Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

18 juli 2016: Pauze voor Bureau Raampoort & lichaam vermiste Britse schrijfster gevonden

door Hebban Crew 1 reactie
Elke werkdag sluiten we af met een overzicht van het belangrijkste, leukste en interessantste boekennieuws met vandaag onder meer: Simon de Waal last een pauze in voor boekenserie Bureau Raampoort, het lichaam van de vermiste Britse schrijfster Helen Bailey is gevonden, Bezige Bij-directeur Pröpper vertrekt nu ook en Winnie de Poeh blijkt populairder dan Harry Potter.

Even pauze voor Bureau Raampoort

Fans van het schrijfwerk van Simon de Waal beleven leuke tijden. Konden ze vorige maand tijdens de Spannende Boeken Weken nog zijn cadeauboek Vector in ontvangst nemen, deze week is het rennen naar de boekhandel want daar ligt zijn nieuwste thriller Nemesis in de schappen. Volgens De Waals uitgeverij Lebowski is het een ‘heftige en spijkerharde politiethriller die draait om de vraag hoe ver je gaat in de strijd tegen meedogenloze criminelen’.

Liefhebbers van de reeks Bureau Raampoort (voorheen De Waal & Baantjer en Baantjer en De Waal) moet de schrijver vooralsnog een beetje teleurstellen. De Waal heeft voor die serie een pauze ingelast. ‘Ik ben nu heel even gestopt daarmee, omdat ik voelde dat het volgende boek na dertien delen een ‘kunstje’ zou worden en daar had ik geen zin in’, laat de auteur weten. ‘Je moet het met hart en ziel kunnen schrijven, zoals ik Vector en Nemesis heb geschreven. Alleen dan spat het plezier in het schrijven van de bladzijden af - denk ik. Dus het is zeker geen afgesloten hoofdstuk, maar een pauze in de serie, tot ik weer een verhaal voel dat schreeuwt om geschreven te worden!’


Hercule Poirot is een eeuw oud

Er zullen geen enorme mensenmassa’s bij stil hebben gestaan, maar zondag 17 juli was het precies honderd jaar geleden dat Hercule Poirot werd gepresenteerd. In The Mysterious Affair at Styles, de eerste detectiveroman van Agatha Christie, maakte de lezer kennis met deze kleine, dandyachtige speurder van Belgische komaf in het fictieve plaatsje Styles St. Mary in Essex. Poirot zou gaandeweg uitgroeien tot het meest geliefde karakter dat Christie had gecreëerd. Zeer tot verdriet van de schrijfster overigens, die Poirot met zijn te krappe lakschoenen en zijn geverfde haar, maar een verschrikkelijk persoon vond.

De honderdste ‘geboortedag’ van Poirot gaat niet onopgemerkt voorbij. In het Engelse Torquay, de plaats van Christies wieg stond, wordt op haar verjaardag, 15 september, gevierd dat het eerste boek van de auteur al weer een eeuw oud is. Christie was 26 toen ze debuteerde.

Ter gelegenheid hiervan zal op 6 september wereldwijd Closed Casket worden gepubliceerd, het jongste avontuur van de Belgische detective. Auteur is Sophie Hannah, zelf een gepassioneerde fan van Agatha Christie. De Nederlandse vertaling is getiteld De nieuwe erfgenaam en wordt gebracht door The House of Books.

Hannah is medio september in Torquay voor de festiviteiten en zal met fans en lezers in gesprek gaan over Christie en Poirot. De Royal Mail brengt rond die tijd ook een speciale verjaardagsset met postzegels uit. Verder is er een lezing van Mathew Prichard, de kleinzoon van Agatha Christie, die zal voordragen uit zijn oma’s korte verhaal 'The Witness for the Production' en is er een signeersessie van kunstenaar Tom Adams die in de jaren 60 en 70 de covers van de Christie-detectives illustreerde.

Bron: Agathie Christie Festival en The Economist   


Lichaam vermiste schrijfster gevonden in haar eigen tuin

Het mysterie rond de vermiste Britse kinderboekenschrijfster Helen Bailey is opgelost. Drie maanden geleden verliet ze haar huis om met haar hond een wandeling te gaan maken en daarna verdween ze zonder een spoor achter te laten.

Nu is ze dood teruggevonden, ze lag in de lege beerput in de tuin van haar 1,8 miljoen euro kostende huis in Hertfordshire. Naast haar lag haar hond Boris. Haar 55-jarige vriend Ian Stewart is aangehouden op verdenking van moord. Vandaag wordt er sectie verricht op het lichaam van de schrijfster.

In april werd de 51-jarige Bailey voor het laatst gezien toen ze met haar hond op straat liep. Kort daarna zei haar vriend tegen de politie dat ze een boodschap had achtergelaten, waarop stond dat ze wat tijd voor zichzelf nodig had en dat ze naar een vakantiehuis was vertrokken. Daar werd ze nooit gezien. Vrijdag vond de politie een lichaam in haar tuin, een dag later bevestigde de politie dat het Helen Bailey is.

In mei deed Stewart nog een emotionele oproep aan Bailey. ‘Je hebt vijf jaar geleden niet alleen mijn hart veroverd, maar je hebt het ook groter, sterker en vriendelijker gemaakt. Nu voelt het alsof mijn hart niet meer bestaat.’

