Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

19 juli 2016: Terlouw bezorgd om klimaatverandering & Coelho schrijft over Mata Hari

Elke werkdag sluiten we af met een overzicht van het belangrijkste, leukste en interessantste boekennieuws met vandaag onder meer: Jan Terlouw publiceert een sprookje en novelle waarin zijn zorgen om klimaatverandering aan de orde komen, het boek van Boris Johnson is uitgesteld, Paulo Coelho schrijft een roman over Mata Hari en 'Axel de Vos' over zijn dubbelleven als infiltrant.

Terlouw schrijft sprookje en novelle over het klimaat

Oud-politicus en jeugdboekenauteur Jan Terlouw viert op 15 november zijn 85ste verjaardag. Ter gelegenheid hiervan verschijnen die maand bij uitgeverij De Kring twee boeken: het al eerder aangekondigde sprookje Het hebzuchtgas en de novelle Kop uit ’t zand. In beide boeken komen Terlouws zorgen om de klimaatverandering aan de orde.

In Het hebzuchtgas gaat Julia, de 18-jarige kleindochter van de koning van Tradicië, stage lopen bij Solide, het bedrijf van Alphons G. Bovenwoning. Dat bedrijf houdt zich bezig met de winning van gas, olie en kolen. Julia snapt niet dat niemand zich er zorgen maakt over het broeikaseffect, totdat ze ontdekt dat Bovenwoning verslaafd is aan hebzuchtgas.

In de novelle ziet een ingenieur bij Rijkswaterstaat met lede ogen aan dat niemand zich bekommert om de klimaatproblematiek. De uitputting van de aarde heeft volgens hem alarmfase 3 bereikt. Hij bedenkt een dramatische actie waardoor het klimaat voor één keer het gesprek van de dag is.

Bron: Persbericht


Boek Boris Johnson uitgesteld door ministerschap

Het stemmen door het Britse volk voor een vertrek uit de Europese Unie mist ook in de boekenbranche zijn uitwerking niet. Uitgeverij Hodder & Stoughton heeft bevestigd dat een aangekondigd boek van Boris Johnson, een belangrijke speler in het ‘Leave’-kamp voorlopig niet op de markt zal verschijnen.

Johnson zou met het boek Shakespeare: The Riddle of Genius komen. Publicatie was voorzien in oktober ter gelegenheid van de vierhonderdste sterfdag van Engelands grootste dichter. Maar Johnson, die vorige week tot minister van Buitenlandse Zaken benoemd werd, heeft aangegeven dat hij geen tijd heeft om het boek te schrijven. Of de uitgever van de kersverse minister zijn voorschot (schattingen lopen uiteen van 107.000 euro tot bijna zes ton) terugvordert, is niet bekend.

Het boek dat voormalig vicepremier Nick Clegg zou schrijven over de politiek in Groot-Brittannië, verschijnt later. Eerder zou het werk getiteld Politics. Between the Extremes in juni op de markt komen. Publicatie is nu verschoven naar ergens in september om Clegg de gelegenheid te geven een uitgebreide analyse van de ‘Brexit’ aan het boek toe te voegen.

Bron: The Bookseller 


Coelho schrijft over Hari

Paulo Coelho komt met een roman over Mata Hari. In De spion reconstrueert de Braziliaanse bestsellerauteur het leven van danseres Margareta Zelle (1876–1917) uit Leeuwarden. Hij doet dat aan de hand van brieven door haar geschreven aan de vooravond van haar executie in Frankrijk. Mata Hari werd beschuldigd van spionage tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Uitgeverij De Arbeiderspers bestempelt het boek als 'het verhaal van een vrouw die de moed had zichzelf te bevrijden van het moralisme en het bekrompen burgerfatsoen van de vroege twintigste eeuw'. Volgens Coelho was Mata Hari een van de eerste feministes. ‘Ze koos voor een onafhankelijk en onconventioneel leven.’

De Nederlandse vertaling verschijnt in oktober. Van de boeken van Coelho zijn wereldwijd 200 miljoen exemplaren verkocht.

