Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

Boeken om in één keer te verslinden

door Bentevdwouw 2 reacties
Hoewel YA-expert Bente helemaal niet goed is in ‘bingereaden’, bestaan er toch boeken waarvan ze volledig in de ban raakt tijdens het lezen.


Ik beken. Ik ben belachelijk slecht in bingereaden. Ik kan niet stilzitten voor vijfenveertig hoofdstukken lang en wakker blijven om een boek uit te krijgen staat niet hoog op mijn prioriteitenlijst. Kampioen ik-lees-drie-boeken-op-een-dag-uit zal ik helaas ook niet worden. Er zijn echter altijd uitzonderingen op de regel, en dat zijn voor mij de boeken die me bij de keel grijpen. Die hun denkbeeldige klauwen in mijn huid zetten en niet meer loslaten. Met verhalen waar je nog dagen over na blijft denken, ook al is het boek allang uit.  

Een boek waarbij je haast vergeet te knipperen tijdens het lezen, is 54 minuten van Marieke Nijkamp. Een waarschuwing vooraf: dit verhaal gaat je niet in de koude kleren zitten. Het is bizar om te bedenken dat een boek zoveel met je kan doen, en dat hetgeen wat verteld wordt ook nog eens de realiteit is. Zelfs de mensen met het concentratievermogen van een bejaarde vis weten dit boek in een ruk uit te lezen.  

En dan zijn er nog de boeken die je grijpen om een heel andere reden. Geen verbijstering, maar immens groot verdriet, dat is wat je zal ervaren bij Spijt!, het steengoede verhaal van Carry Slee. Plan dit boek vast in je weekend in, want je hebt nog lange tijd nodig om eroverheen te komen. Net als bij De hemel begint bij je voeten van Jandy Nelson, trouwens, waar een meisje haar grote zus verliest, en daardoor haar eigen plaats op de wereld niet meer kent.   Wil je ook wel een poging wagen met dat bingereaden? Hoog tijd om een van deze drie boeken te kiezen, of je leest ze gewoon allemaal, natuurlijk.  

54 minuten van Marieke Nijkamp

In dit boek volgen we vier tieners, die op hun eigen school een schietpartij meemaken. Als de directeur zijn speech afsluit en de kinderen terug naar hun klassen gaan, willen de auladeuren niet meer opengaan. Dan begint er plotseling iemand te schieten. Doordat je het verhaal leest vanuit vier verschillende perspectieven, kom je steeds meer te weten over de schutter en zijn of haar motieven.  

Spijt! van Carry Slee

Jochem is de pispaal van de klas en wordt dagelijks gepest. David doet niet mee aan de pesterijen, maar durft er ook niets van te zeggen. Dat doet zijn gymleraar ook niet, en Jochem lacht soms mee met het geplaag, dus zo erg zal het wel niet zijn. Totdat Davids klas te horen krijgt dat Jochem niet meer thuis is gekomen na een klassenavond. Plotseling heeft David spijt dat hij nooit zijn mond opengetrokken heeft. Zullen ze Jochem weer vinden?  

De hemel begint bij je voeten van Jandy Nelson

Leslie is kapot van verdriet wanneer haar zus plotseling overlijdt. Ze is niet alleen haar maatje kwijt, maar ook zichzelf. Ze stond altijd in de schaduw van Bailey, en nu is die verdwenen. En dan zijn er nog twee jongens die in beeld komen. Je hebt Toby, de ex-vriend van haar zus die haar als enige begrijpt. En dan is er Joe, de charmante jongen uit Parijs. De jongens zijn precies het tegenovergestelde van elkaar, en Lennie heeft behoefte aan beiden om het verdriet van haar zus’ dood te kunnen verwerken.  

Lees hier alle artikelen van Bente terug. Over de auteur

Bentevdwouw

127 volgers
53 boeken
0 favorieten


Reacties op: Boeken om in één keer te verslinden

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken