bestaat nog niet zo lang en is wat zoekende qua stijl en inhoud. Met 2 à 3 berichten per maand is het er een beetje stil, de laatste blogpost is 1,5 maand oud, dus wellicht betreft dit geen actief blog meer.

A Moon Full of Books 

Sinds 2011 schrijft Selene Broers van de meeste boeken die ze leest een recensie. Deze Engelse en Nederlandse recensies verzamelt ze op haar blog A Moon Full of Books, dat inmiddels een heel groot archief bevat. Gemiddeld twee keer per week plaatst Selene nieuwe content op haar blog. Hoewel A Moon Full of Books vooral een recensie-blog is, houdt ze haar volgers ook op de hoogte van nieuwe verhalen en boeken die ze schrijft. De vormgeving van het blog zou wat strakker en overzichtelijker kunnen, het duizelt nu een beetje door de vele tekst.

Adorable Books 

Vier jonge twintigers werken samen aan dit uitgebreide en gezellige blog. Met bijna dagelijkse blogposts over boeken en films vermaken Danique, Danique, Yara en Tedje hun bezoekers. Het blog lijkt het af en toe wat zwaar te hebben met laden, maar dat is wellicht door de visuele pracht en praal en de diverse invoegtoepassingen van andere social media, zoals instagram. De topelementen van dit blog zijn de gevarieerde content en het enorme enthousiasme dat van het blog spat.

Adventures of a Bookish Girl 

De 31-jarige Anouk van der Zee is een klassieke bookaholic. Ze werkt als assistent-manager in een boekwinkel en houdt daarnaast haar blog Adventures of a Bookish Girl bij. De aantrekkelijke vormgeving van dit Engelstalige blog zorgt ervoor dat je maar door blijft klikken naar de uitgebreide recensies, book tags, blogs en verhalen uit de boekwinkel. Daarnaast publiceert Anouk ook regelmatig hoofdstukken uit het boek dat ze zelf aan het schrijven is. Er zit geen vaste regelmatig in de publicaties van haar content, maar liefhebbers van YA, Scifi en Fantasy vinden in ieder geval twee á drie keer per maand een nieuwe recensie of artikel op haar blog.

Annette leest Birdy's boeken

Annette blogt sinds twee jaar op Birdy's Boeken. Dat pakt ze op een originele manier aan. Niet alleen deelt zij recensies, maar ze biedt ook leesupdates: welk boek leest de blogger op dit moment of heeft ze net ontvangen? Voor recensiezoekers zijn die blogposts wellicht niet zo interessant. De verwerking ervan in een boekbespreking zorgt wel voor wat verfrissing. Ook de verslagen van meet & greets zijn leuk om te lezen en laten het enthousiasme van Annette goed zien.

Angela Blogt

Sinds de nazomer van 2017 publiceert Angela Thissen regelmatig op haar Hebban Spot ‘Angela blogt’. Met alles wat ze in haar leven doet is de belangrijkste drijfveer ‘de wereld een klein stukje beter maken.’ Dit geldt ook voor de boeken die Angela leest en bespreekt. Deze gaan voornamelijk over (de geschiedenis van) mens en maatschappij. Ze analyseert deze boeken in blogposts, maar beschrijft ook heel duidelijk wat de boeken haar hebben geleerd en hoe ze helpen bij het volbrengen van haar persoonlijke missies. Een vaste regelmaat is nog niet te ontdekken in de blogposts, maar dat is vast een kwestie van gewenning.  

ANSIEL

De Vlaamse film- en literatuurliefhebber André Oyen runt al bijna tien jaar Ansiel (ANdere SInema En Literatuur) en zijn teksten an sich zijn lezenswaardig en interessant. Het design en de navigatie van dit blog maken het je helaas niet makkelijk om de blogposts tot je te nemen. En dat is werkelijk erg jammer. Ansiel is toe aan een nieuw jasje.

Artistiek Bureau

Literair blog van de Groningse antiquaar Nick ter Wal. Ter Wal werkte mee aan het in 2016 verschenen De kunst is mijn slagveld, een brievenboek van de overleden Nanne Tepper. Het blog Artistiek Bureau is zeker voor de (lokale) boekenvakker en de antiquaire boekliefhebber een aanrader. Boekenliefde en -kennis drupt uit elke zin. Fijn lezen.

