Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

20 juni 2016: grondlegger Young Adult overleden & A.F.Th. dagelijks in NRC

door Hebban Crew 1 reactie
Elke werkdag sluiten we af met een overzicht van het belangrijkste, leukste en interessantste boekennieuws met vandaag onder meer: de Amerikaanse schrijfster Lois Duncan is overleden, de nieuwe roman van A.F.Th. van der Heijden als feuilleton in NRC, Marcia Luyten wint de Brusseprijs en een vervolg op 'De Gorgels'.

YA-auteur Lois Duncan overleden

De Amerikaanse schrijfster Lois Duncan, een van de grondleggers van het genre young adult-fictie, is woensdag 15 juni overleden in haar woning in Bradenton, Florida. Ze is 82 jaar geworden. Eerder was ze getroffen door een serie beroertes.

Duncan schreef aanvankelijk spannende boeken voor jonge lezers, waaronder Killing Mr. Griffin en het later verfilmde I know what you did last summer, maar kon niet meer verder in dit genre na de onopgeloste moord op haar tienerdochter.

Haar eerste publicaties waren in de jaren vijftig. Ze schreef tientallen boeken voor kinderen en tieners. De meeste bekendheid vergaarde ze met haar psychologische thrillers, die soms aan het occulte grensden, die in de jaren zestig, zeventig en tachtig op de markt verschenen. Haar bestseller I know what you did last summer uit 1973 verhaalt over vier jongeren die per ongeluk een jonge fietser ombrengen en elkaar beloven dit geheim te houden.

Samen met onder anderen Judy Blume en Robert Cornier legde Duncan de basis voor young adult, het genre dat zich met op maat gesneden verhalen richt op de groep jongeren tussen kind en volwassene, die meer weten dan het lijkt, maar niet genoeg om het op eigen houtje te redden in de wereld.

In 1989 verloor Duncan haar toen achttienjarige dochter Kaitlyn Arquette, die terwijl ze in een auto reed beschoten werd. Kaitlyn kreeg twee kogels in het hoofd. De politie beschouwde het incident als ‘een toevallige beschieting’. Niemand werd veroordeeld voor de aanslag.

De in 1934 in Philadelphia geboren auteur kreeg in april 2015 de oeuvreprijs Grand Master toegekend door de organisatie Mystery Writers America. Ze verklaarde toen 'overweldigd' te zijn door het nieuws dat zij een oeuvreprijs krijgt. ‘Om mijn naam toegevoegd te zien worden aan de lijst met mijn idolen - Agatha Christie, Ira Levin, Stephen King, Tony Hillerman - is iets wat ik nooit had durven dromen.'

Bron: The Washington Post en Hebban Maria Stahlie verkast naar Querido

Schrijfster Maria Stahlie houdt het bij uitgeverij Prometheus voor gezien. Ze is verhuisd naar uitgeverij Querido, zo laat de laatste op haar Facebookpagina weten. Komend voorjaar verschijnt haar nieuwe roman.

Maria Stahlie is het pseudoniem van Madelien Tolhuisen (Arnhem, 1955). Tot haar bekendste werken behoren de romans Het beest met de twee ruggen (genomineerd voor de AKO Literatuurprijs en de Libris Literatuurprijs), Honderd deuren (onderscheiden met de Multatuliprijs), De lijfarts (genomineerd voor de Anna Bijnsprijs), Boogschutters en Scheerjongen. In 2005 ontving ze de Annie Romeinprijs voor haar oeuvre.

Bron: FacebookNieuwe roman A.F.Th. dagelijks in NRC Handelsblad

Schrijver A.F.Th. van der Heijden publiceert vanaf komende zaterdag in zestig dagelijkse afleveringen zijn nieuwe roman President Tsaar op Obama Beach in NRC Handelsblad.

In het verhaal reist de 26-jarige oorlogsfotograaf Natan Haandrikman, gemodelleerd naar Van der Heijdens zes jaar geleden overleden zoon Tonio, naar Oekraïne, waar vlucht ‘MX17’ is neergestort. Voor zijn boek documenteerde de schrijver zich uitgebreid over de aanslag op vlucht MH17 op 14 juni 2014.

Nadat het feuilleton in NRC Handelsblad is voltooid, verschijnt Van der Heijdens boek in de boekhandel. De schrijver blaast het fenomeen feuilleton weer nieuw leven in. In het verleden is daar grote literatuur uit voortgekomen. Zo zijn de boeken van Charles Dickens bijna alle als feuilleton gestart. De Nederlandse schrijver Louis Couperus verkocht zijn romans vaak tweemaal; eerst als feuilleton aan onder meer de krant Het Vaderland, later als boek.

Bron: TwitterSchrijver Ian McEwan fel tegen ‘Brexit’

De Britse schrijver Ian McEwan heeft in een krantenartikel zijn landgenoten gewaarschuwd dat een ‘Brexit’ het Verenigd Koninkrijk ‘op gevaarlijke wijze’ zal doen ‘ontrafelen’. Hij vindt dat Groot-Brittannië in de Europese Unie moet blijven én moet hervormen.

De auteur van romans als Amsterdam, Boetekleed en Aan Chesil Beach, noemde in een artikel in de Mail on Sunday de voorstanders van een ‘Brexit’ ‘a-historische, verwende kinderen van het succes van de EU’. ‘De Brexiters spreiden geen grootsere politieke visie of ambitie tentoon dan een vrije markt. Alsof dat magische woord ons zal hervormen.’  

McEwan, die eerder al een pro-EU-brief ondertekende, betoogde dat de zestig jaar aan ‘relatieve welvaart en vrede’ dankzij de Unie aantoont dat ‘we samen beter af’ zijn. ‘Vrede is saai, behalve voor degenen die zich een oorlog kunnen herinneren.’

Bron: The BooksellerLuyten wint Brusseprijs met boek over mijnindustrie 

Journaliste en Buitenhof-presentatrice Marcia Luyten heeft zaterdag de Brusseprijs gewonnen met haar boek Het geluk van Limburg. De Brusseprijs is bestemd voor het beste journalistieke boek van het jaar. De prijs is een initiatief van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.

De jury koos unaniem voor het boek van Luyten, waarin ze de opkomst en ondergang beschrijft van de Nederlands-Limburgse steenkoolindustrie, de cultuur in de mijnkoloniën en het persoonlijke verhaal van Jack Vlinders, een dwarse telg uit een mijnwerkersgeslacht die zelf geen kompel werd maar leraar en zanger.

Volgens juryvoorzitter Judith Koelemeijer heeft Luyten met haar boek over de mijnindustrie in Limburg een even verrassend als verhelderend inzicht geboden in de recente geschiedenis en heeft ze zich gebaseerd op uitvoerig en diepgravend onderzoek. Bovendien leest het verhaal volgens de jury als een roman. In het boek wordt de opkomst en ondergang van de mijnindustrie besproken aan de hand van de geschiedenis van een mijnwerkersfamilie.

Aan de prijs, die sinds 2006 wordt uitgereikt, is een bedrag van 10.000 euro verbonden. De vijf andere genomineerden waren Montasser AlDe’emeh en Pieter Stockmans met De Jihadkaravaan. Reis naar de wortels van de haat, Arjen Fortuin met Geert van Oorschot, Tjerk Gualthérie van Weezel met De bekentenis. Hoe de handel in derivaten Vestia aan de afgrond bracht en de Vlaamse journalist Chris De Stoop met Dit is mijn hof.

Bron: Het Laatste Nieuws en NOS Nieuws Duitse vertaling voor Lezen met ALS

Schrijver Pieter Steinz heeft vorige week de eerste exemplaren van Der Sinn des Lesens (Reclam Verlag), de Duitse vertaling van zijn boek Lezen met ALS ontvangen. Medio juli zal deze uitgave in de Duitse boekhandels liggen. Aanvankelijk was de titel aangekondigd voor augustus, maar dankzij vertaler Gerd Busse en Reclam Verlag kon het productieproces worden versneld.

Op de website van Reclam Verlag is een gesprek met Steinz te vinden over het schrijven van het boek. Binnenkort publiceert BuchMarkt, een Duits magazine voor boekhandelaren, online een interview met Pieter over Der Sinn des Lesens.

In Lezen met ALS. Literatuur als levensbehoefte (Nieuw Amsterdam) beschrijft Steinz even direct als humoristisch zijn lichamelijke aftakeling door de spierziekte ALS en de daarbij behorende gang door de medische instituties. Klassiekers als De graaf van Montecristo, Het Bureau, Oblomov, De Toverberg en Herinneringen van Hadrianus zijn het uitgangspunt voor bespiegelingen over onmacht, afscheid, berusting, pijn en ook over de mooie dingen die een dodelijke ziekte met zich meebrengt.

Begin september verschijnt bij Knaus Verlag Typisch Europa. Ein Kulturverfuhrer in 100 Stationen, de Duitse vertaling door Christiane Burkhardt van Steinz’ Made in Europe. De kunst die ons continent verbindt.

Bron: PersberichtJochem Myjer komt met vervolg op kinderboek

Cabaretier Jochem Myjer, die eerder deze maand de Prijs van de  Nederlandse Kinderjury won met De Gorgels, komt met een vervolg op dit kinderboek. Via Twitter laat hij weten dat het boek, ijs en weder dienende, in november in de boekhandel ligt. In dit nieuwe verhaal gaat Myjer meer in op Bobba, het mollige wezentje dat de persoonlijke Gorgel is van de jonge Melle.

Bron: Twitter

Meer nieuws op Hebban

17 juni 2016: Olde Heuvelt op tournee door VS & Durlacher wil een beetje lucht
16 juni 2016: Dan Brown schenkt 3 ton aan bieb & Letterkundig Museum zit zonder
15 juni 2016: Pieter Webeling wordt selfpubber & feestje voor 25 jaar Kurt Wallander
14 juni 2016: nieuwe aanvoerder Hall of Fame & IJsmakers-seizoen geopend
13 juni 2016: een 'ziekelijk trotse' Jochem Myjer & dertigste boek van Val McDermid

Nieuws gespot voor deze rubriek? Mail de redactie.

 Over de auteur

Hebban Crew

2130 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: 20 juni 2016: grondlegger Young Adult overleden & A.F.Th. dagelijks in NRC

 

Gerelateerd

Over

Lois Duncan

Lois Duncan

Lois Duncan is hier geen bekende naam. De in 1934 in Philadelphia geboren a...

Maria Stahlie

Maria Stahlie

Maria Stahlie is het pseudoniem van Madelien Tolhuisen (Arnhem, 1955). Tot haar ...

A.F.Th. van der  Heijden

A.F.Th. van der Heijden

A.F.Th. van der Heijden (1951) debuteerde in 1978 onder het pseudoniem Patrizio...

Ian McEwan

Ian McEwan

Ian McEwan (Aldershot, 1948) is een Britse auteur, maar groeide tot zijn el...

Marcia Luyten

Marcia Luyten

Marcia Luyten is journalist, schrijver, publicist en presentator. In 2016 w...

Pieter Steinz

Pieter Steinz

Pieter Steinz (1963-2016) was directeur van het Nederlands Letterenfonds en werk...

Gesponsorde boeken