Bailey is de schrijfster van de Electra Brown-boeken, een serie over het leven van tieners. Ook schreef ze een boek voor volwassenen: When bad things happen in good bikinis. Dat verhaal is gebaseerd op het blog dat ze bijhield na het overlijden van haar man in 2011. Hij verdronk tijdens het zwemmen toen het koppel op vakantie was op het Caribische eiland Barbados. In het boek beschrijft ze ook hoe ze haar huidige partner ontmoette bij een praatgroep over het verwerken van verdriet.

Bron: NOS Nieuws en The Telegraph


Directeur verlaat De Bezige Bij 

Directeur Henk Pröpper vertrekt per 1 augustus bij uitgeverij De Bezige Bij. Pröpper trad dit voorjaar vanwege gezondheidsproblemen al tijdelijk terug. ‘Inmiddels is hij hersteld en bezig met plannen om zijn professionele leven anders in te richten’, liet de uitgeverij vrijdag weten in een verklaring aan haar auteurs.

Binnen De Bezige Bij brak onlangs onrust uit in verband met het besluit van de uitgever om het pamflet Pleidooi voor radicalisering uit te brengen van de omstreden Belgische columnist Dyab Abou JahJah. Verscheidene schrijvers waren het daar niet mee eens en de auteurs Tommy  Wieringa en Jessica Durlacher besloten hun volgende boek bij een andere uitgever uit te brengen.

In de verklaring over het vertrek van Pröpper wordt daar niet rechtstreeks aan gerefereerd. Wel roept Pröpper de auteurs op zich ‘niet te laten leiden door valse raadgevers en sentimenten, en evenmin door opgeklopte verhalen in de pers’.

Bron: Boekblad


Winnie de Poeh populairder dan Harry Potter

Winnie de Poeh, de beer die verzot is op honing en naar eigen zeggen maar een klein beetje verstand bezit, is meer geliefd onder de Britse boekenlezer dan tovenaarsleerling Harry Potter.

Dat blijkt uit een peiling onder 1.200 mensen die op zijn minst één keer per week (in) een boek lezen. Beer Edward, zoals de creatie van A.A. Milne officieel heet, staat bovenaan de lijst met de meest populaire personages uit de jeugdliteratuur. Op 2 staat dus Harry Potter, gevolgd door George, of eigenlijk Georgina, het meisje dat liever een jongen had willen zijn uit de populaire serie De Vijf van Enid Blyton. De vierde plek is voor de Hobbit Bilbo Balings uit de boeken van J.R.R. Tolkien. Matilda, het slimme en leesgierige meisje, een creatie van Roald Dahl, staat op plaats 5.

Op de vraag wat de respondenten zo aantrekkelijk vinden aan bepaalde personages, antwoordde 45 procent een avontuurlijk karakter. Iets meer dan een derde (37 procent) gaf aan dat hun favoriete karakter hen leerde om verschillend te zijn, terwijl 33 procent zijn literaire held beschouwde als ‘een goede vriend’.

Bron: The Guardian


Uitglij(d)er op poëziemuur in Zutphen

Een taalkundig missertje op een muur bij de Agnietensteeg in Zutphen. In het op de muur aangebrachte gedicht van Ida Gerhardt ontbreekt de ‘d’ in de titel Onvervreemdbaar.

Het gedicht is onderdeel van de in de maak zijnde muurpoëzieroute in Zutphen. ‘Die uitglijder doet pijn’, zegt Henk Gombert, initiatiefnemer van de poëzieroute, in de Stentor. Gombert gaat deze week zelf de ladder op om de fout te herstellen.

Gerhardts gedicht werd onlangs op de gevel geschilderd door een stagiair van vakschool Cibap. ‘Maar ik neem de fout voor mijn rekening, zegt Gombert. ‘Ik had moeten zien dat er een letter ontbreekt in de titel.’

Bron: De Stentor

Meer nieuws op Hebban

15 juli 2016: boekhandel meer vrijheid voor promotie & opnieuw verfilming voor Van Royen
14 juli 2016: nu al biografie Britse premier May & leescoupé alweer gesloten
13 juli 2016: Amersfoort locatie voor YA-festival & debuutroman Rob Kamphues
12 juli 2016: novelle van Saddam Hoessein & weer boek van Divorce-acteur
11 juli 2016: run op filmrechten 'Huidpijn' & Houellebecq gek op Koch

Nieuws gespot voor deze rubriek? Mail de redactie.

 Over de auteur

Hebban Crew

2141 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: 18 juli 2016: Pauze voor Bureau Raampoort & lichaam vermiste Britse schrijfster gevonden

 

Gerelateerd

Over

Simon de Waal

Simon de Waal

Simon de Waal (1961) is scenarioschrijver, auteur en regisseur. Daarnaast w...

Agatha Christie

Agatha Christie

Agatha Christie (1890-1976) leek op het eerste gezicht een afstandelijke Engels...

Sophie Hannah

Sophie Hannah

Sophie Hannah (1971) is een Britse schrijfster van romans, kinderboeken, poëz...

Dyab Abou Jahjah

Dyab Abou Jahjah

Dyab Abou Jahjah (1971) is een publicist en activist van Libanese afkomst. Begin...

A.A. Milne

A.A. Milne

A.A. Milne (1882 - 1956) was een Britse schrijver die met name bekendheid verwie...

Ida Gerhardt

Ida Gerhardt

Ida Gerhardt (1905 - 1997) was een Nederlandse dichteres en classica. Ze pu...

Gesponsorde boeken