Asta Book Review 

Asta Schmitz is een Amsterdamse schrijver en veellezer. Op haar blog ‘Asta Book Review’ plaatst ze één à twee keer per maand een uitgebreide recensie van een boek dat ze recentelijk las. Met haar recensies probeert Asta andere lezers op ideeën te brengen. Haar archief gaat terug tot juli 2015 en bevat recensies van zowel bekende als minder bekende boeken. It’s all in the name, reviews is wat je op dit blog vindt, niet meer en niet minder. Een beetje sober, wat variatie in opmaak en beeldgebruik zou prikkelend kunnen werken. 

Auteur Marja Visscher

Marja Visscher is auteur van historische romans die bij Zomer & Keuning worden uitgegeven. Het blog gaat met name over het schrijf- en publiceerproces van Visschers boeken en de daaropvolgende publiciteit. Voor fans een leuk inkijkje in de keuken van een schrijver, wat te beperkt en licht voor de algemene lezer.

AwesomeBookloverBlog 

Ben je een liefhebber van Young Adult romans? Dan moet je zeker even een kijkje nemen op ‘awesoombookloverblog’. Op dit blog lees je alles over de nieuwste YA-boeken, vind je recensies, winacties, wrap-ups en andere ‘boekige artikelen’. Awesomebookloverblog bestaat pas sinds juni 2017, maar wordt zeer regelmatig onderhouden en heeft inmiddels al 465 volgers. Het blog ziet er kleurrijk en goed verzorgd uit en wordt ondersteund door een facebookpagina en bookstagram met hele mooie foto’s. Het enthousiasme spat ervan af. Wie deze awesomebooklover precies is blijft overigens een beetje onduidelijk, zijn/haar naam wordt niet genoemd op het blog.

B

Beauty & Books 

Het is al aan de naam van dit blog te zien, Beauty & Books, dat er niet alleen over boeken geblogd wordt. De nadruk ligt bij dit blog op beauty. Per maand vind je één tot drie blogs over een boek. Het kopje 'Books' in het hoofdmenu wordt helaas niet bijgehouden en de navigatie via maanden is door de enorme kolom advertenties heel erg ver naar beneden gedrukt. De boeken die genoemd worden, worden niet altijd inhoudelijk besproken. Vaak worden ze enkel genoemd of is er een winactie. Vooral door de niet optimale navigatie, de overdadigheid aan advertenties en het lage gehalte inhoudelijke besprekingen, is dit blog niet direct een geschikte blog voor een boekliefhebber, alhoewel de winacties natuurlijk altijd leuk zijn. Wil Beauty & Books daadwerkelijk in het oog springen als boekenblog, dan moet er meer ruimte worden gereserveerd voor (inhoudelijke) boekbesprekingen, en moeten de blogposts over boeken vooral ook goed te vinden zijn. Daar schort het nu wel flink aan.

Behind the Books

Chinouk Thijssen is niet alleen Young Adult-schrijfster, ze heeft ook haar eigen BookTube-kanaal. Iedere woensdag en vrijdag vind je op Behind the Books een nieuwe vlog. De ene keer een tutorial, dan weer een bookhaul, top 5, evenement of giveaway. Boeken in elk genre komen aan bod, maar de vlogs lijken vooral gericht op Young Adults. Chinouks enthousiasme werkt aanstekelijk. Haar vlogs zijn actueel, persoonlijk en gevarieerd.

Bevlogen letteren 

Bevlogen letteren is een blog van afgestudeerd literatuurwetenschapper en Hebbanrecensent Anna Husson. Husson recenseert, bespreekt, brengt nieuws en beschouwt in haar blog. Geen luchtige teksten, wel bijzonder interessant, prettig geschreven en tot nadenkend stemmend.

Bianca Schrijft 

Bianca Ronday neemt haar lezers graag mee op reis in haar leven, wereld en gedachten. Die wereld bestaat uit lifestyle, mindstyle, leuke uitjes én lezen. Stuk voor stuk onderwerpen die een centrale plek hebben op haar blog ‘Bianca schrijft’. De boeken die Bianca recenseert lopen uiteen van thrillers tot kinderboeken. Wat meteen in het oog springt, is de opmaak van Bianca’s blog. Daar besteedt ze duidelijk veel aandacht aan, grote foto’s sieren de pagina’s. Bianca schrijft is niet per se alleen voor boekliefhebbers, maar voor lezers die in veel bredere zin geïnteresseerd zijn in haar leven. Wie ‘Bianca’s blog’ leest, leert Bianca kennen.

Bibliofem

YA-blogger en Hebban YA Club van Tien-lid Femke neemt je mee in haar enthousiaste leesplannen en maakt je deelgenoot van haar 'bookhauls' (de buit uit een boekwinkel). Het blog is ongeveer een half jaar oud, maar Femke post zeer regelmatig en strooit rijkelijk met bijpassende foto's. Een nieuwe banner kan ze wel gebruiken en de voorstelpagina is nog in aanbouw. Als ze het dan ook nog aandurft wat verdieping aan te brengen in haar blogposts, wordt dit een uitstekende blog om te bezoeken.

Biebmiepje

Judith van Pel, aka 'Biebmiepje', heeft als tagline 'I live and breathe books' en dat is duidelijk te merken. Judith schrijft veel en enthousiast over een heel scala aan boekonderwerpen. Het keurig verzorgde blog toont een heldere indeling en nodigt uit tot doorklikken. Als er dan toch een verbeterpunt genoemd moet worden, dan zou het zijn dat het blog wellicht wat té divers is, waardoor er geen specialisatie duidelijk wordt.

Biografieportaal

Een inhoudelijk uitstekend verzorgd blog dat zich met name buigt over recent verschenen biografieën. De enorme lappen tekst kunnen een witregel, alineakop of andere vorm van structuur gebruiken voor de leesbaarheid op een scherm. De uitgebreide besprekingen belichten elk detail van een biografie en aan de archieflijsten te zien, mist Biografieportaal zelden een gepubliceerde titel. Voor biografieënliefhebbers een absolute mustread. Leuk: De beste biografiën van 2016.

Bladzijde 26

Op Bladzijde 26 kun je meelezen met Marloes. Ze recenseert wat ze leest, doet mee aan een leuke Flowboekenchallenge en daagt zichzelf uit #allesuitdekast te lezen (alle ongelezen boeken die ze bezit). In een vlotte stijl schrijft Marloes over haar plannen en over de door haar gelezen literatuur en romans. Uitstekend blog om boekentips te halen.

Blije Boekenwurm

De Blije Boekenwurm van Anja en Eric bestaat al achttien jaar en daar zijn ze trots op! Het is ongetwijfeld het oudste boekenblog uit dit overzicht. De boekbesprekingen bevatten een omschrijving van het verhaal, een standaard uitgeversbio van de auteur en een korte alinea met de leeservaring. Er mag in de boekrecensies wel wat meer uitgewijd worden over het boek om de gemiddelde lezer aan te spreken. De titels die besproken worden, zijn niet de voor de hand liggende bestsellers, pluspuntje voor Blije Boekenwurm.

Boekboetiek

Annelies runt haar blog Boekboetiek sinds 2012. Ze plaatst er recensies en, in de zondagrubriek 'Tussen de regels', divers boekennieuws. De boeken die Annelies leest en bespreekt zijn van allerlei genres, romans, YA, jeugd, feelgood. In dit keurig verzorgde, frisse blog kun je leuke leestips scoren.

Boeken Bloggenderwijs

Een mozaïek van boekcovers opent op de voorpagina van Boekbloggenderwijs, het christelijk blog van vijf enthousiaste lezers (waaronder Hebbanrecensent Willem van Hartskamp). De besprekingen in de genres literatuur, thrillers en non-fictie (en met wat hulp van de jonge Hesther in het genre Young Adult) zijn van kwaliteit en prettig te lezen. Wellicht een tikje aan de afstandelijke kant qua toon. Prima blog voor gelijkgestemden.

Boeken over boeken

Het laden van alle onderdeeltjes van Boeken over boeken kost even, maar dan kun je ook lekker rondsnuiven tussen de informatie over 'boeken over boeken', een speciale liefde van veel boekliefhebbers. Echt oorspronkelijke blogposts bevat de site eigenlijk niet. Het is vooral veel goede en gevarieerde informatie. Tip: blijf uit de sectie die 'Aanbiedingen' heet, erg gevaarlijk voor de bankrekening...

Boekenbeschrijfster

Boekenbeschrijfster Kim is gestart bij het ter ziele gegane Leesfanaten en is met een tussenstop in Luiletterland op haar huidige plek geland. In dit aardig, persoonlijk blog worden boekbesprekingen afgewisseld met algemene boekgerelateerde onderwerpen, zoals boekentags: vragenlijstjes die je als blogger in beantwoorde vorm op je blog kunt plaatsen.

Boekendialoog 

Op 'Boekendialoog' gaat de enthousiaste thrillerlezer Roelant in dialoog met auteurs en boeken. Dit doet hij letterlijk door middel van interviews, maar ook door zijn enthousiasme te delen in recensies en verslagen van evenementen. Hiermee hoopt Roelant andere lezers te inspireren om de betreffende boeken te gaan lezen. 'Boekendialoog' bestaat nog niet zo lang en heeft daarom ook nog niet zo'n uitgebreid archief. De lay-out ziet er keurig verzorgd en overzichtelijk uit en Roelant heeft een prettige schrijfstijl. Kortom: dit blog staat helemaal klaar om verder gevuld te worden!

Boekenleven

Edriënne is een beetje stilgevallen na haar nieuwjaarsblogpost, maar haar blogactiviteit zal vast weer snel op gang komen. Ze studeert Journalistiek en wil graag bij een uitgeverij werken. Een boekenblog is een mooie voorbereiding en ze loopt al stage bij Boekscout, dus ze is hartstikke goed onderweg. In Boekenleven worden boeken besproken én geanalyseerd, komen filmervaringen ook langs en ontdek je dat Edriënne in 2016 35 boeken las.

Boeken met een ster 

Toen Edith Tinga een aantal jaren geleden haar boekenkast opruimde, ontdekte ze dat haar verzameling grotendeels bestond uit 'boeken met een ster'. Verhalen over de Tweede Wereldoorlog of met een Joods tintje. Sinds juni 2016 publiceert ze wekelijks een recensie van deze romans op haar Hebban Spot 'Boeken met een ster'. Bijzonder aan de recensies is de context die Edith bij de boeken geeft. Ze noemt lezingen en tentoonstellingen die bij het betreffende boek aansluiten en kleedt elke bespreking aan met bijpassende foto's en video's. Een eenvoudig, maar helder blog voor iedereen die ook geïnteresseerd is in romans over de Tweede Wereldoorlog of de Joodse geschiedenis. 

Boeken om van te houden 

Duizendpoot Angela Aagenborg leest meer dan 120 boeken per jaar en deelt haar meest indrukwekkende leeservaringen op haar blog 'Boeken om van te houden'. De uitgebreide recensies eindigen allemaal met een heel persoonlijk oordeel. Naast recensies vind je op Angela's blog ook iedere maand een overzicht van de boeken die ze las en schrijft ze over de voortgang van haar eigen boeken. De artikelen zijn te vinden op categorie of archief, handig. Iets meer variatie in de artikelen zou het blog nog aantrekkelijker maken, maar zeker is dat er voor elk genre vele boekentips te vinden zijn op dit blog.

Boeken over boeken 

Bij échte boekenfans zitten boeken in het bloed. Ze willen niet alleen lezen, maar er ook over praten, dromen en discussiëren. Hebban clubleden Marieke en Fany zijn van die échte boekenfans. De titel van hun Hebban Spot zegt het al: hier vind je boeken over boeken. Twee keer per maand tippen de dames drie boeken die over boeken gaan of zich afspelen in een 'boekige' omgeving. De artikelen hebben een overzichtelijke opbouw en zijn allemaal voorzien van een mooie afbeelding, steeds in dezelfde herkenbare stijl. What you see is what you get, een simpel concept, maar een heerlijke omgeving voor de échte liefhebber.

Boekenproeven

Het blog Boekenproeven bestaat sinds enkele jaren. Met een gemiddelde van een blogpost per week is de site lange tijd redelijk actief geweest. Korte recensies en kijktips vullen dit stukje op het wereldwijde web. Helaas is er sinds een maand geen activiteit waar te nemen. Door het eenvoudige design en de bondige blogposts mist het blog persoonlijkheid.

Boekenrupsjenooitgenoeg 

Boekenrupsjenooitgenoeg is het online domein van Heleen Engwerda. Sinds 2015 publiceert deze leesverslaafde recensies op dit blog. Dat Heleen een voorliefde voor Scandinavië heeft, zie je terug in haar boekenkeuze en recensies. Het blog heeft een frisse uitstraling, maar aan de indeling van de pagina's kan nog het een en ander worden verbeterd. Zo zou het archief een wat centralere plek mogen krijgen op dit blog. De winacties en interviews mogen met wat meer regelmaat worden geplaatst, die smaken namelijk naar meer. 

Boekenvirus 

An heeft het boekenvirus flink te pakken en besloot na een YouTube-kanaal en verschillende social media-accounts ook een boekenblog te beginnen. Ze leest en schrijft over verschillende genres, maar YA, Fantasy, Scifi en thrillers van eigen bodem zijn favoriet. Op 'Boekenvirus' deelt ze haar recensies en andere artikelen, altijd boek gerelateerd. De navigatie op dit blog zou nog wat beter kunnen, bijvoorbeeld door wat meer en duidelijkere menu-knoppen in te voegen. Nu is het nog een beetje zoeken naar de categorieën, al is dat ook geen straf, want 'Boekenvirus' ziet er qua lay-out aantrekkelijk uit. Vooral de zelfgemaakte foto's maken de artikelen persoonlijk en kleurrijk. 

Boekenz 

Wat is het leuk om rond te surfen op het boekenblog van Sue (pseudoniem). Vol enthousiasme begon ze 'Boekenz' vijf jaar geleden na een 'wat als'-gesprek op oudejaarsavond. Met dit blog hoopt ze haar passie voor lezen over te kunnen dragen. 'Een boekenblog voor ieder wat wils', luidt het onderschrift van haar blog, en daar is geen woord van gelogen. Omdat Sue binnen alle genres leest kan iedere lezer hier wel iets leuks vinden. Recensies, boekenvragen, inspirerende leeslijsten en wat algemenere, persoonlijke artikelen. Overzichtelijk, fris, en prettig leesbaar. 

Boekielezen 

Boekielezen, het blog over jeugdliteratuur van jeugdbibliothecaresse en drs. Nederlandse Taal- en Letterkunde Deborah wordt gearchiveerd door de Koninklijke Bibliotheek. Als dat niet een compliment is voor je blog. Debora recenseert jeugdboeken in alle leeftijden, van prentenboek tot Young Adult. Met name haar thematische lijst van prentenboeken is een ontzettende zoekhulp voor ouders, leerkrachten en boekverkopers. Ook de vlogs zijn voor zowel ouders als kinderen een plezier om naar te kijken.

Boekiewoogie 

Zeventien recensenten vullen het vrolijke en mooi vormgegeven blog Boekiewoogie. Zij stappen af van de traditionele recensies: visuele recensies maken in een oogopslag duidelijk ‘of een boek bij je past of niet.’ Daarmee wil de site zich onderscheiden ‘van de saaie epistels van de traditionele recensenten’. Daar valt natuurlijk over te twisten, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de besprekingen origineel zijn en de website overzichtelijk, modern en flitsend is.

Boek in Wonderland 

Boek in Wonderland' is het roze boekenpaleis van leesliefhebber Silke. Ze leest vrijwel alle genres en deelt haar passie voor boeken middels reviews, wrap-up video's en bookhauls. De voertaal van de artikelen en video's is voornamelijk Engels, maar af en toe maakt Silke een uitzondering met een Nederlandse video. Je moet wel even je weg vinden op dit blog, de navigatie zou wat overzichtelijker kunnen. Maar wie zijn weg eenmaal gevonden heeft, zal worden aangestoken door Silke's enthousiasme en nog maar één ding willen doen: lezen!

Boeklovers

Passie voor boeken spat van de pagina's van het blog Boeklovers. Veellezer Ingrid Poisson plaatst meerdere keren per week een blogpost over zeer diverse genres. De indeling van het blog is wat merkwaardig, met een grote (maar erg mooie) afbeelding die de volledige linkerhelft van het scherm in beslag neemt en enigszins willekeurige onderwerpen in de navigatie die leiden naar lijsten blogposts met volle url's zonder previews, wat doorklikken wat minder stimuleert. Organisatorisch en technisch is er winst te behalen voor Boeklovers, maar tekstmatig is het dik in orde. Leuke duorecensies!

Boekrecensies van Nadine Kuiper

Een kekke titel had geen kwaad gekund, maar dit Wordpressblog heeft een fijne template en is rustig om te lezen. Nadine schrijft recensies van met name thrillers, doet zo nu en dan mee aan een creatieve blogtour en organiseert af en toe een kleine winactie. Leuk persoonlijk blog.

