Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

14 juni 2016: nieuwe aanvoerder Hall of Fame & IJsmakers-seizoen geopend

Elke werkdag sluiten we af met een overzicht van het belangrijkste, leukste en interessantste boekennieuws met vandaag onder meer: nieuwe aanvoerder Hebban Hall of Fame, internationaal succes voor 'De ijsmakers' van Ernest van der Kwast en een vorkje prikken met Walter Lucius.

Marcel Vaarmeijer voert Hebban Hall of Fame aan

De Amsterdamse schrijver Marcel Vaarmeijer is de nieuwe nummer 1 in de Hebben Leesclub Hall of Fame 2016. Zijn roman Voor wie ik heb liefgehad kreeg gemiddeld van de leesclubleden 4,5 sterren toebedeeld. Op nummer 2 en 3 staan respectievelijk Anna McPartlin met De 9 dagen van Rabbit Hayes en Clare Mackintosh met de thriller Mea Culpa.

Voor wie ik heb liefgehad is het eerste deel van een romanreeks gebaseerd op het leven van de moeder van Marcel Vaarmeijer. Het is het aangrijpende verhaal over een oude vrouw die terugkijkt op haar leven tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.

Vaarmeijer (1963) volgde de opleiding tot seiner/telexist, waarna hij zeven jaar lang een carrière bij de marine had. Hij voer de hele wereld rond. Over zijn marinetijd schreef hij in 1994-1995 een serie columns voor NRC Handelsblad die uiteindelijk de basis vormden voor zijn eerste boek: Oorlogsvloot in vredestijd (1996). Daarna publiceerde hij ook romans voor volwassenen en enkele kinderboeken, waaronder Boem, weg! (2007) over de vuurwerkramp in Enschede.

Bron: Hebban.nlInternationaal succes voor De ijsmakers 

De roman De ijsmakers van Ernest van der Kwast boekt succes in den vreemde. Het boek wordt uitgegeven in de Verenigde Staten en de auteur maakt een grote tournee door Duitsland, meldt uitgeverij De Bezige Bij. 

De vertaalrechten van de roman De ijsmakers zijn aan 37 Ink (Atria) in New York verkocht. De Amerikaanse uitgave is gepland voor zomer 2017.

Ondertussen luidt Van der Kwast ook het ijsseizoen in Duitsland in. Op 31 mei werd de Duitse editie van De ijsmakers ten doop gehouden in de Nederlandse ambassade in Berlijn en begon de auteur zijn Lesereise door Duitsland. Hij trok volle zalen in München, Bonn, Frankfurt am Main, Heidelberg, Kleve en Herne. In Frankfurt gaf hij een lezing aan de Goethe Universität. In september zal hij een tweede Lesereise door Duitsland maken.

Vorige week kwam De ijsmakers op nummer 46 van de Duitse Spiegel-Bestsellerliste binnen. De roman zal ook in Engeland, Australië, China en Korea verschijnen.

Ernest van der Kwast (1981) werd geboren in Bombay, India. Hij brak door met zijn autobiografische roman Mama Tandoori, die in Nederland en Italië een bestseller werd, met meer dan 100.000 verkochte exemplaren. In 2012 verscheen de novelle Giovanna’s navel, die vorig jaar in Duitsland werd gepubliceerd door Mare Verlag.

In september 2016 verschijnt zijn nieuwe boek Het wonder dat niet omvalt.

Bron: De Bezige BijFelle reacties op weggeven Mein Kampf door krant 

De Italiaanse krant Il Giornale heeft zich de woede van velen op de hals gehaald nadat het dagblad exemplaren van Mein Kampf aan lezers cadeau had gedaan. Minister-president Matteo Renzi sprak van een ‘armzalige actie’ en de voorzitter van de Bond van Italiaans-Joodse Gemeenschappen zei het een ‘verfoeilijke operatie’ te vinden.

Il Giornale begon afgelopen weekend met de verkoop van een meerdelige serie boeken over het Derde Rijk. De van talrijke voetnoten voorziene autobiografie van Adolf Hitler werd cadeau gedaan als lezers het eerste deel zouden kopen.

De hoofdredacteur van de krant, Allessandro Sallusti, legde in het commentaar uit waarom Mein Kampf werd weggegeven. ‘Het bestuderen van het kwaad om te voorkomen dat het ooit weer gebeurt, in een mogelijk nieuwe en andere gedaante. Dat is de enige reden waarom we dit hebben gedaan.’

De krant is eigendom van Paolo Berlusconi, broer van oud-premier Silvio Berlusconi, die uitgever van het dagblad was tussen 1977 en 1944.

Bron: The LA Times    Een vorkje prikken met Walter Lucius

Met De vlinder en de storm zette Walter Lucius zichzelf op de kaart als schrijver van een gelaagde thriller. Hij won de Schaduwprijs 2013 en internationale vertalingen van zijn boek stapelen zich op: zijn debuut wordt gepubliceerd in Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Nederland, Spanje en Tsjechië.

Recent verscheen zijn nieuwste thriller Schaduwvechters, het tweede deel in de Hartland-trilogie met journaliste Farah Hafez in de hoofdrol. Op 24 juni organiseren De Nieuwe Boekhandel, MOMA&CO, Het Wilde Westen en uitgeverij Luitingh-Sijthoff een avondvullend literair programma met Walter Lucius. Vanaf 18.00 uur gaan de deuren open voor een avond met live muziek, een dinerbuffet en een uitgebreid interview met de auteur. Ook is het mogelijk tijdens een speeddate je eigen vragen aan de auteur te stellen. Klik hier voor meer informatie.

Bron: persberichtPalmen en Peeters genomineerd voor Inktaap

Met de bekendmaking, vorige week, van Hagar Peeters als laureaat van de Fintro Literatuurprijs zijn de genomineerden voor de nieuwe editie van de Inktaap compleet. Vanaf september zullen zo’n 1.500 jongeren in Nederland, Vlaanderen, Suriname, Curaçao en Aruba beginnen aan het Inktaap-avontuur, de literaire jongerenprijs van het Nederlandse taalgebied. De scholieren houden de keuze van de jury’s van de ECI Literatuurprijs, de Fintro Literatuurprijs, de Libris Literatuur Prijs en een genomineerd boek uit de Caraïben kritisch tegen het licht, discussiëren erover en bepalen uiteindelijk wie volgens hen de beste is. Op 15 maart 2017 wordt de Inktaap uitgereikt aan de schrijver van het winnende boek.

De Inktaap is volgens de organisatoren ‘de supercup van de Nederlandse letteren’. Om deze trofee strijden de volgende auteurs: Jeroen Brouwers met Het hout, Tessa Leuwsha met Fansi’s stilte, Connie Palmen met Jij zegt het en Hagar Peeters met Malva. Vorig jaar won Stefan Hertmans de prijs met zijn boek Oorlog en terpentijn.

Bron: BoekbladJeroen Brouwers blijft toch nog wat langer in het hout

Schrijver Jeroen Brouwers heeft vrijdag voor het hof van beroep in Gent ontkend dat hij afstand doet van zijn woning in de bossen van Zutendaal. Hij wil eerst alle juridische middelen benutten voordat hij het huis verlaat.

Het huis van Jeroen Brouwers werd gebouwd zonder bouwvergunning. De auteur kreeg in 2014 van het hof van beroep in Antwerpen het verzoek om de woning binnen het jaar af te breken. Zowel Brouwers als de Vlaamse overheid ging in cassatie tegen het arrest.  

Vorige maand werd nog gemeld dat Brouwers afstand zou doen van zijn beroep, maar dat wordt door zijn advocaat ontkend. Het hof doet op 16 september uitspraak.

Bron: KnackDe Bezige Bij tobt met ‘erfenis’ oud-directeur

De genereuze voorschotten die oud-directeur Robbert Ammerlaan aan schrijvers verstrekte, laten nog steeds hun sporen na op de balans van uitgeverij De Bezige Bij. Dat zegt interim-directeur Johan de Koning in een interview met Het Parool.

De Koning vervangt de zieke directeur Henk Pröpper en voert momenteel een reorganisatie door bij de uitgeverij. ‘We komen uit een tijd met heel grote projecten’, met een zekere megalomanie, waar niet altijd geld mee wordt verdiend.’ Op de vraag of Ammerlaans voorschotten nog op de balans van de uitgeverij drukken, zegt De Koning: ‘Te veel. Maar we lopen het in.’

De Koning ontkent overigens dat de overstap van bestsellerauteur Tommy  Wieringa naar uitgeverij Hollands Diep van Robbert Ammerlaan definitief is. ‘Bij Hollands Diep geeft hij een boek over natuurobservaties uit. Zijn nieuwe roman komt gewoon weer bij De Bezige Bij uit.’

Bron: Het Parool

Meer nieuws op Hebban

13 juni 2016: een 'ziekelijk trotse' Jochem Myjer & dertigste boek van Val McDermid
10 juni 2016: Dimitri Verhulst gaat Europa in & nog een zwarte weduwe
9 juni 2016: controversiële roman van Rademakers & ijskoud de zomer door
8 juni 2016: Lee Child tóch door met Reacher & biografie Muhammad Ali op komst
7 juni 2016: 'Het smelt' gratis voor treinreizigers & 100% Coco in de bioscoop

Nieuws gespot voor deze rubriek? Mail de redactie.

 Over de auteur

Hebban Crew

2128 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: 14 juni 2016: nieuwe aanvoerder Hall of Fame & IJsmakers-seizoen geopend

 

Gerelateerd

Over

Marcel Vaarmeijer

Marcel Vaarmeijer

Marcel Vaarmeijer (1963) is schrijver en journalist. Hij pub...

Ernest van der Kwast

Ernest van der Kwast

Ernest van der Kwast (1981) werd geboren in Bombay, India. Hij brak door met zi...

Walter Lucius

Walter Lucius

Walter Lucius is het schrijverspseudoniem van scenarist en producent Walter Gove...

Jeroen Brouwers

Jeroen Brouwers

Jeroen Brouwers is een Nederlands journalist, essayist en schrijver. Hij wordt t...

Connie Palmen

Connie Palmen

Connie Palmen debuteerde in 1991 met haar roman De wetten. Het boek werd bekroon...

Hagar Peeters

Hagar Peeters

Hagar Peeters (12 mei 1972) is een Nederlands dichteres. Nog voordat ze een bund...

Gesponsorde boeken