Hebban vandaag

Dossier /

Boeken waar muziek in zit

door Soraya Vink (crew) 3 reacties
Op 25 december 09:00 uur gaat de lijst der lijsten weer van start, de Top 2000. Met Imagine van John Lennon als ‘verse’ nummer 1, worden de feestdagen versterkt door een muzikale ‘trip down memory lane’. Hebban maakte een overzicht van de muziekboeken van 2015. Van een fascinatie voor muziek tot de meest spraakmakende autobiografieën van artiesten.

Een boekje opendoen

Altijd al de geheimen van die ene grote popster willen weten? Benieuwd of hij/zij zo normaal is gebleven of volledig star struck is geworden? 2015 was een goedgevuld jaar wat betreft de muzikale autobiografie. 

De Amerikaanse muziekcriticus Robert Hilburn publiceerde de definitieve biografie van countryzanger Johnny Cash (verschenen bij Unieboek), waarin wordt teruggeblikt op zijn veelbewogen carrière en heftige persoonlijke leven. Zo was Hilburn als enige journalist aanwezig bij het concert dat Cash in 1968 in Folsom Prison gaf. Met een schat aan informatie zet Hilburn vooral een indrukwekkend menselijk portret van de countryzanger neer.

Iedereen kent David Bowie, maar wie is hij nu echt? Bij uitgeverij Brandt verscheen de autobiografie Bowie geschreven door Wendy Leigh, een gerenommeerd biografieschrijfster die eerder in de familiegeschiedenis van de Kennedy’s dook. Ze laat de man van vlees en bloed zien achter het artiestenmasker en interviewde hiervoor Bowie’s minnaars, zakelijke connecties, bandleden en groupies. Kun je na het lezen van de biografie nog geen genoeg krijgen van David Bowie? Bezoek dan de tentoonstelling van Het Groninger Museum (te zien tot maart 2016).

Altijd al willen weten hoe popjournaliste Elly de Waard in het bezit kwam van het bijzondere jasje van David Bowie? Lees dan Het jasje van David Bowie (verschenen bij uitgeverij De Harmonie), waarin ze terugblikt op popmuziek in de jaren zeventig en tachtig. Een bijzonder overzicht van haar interviews met onder andere The Rolling Stones, The Beatles, Frank Zappa en The Velvet Underground.

Journalist Wouter Bessels maakte de balans op van een halve eeuw Pink Floyd in zijn boek Pink Floyd, De som der delen (verschenen bij uitgeverij Verbum). Het is de eerste complete historie van de groep die de rockmuziek een nieuwe impuls gaf en een eigen 'sound' ontwikkelde.

Ook zijn er artiesten die zelf naar de pen reiken en hun eigen memoires uitbrengen. Zo ook Elvis Costello, die in Trouweloze muziek en verdwijnende inkt (verschenen bij A.W. Bruna uitgevers) de minder mooie kant van het beroemd zijn niet uit de weg gaat. Met een komische noot blikt hij terug op zijn tocht naar internationaal succes, waar hij al succesvol in was voor zijn vierentwintigste levensjaar.

Rapformatie De Jeugd van Tegenwoordig deed ook een duit in het zakje, maar schreef juist niet over hun leven in de spotlights. Het zijn tenslotte ook maar mensen, zoals de boektitel (De Jeugd van Tegenwoordig, ook maar mensen) laat zien. De lezer krijgt een exclusief kijkje in het normale leven van de jongens. Een opsomming met hoogtepunten en dieptepunten voorzien van fotoreportages. Geschreven door en voor intimi en het zal net zo weglezen als het luisteren van een muziekalbum van de jongens.

De jonge muziekfans konden zich dit jaar onderdompelen in de wereld van Mainstreet, de vierkoppige jongensband die momenteel heel populair is in Nederland. Journaliste Kristel van den Brink schreef met Mainstreet. The story so far het bijzondere verhaal van de jongens. In dit interview voor Hebban vertelt de band meer over het ontstaan van het boek, een nieuwe mijlpaal in hun carrière. 

 

‘Please allow me to introduce myself…’  

Niet alleen de levens van de popsterren zijn stof voor succesvolle boeken, ook de verscheidenheid tussen de verschillende muziekstijlen vormt een fascinatie voor veel journalisten. Om jezelf eens te verdiepen in de boeiende geschiedenis van muziek of de emoties die het bij ons los kan maken.