Bron: Dagblad van het Noorden


Marginale stijging van aandeel e-books in totale verkoop

Van de totale boekenverkoop is het aandeel e-books een heel klein beetje gestegen. De digitale boeken maken 6,1 procent uit, een stijging met 0,2 procent in vergelijking met een jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers van CB, voorheen Centraal Boekhuis. In de online verkoop gaat het ook iets beter met het e-book: daar bedraagt het aandeel van het e-book 28 procent (een stijging van 0,2 procent) tegenover 72 procent voor het fysieke boek.

Van de titels uit de Bestseller 60 is 87 procent ook als e-book verkrijgbaar, een daling van 11 procent. In de verkoop van literaire fictie loopt het aandeel van fysieke boeken enigszins terug met 1 procent. Maar het fysieke boek maakt met 88,7 procent van de totale verkoop nog wel de dienst uit.

Het aantal uitgeverijen dat e-books op de markt brengt, is gelijk gebleven: 335. Wel is er een daling van 4 procent te constateren bij het aantal retailers (183) dat digitale boeken verkoopt. In totaal waren tot het meetmoment in juli 43.684 e-booktitels beschikbaar. De prijs van e-books is in de loop der jaren licht gedaald.

Bron: Persbericht


Dichter Hans Vlek overleden

In zijn woonplaats ’s-Hertogenbosch is afgelopen vrijdag de dichter Hans Vlek overleden.

Vlek, die geboren werd in Amsterdam op 2 juli 1947 en lange tijd in Spanje woonde, debuteerde in 1965 met de dichtbundel Anatomie voor moordenaars. Voor Een warm hemd voor de winter, verschenen in 1968, ontving hij zowel de Reina Prinsen Geerligsprijs als de Jan Campert-prijs. Hunnenhekel, of: Nieuwe schedeflora, gepubliceerd in 1996, is zijn meest recente dichtbundel.

Hans Vlek wordt vrijdag begraven.

Bron: uitgeverij Querido


Infiltrant beschrijft zijn dubbelleven

Bij uitgeverij Ambo|Anthos verschijnt in november het boek Dubbel Leven van Axel de Vos, over zijn leven als undercoveragent. De Vos (pseudoniem) was rechercheur toen hij gevraagd werd als infiltrant te opereren. Een baan die hij jarenlang zou vervullen. Vos fungeerde soms maanden achtereen als infiltrant. In bepaalde periodes werkte hij aan vier zaken tegelijk. Hij volgde meerdere infiltrantenopleidingen, onder meer bij de FBI.

De Vos onderhandelde met mensensmokkelaars en vrouwenhandelaren en was erbij toen er voor miljoenen euro’s aan drugs werd overgedragen. Hij werkte samen met de grootste criminelen van Nederland en van ver buiten ons landsgrenzen. In Dubbel Leven blikt hij terug op deze criminele operaties.

Bron: Persbericht 

Meer nieuws op Hebban

18 juli 2016: Pauze voor Bureau Raampoort & lichaam vermiste Britse schrijfster gevonden
15 juli 2016: boekhandel meer vrijheid voor promotie & opnieuw verfilming voor Van Royen
14 juli 2016: nu al biografie Britse premier May & leescoupé alweer gesloten
13 juli 2016: Amersfoort locatie voor YA-festival & debuutroman Rob Kamphues
12 juli 2016: novelle van Saddam Hoessein & weer boek van Divorce-acteur

Nieuws gespot voor deze rubriek? Mail de redactie.

 Over de auteur

Hebban Crew

2128 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: 19 juli 2016: Terlouw bezorgd om klimaatverandering & Coelho schrijft over Mata Hari

 

Gerelateerd

Over

Jan Terlouw

Jan Terlouw

Jan Terlouw (1931) is vooral bekend als politicus en bestuurder, voormalig parti...

Paulo Coelho

Paulo Coelho

Paulo Coelho wordt in 1947 in Rio de Janeiro geboren. Na zijn ovoltooide rechten...

Axel de Vos

Axel de Vos

Axel de Vos onderhandelde met mensensmokkelaars en vrouwenhandelaren en was erbi...

Hans Vlek

Hans Vlek

Hans Vlek (1947-2016) was een Nederlands dichter. Hij woonde lange tijd in ...

Gesponsorde boeken