Boekvinder 

Boekvinder: wat een feestje is dit literaire boekenblog! De 27-jarige boekenwurm Marcia hoopt de bezoekers van haar blog te stimuleren om vaker een boek op te pakken in plaats van Facebook. Om dat te bewerkstelligen combineert ze haar opleiding digitale communicatie met haar liefde voor boeken, en dát is te zien. Door middel van vlogs van evenementen, recensies en favorietenlijstjes zet Marcia boeken en auteurs in de spotlights. De digitale content op Boekvinder is een plezier om naar te kijken en is zeer professioneel in elkaar gezet. Extra leuk is dat je op Boekvinder een gepersonaliseerde boekentip kunt krijgen door vier vragen te beantwoorden. Een blog om als startpagina in te stellen, aanrader!

Boek&Babbel 

Lerares Nederlands Ann Busquart geeft haar liefde voor taal en boeken niet alleen door via recensies op Hebban, maar ook op haar blog boek&babbel. Sinds november 2017 publiceert ze op dit blog meerdere keren per week artikelen die uiteenlopen van 'Boek van de week' tot persoonlijke uitdagingen. 'Boek & babbel' heeft een frisse lay-out en de categorieën maken meteen duidelijk wat je waar vindt. Hoewel het blog nog vrij nieuw is, is er voor bijna alle genreliefhebbers al wel iets leuks te vinden. De artikelen nodigen -zoals Ann nastreeft- uit om mee te babbelen over boeken.

Bookalicious Journey 

Lezen en reizen, dat doet Bianca het allerliefst. Op Bookalicious Journey vind je dan ook zowel lees- als reistips. Daarnaast houdt Bianca haar volgers op de hoogte van de voortgang van haar reading challenge, schrijft ze korte recensies van de films die ze bezocht en vind je wrap ups en inspirerende boekenlijstjes. Het archief en de categorieën zouden een wat prominentere plek op het blog mogen krijgen, om te voorkomen dat bezoekers leuke artikelen over het hoofd zien. Dat Bianca veel aandacht besteedt aan de lay-out van haar blog is te zien aan de strakke opmaak van tekst en beeld. 

Book Barista

Boeken en koffie, wat een geweldige combinatie. De redactie van Book Barista bestaat uit de twee boekverslaafden Roos en Rachel, zo nu en dan aangevuld met een gastblogger. Ze plaatsen voornamelijk recensies van boeken uit allerlei genres. Er lijkt iets te missen in het blog. Koffie! Waar is de koffie? Meer koffiegadgets en bijzonderheden voor de Book Barista. Tip: pak er iets vaker een actueel boek bij.

Booknuts

Als ambassadeurs voor het Best of YA Promoteam 2014 van Uitgeverij Unieboek-Spectrum startten Daphne en Melisa samen het goed verzorgde boekenblog Booknuts. Daarop plaatsen ze meerdere keren per week reviews, events, interviews en giveaways met betrekking tot Young Adult-, Feelgood- en Fantasyboeken. Extra leuk: Booknuts heeft ook een eigen YouTube-kanaal.

Books & Munches 

De homepage van dit Engelstalige blog over met name Young Adult is een beetje verwarrend door alles wat daar gebeurt. Een beetje rust en een goede afscheiding tussen artikelen (en reclameblokken) zou dat best eens wat beter kunnen maken, naast een korte preview of introductiealinea per artikel. Ook apart is de gecentreerde tekst, wat even wennen is met lezen. Kathy biedt inspiratie voor een paar leuke maandelijke challenges en doet zelf ook aan meerdere challenges mee. De artikelen zelf zijn grappig, leuk en informatief en als groot pluspunt: de genoemde titels zijn niet de mainstream top 100-titels. Tip: als je in een review een flaptekst meeneemt, skip dan de 'reclamezin', want anders lijkt het net of jij als blogger die lovende woorden hebt uitgesproken.

Books and Dreams 

Mooi verzorgd YA-blog van Monisha met prachtige afbeeldingen boven elk artikel. Engelse boeken worden in het Engels besproken (sinds kort en dat gaat niet foutloos, maar dat hoeft de pret niet te drukken) en Nederlandse in het Nederlands. Het blog is nog maar een half jaar oud en al leuk gevuld. De recensies zouden best een beetje meer de diepte in mogen gaan, maar dat is meestal iets dat gaandeweg vanzelf gaat. 

Books and Heels 

Een enigszins verwarrend menu met items die slechts reclame tonen of je ertoe willen verleiden een eigen blog te beginnen. Het lijkt erop dat Barbara nog niet echt met haar blog gestart is, want meer dan een starttekstje onder Home is er niet te ontdekken.

Booksandwords 

Het eerste dat je opvalt als je dit blog bezoekt is het uit de kluiten gewassen menu. De navigatie door het hele blog heen zou wat directer kunnen, want ook bij het aanklikken van een item is het soms nodig om door te klikken naar de daadwerkelijke tekst. De teksten zelf zijn vaak erg kort en grotendeels flapteksten en auteursinformatie elders van het internet geplukt, aangevuld met een kleine alinea eigen woorden (in een andere kleur). Het blog biedt een grote variatie aan onderwerpen, waarvan niet bij alles meteen duidelijk is wat het is, wat voor nieuwe bezoekers lastig kan zijn. Dit blog kan een sterke winst maken door de navigatie wat strak te trekken en door toch wat meer eigen tekst te plaatsen.

Books I Care About

De 21-jarige verpleegkundestudent Kim heeft een voorliefde voor feelgoodromans en thrillers. Haar mening over deze boeken deelt ze middels recensies op haar boekenblog Books I Care About. Ook de voortgang van Kims Reading Challenge is op deze site te volgen. Naast recensies belooft ze ook boekenweetjes en haar nieuwste aanwinsten te delen. Die zijn nu nog niet te vinden, maar wie weet in de toekomst?

Booksien

Literatuurstudent Francine Maessen reist en leest veel. Deze twee passies brengt ze samen op haar Engelstalige blog Booksien, waarop je de mooiste boekwinkels, literatuurmusea en literaire reistips vindt. Maar ook voor persoonlijke artikelen over Francine’s leesvoorkeuren kun je op Booksien terecht. Wekelijks een nieuw artikel, mooi vormgegeven met eigen foto’s.

Books Over Humans

Céline (‘I’m not named after Céline Dion’) recenseert op haar boekenblog Booksoverhumans vooral Young- en New Adult. Het Engelstalige blog is overzichtelijk en opgeleukt met zelfgemaakte foto’s, bookhauls en best reads. Minpuntje: de updates kennen geen vaste regelmaat, het laatste nieuwsitem dateert van november 2016.

Bored to Death Book Club 

Twee zusjes raakten verveeld door het literaire landschap in Nederland en startten Bored to Death om te gekke Engelstalige auteurs en boeken onder de aandacht te brengen. De strakke en kleurrijke vormgeving springt meteen in het oog. Inmiddels hosten Esmee en Charlotte de Heer twee boekenclubs, schrijfsessies, literaire evenementen en dit blog. Liefhebbers van thrillers, literatuur, fantasy en Young Adult kunnen hier terecht voor leesclubs, boekadvies, recensies en leuke artikelen van gastbloggers. Origineel bedacht is de terugkerende Boring Book Recommendation.

BrightBlueBooks

‘Let’s spread the booklove!’ is het motto van Manon Huisert en Kelly de Jonge. Samen vormt dit duo het brein achter Bright Blue Books. Het blog bestaat nu ongeveer een half jaar en wordt bijna dagelijks geüpdatet met nieuwe (duo)recensies van zowel Engelse als Nederlandse boeken, winacties, bookgoodies en persoonlijke leestips. Vooral Young Adult-liefhebbers zullen zich vermaken met de enthousiaste posts van Manon en Kelly.

Buiten het boekje 

Fris blog over boeken, reizen en hotspots. Het menu klapt niet helemaal fijn open over teksten en afbeeldingen heen en het item Persoonlijk is leeg, maar verder aardig verzorgd. De 'Meer lezen'-buttons zijn te licht om te kunnen ontdekken wat er staat. Dat zijn allemaal dingen die makkelijk en snel verholpen kunnen worden. De toevoeging van een boekplanner in de rechterkolom is leuk en het blog bevat mooie foto's, die ook weer terugkomen in een instagramaccount. Tip: schrijf het verhaal in je eigen woorden neer in plaats van de flaptekst te kopiëren. Los daarvan zijn de besprekingen luchtig en vlot leesbaar. Buiten het boekje lijkt nog niet zo lang te bestaan en kent vooral in de navigatie nog wat startprobleempjes, maar dat wordt vast snel aangepakt door blogster Daniëlle

Lees verder op pagina 2 van 6 (C, D, E, F, G)Over de auteur

Lindy de Jong

839 volgers
452 boeken
7 favoriet


Reacties op: Boekbloggers Overzicht 2018