Muziekfanaat Gert Keunen beschrijft in zijn boek Een eeuw popmuziek (verschenen bij uitgeverij Lannoo) de bronnen van popmuziek en de rijkdom die hieruit is voortgekomen. Want de geschiedenis van popmuziek draait vooral om actie en reactie. Muzikanten die breken met genreregels en hun eigen pad gaan volgen. Een ontdekkingsreis vol iconische muzikanten en obscure stijlen. Inclusief uitneembare kaart van de popmuziek: één schema waarin de hele geschiedenis van de popmuziek wordt samengevat.  

Muziek werkt door op vele fronten, laat Roger van Boxtel in zijn boek Van trilling tot rilling zien. Van kippenvel tot een vrolijk gevoel. Muziek verbindt en verwondert mensen. Een ode aan de muziek in een brede vorm, waarbij opmerkelijke weetjes over muziek gecombineerd worden met persoonlijke inzichten van geïnterviewden. Vertegenwoordigers uit vele richtingen komen aan het woord en delen hun ervaringen met de lezer. Van Leo Blokhuis, Paul Witteman, Willeke Alberti tot Dick Swaab.

Wil je na het luisteren van de Top 2000 nog verder in de materie van muziekgeschiedenis duiken? Dan is Het Grote Top 2000 A Gogo Kijk-, Lees- en Luisterboek helemaal jouw ding. Afgeleid van het roemruchte televisieprogramma waarin Leo Blokhuis en Matthijs van Nieuwkerk in de verhalen achter de muziek duiken. In dit boek vertellen Leo Blokhuis en collegaprogrammamakers Arjan Vlakveld en Dirk Jan Roeleven de verhalen achter de hits en vertellen zij over de ontmoetingen met de artiesten. Hoe kijken de sterren terug op hun eigen succes? Hoe is het hen sindsdien vergaan? Wat doen ze nu? Door wie zijn ze geïnspireerd? Bij het boek vind je twee cd’s met hits en twee dvd’s met de korte documentaires die voor het programma werden gemaakt.

 

Columns

Muziek of idiolen blijken ook een rijke bron van inspiratie voor verschillende columnisten. Zo schreef Matthijs van Nieuwkerk twee jaar lang columns over 'de beste zanger die ooit geleefd heeft': Charles Aznavour. In Aznavour schrijft Van Nieuwkerk over zijn fascinatie voor de 91-jarige Franse chansonnier. Hebban redacteur Jet Steinz interviewde de presentator - en sinds kort ook schrijver - over zijn boek.    

Dat Mart Smeets een gedreven columnist is, kunnen we afleiden aan de hoeveelheid sportcolumns die hij door de jaren heen geschreven heeft. In zijn wekelijkse column in de VARAgids bespreekt hij zijn favoriete ‘schijfjes’, zonder achter de massa aan te lopen. ‘Mijn dochter van 21 vindt het ouwelullenmuziek,’ zei Smeets in een interview dat zijn eerste muziekcolumn in de VARAgids begeleidde. Inmiddels zijn er ruim 850 stukjes verschenen, die voor een deel gebundeld zijn in For the record.

 

Vooruitblik naar 2016  

Autobiografie van Barry Hay geschreven door Sander Donkers
Barry Hay, leadzanger van de grootste rock-'n-rollband van Nederland: The Golden Earring had nog geen biografie achter zijn naam staan. In april brengt Lebowski het levensverhaal van de zevenenzestigjarige rockster in en buiten de spotlights in Hay. Opgetekend door Sander Donkers, journalist voor Vrij Nederland.  

Autobiografie van Luc de Vos geschreven door Leon Verdonschot
Journalist Leon Verdonschot zal de biografie van Luc de Vos, de vorig jaar overleden zanger van de Vlaamse band Gorki, gaan schrijven. De biografie zal de titel VOS krijgen. Naast zanger was Luc de Vos (1962-2014) ook columnist en schrijver. Hij schreef acht boeken, waaronder drie (voornamelijk fictieve) autobiografieën.

Memoires Grace Jones
De vrouw die de entertainmentindustrie domineerde vanaf de jaren tachtig. In februari 2016 verschijnt bij Xander Uitgevers de memories van duizendpoot Grace Jones onder de titel Mijn onvertelde leven. Herkenbaar aan haar excentrieke stijl en androgyne look en een inspiratiebron voor velen. In deze memoires doet de iconische legende voor het eerst een gedetailleerd verslag van haar succesvolle carrière en persoonlijke leven. Over haar jeugd op Jamaica tot haar dagen als onvergetelijke persoonlijkheid in de discoscene.Over de auteur

Soraya Vink (crew)

4 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Boeken waar muziek in zit

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken