Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

20 mei 2016: Boris Dittrich kanshebber thrillerprijs en Laterveer schrijft 'Lefbek'

Elke werkdag sluiten we af met een overzicht van het belangrijkste, leukste en interessantste boekennieuws met vandaag onder meer: de genomineerden voor de VN Thriller van het Jaar bekend, Connie Palmen schrijft nu ook Boekenweekessay en met YA-schrijfster Alyson Noël feesten in de boekhandel!

Genomineerden VN Thriller van het Jaar 2016 bekend

Volgende week verschijnt de nieuwe editie van de VN Thriller Gids, een moment waar zowel thrillerlezers als thrillerschrijvers reikhalzend naar uit kijken. De jury selecteerde zeven titels die zijn genomineerd voor de titel van VN Thriller van het Jaar 2016. Extra verrassend is dat de juryleden dit jaar ook een Nederlandse titel selecteerden, namelijk W.O.L.F. van Boris Dittrich. Verder zegt de jury dat het algemene niveau van de boeken dit jaar hoog was en dat er daardoor een groot aantal viersterren- en driesterrenboeken in de gids zijn terug te vinden. 

De volledige longlist bestaat uit:


De winnaar wordt aangekondigd in de gids die vanaf 25 mei verkrijgbaar is.

Bron: Vrij Nederland
Cabaretier Anke Laterveer debuteert met semi-autobiografische roman 

Dit najaar verschijnt de eerste roman van Anke Laterveer. Met Lefbek schrijft ze een semi-autobiografisch verhaal over de ‘social misfit’ Lise, die normaal wil zijn, maar allesbehalve normaal is.

Volgens uitgever Pepper Books is Lefbek ‘bijzonder van toon, grappig, droevig en rauw tegelijk. Laterveer laat zien dat ze iets te vertellen heeft en dat ze kan schrijven. Bij vlagen doet ze denken aan een vrouwelijke Jan Wolkers anno 2016; geëngageerd, licht choquerend, maar met de nodige luchtigheid.’

Cabaretière Laterveer schudde in oktober vorig jaar heel Nederland wakker met haar column over seksueel geweld, waaruit de online-actie #zeghet voortkwam. Vervolgens was zij te gast bij o.a. Pauw, Radio 1 en RTL Boulevard om hierover te spreken. Het verhaal leidde zelfs tot Kamervragen.

Bron: persberichtConnie Palmen schrijft Boekenweekessay 2017 

Libris Literatuur Prijswinnares Connie Palmen schrijft het Boekenweekessay 2017. Het thema van de Boekenweek 2017 is Verboden vruchten. Dat heeft de CPNB vandaag bekendgemaakt. Onlangs werd al bekend dat Herman Koch het Boekenweekgeschenk zal schrijven.

Palmen schreef in 1999 al het Boekenweekgeschenk De erfenis. Nu zal ze zich dus storten op het essay. Palmen (1955) debuteerde in 1991 met De wetten, waarmee ze het Gouden Ezelsoor voor het bestverkochte literaire debuut won. Het werd vertaald in 24 landen en verkozen tot European Novel of the Year 1992. In februari, vlak voor de Boekenweek (die plaatsvindt van zaterdag 25 maart t/m zondag 2 april 2017) viert Palmen haar 25-jarige jubileum als schrijfster. Dit wordt gevierd met een speciale editie van De wetten.

Het Boekenweekthema

Over het Boekenweekthema zegt de CPNB: ‘De mens is genotzuchtig. Maar toegeven aan genot levert soms strijd op, met ons geweten, onze levensovertuiging, onze omgeving en onze fysieke dan wel geestelijke grenzen. Wel willen, niet mogen, toch doen: verboden vruchten, zowel in het leven als in de letteren.’

Als voorbeeldtitels noemt de organisatie o.a. Hallo Muur (Erik Jan Harmens, thema alcoholverslaving), Chocolat (Joanne Harris, thema troosteten) en het thema overspel in o.a. De buitenvrouw (Joost Zwagerman), Godin, held (Gustaaf Peek) en Komt een vrouw bij de dokter (Kluun).

Bron: PersberichtAlyson Noël in Boekhandel Scheltema

Fans van YA-schrijfster Alyson Noel kunnen haar op 28 mei ontmoeten in boekhandel Scheltema te Amsterdam. Niet in levende lijve, wel via een skypeverbinding.

Het evenement staat in het teken van het nieuwste boek van Noël: Rivalen. Er is een Q&A met de schrijfster en daarnaast staat de avond geheel in het teken van ‘de nachtclub’, het thema van Rivalen. Er zijn stylistes aanwezig, worden mocktails geschonken en er is muziek. Je gaat niet met lege handen naar huis: er is een goodiebag beschikbaar.

Voor meer informatie over aanmelden en tickets bezoek je de Facebookpagina.
Cast Twee vrouwen (Harry Mulisch) en Razend (Carry Slee) bekend

Renée Soutendijk, Chris Tates en Roos van Erkel zijn volgend jaar te zien in het toneelstuk Twee vrouwen, dat gebaseerd is op de gelijknamige roman van Harry Mulisch uit 1975.  Die gaat over een vrouw die na haar scheiding verliefd wordt op een veel jongere vrouw. Eerder werd het boek al verfilmd. De toneelversie is vanaf eind februari 2017 te zien, de première vindt plaats op 25 februari in Haarlem.

Ook de cast van de nieuwe Carry Slee-musical Razend is bekend. Hoofdpersonage Sven zal worden gespeeld door Jochem Smit, Renée de Gruijl en Bart Sietsema spelen zijn ouders. In Razend wordt Sven mishandeld door zijn vader, maar zijn moeder grijpt niet in. Broertje Lennart wordt voorgetrokken. Die rol wordt gespeeld door Martijn Noort. Om aan de werkelijkheid te ontsnappen maakt Sven speelfilms in zijn hoofd, waarin zijn grote liefde Roosmarijn (Rose-Anne van Elswijk) altijd de hoofdrol speelt.

Razend verscheen in 2000 en in 2011 werd het boek verfilmd. De theaterversie is vanaf 6 januari in de theaters te zien. Voor meer informatie bezoek je de website van Homemade Productions.

Bron: Nu.nl (hier en hier)

 

Meer nieuws op Hebban

19 mei 2016: verrassingsboek van Lena Dunham en uitslag Hebban Poll
18 mei 2016: het lekkerste van Guus Meeuwis en YA-boek van Dan Brown
17 mei 2016: Man Booker Prize voor 'De Vegetariër' en Deflo verbreekt schrijfrelatie
13 mei 2016: Hittegolf in Duitsland en spannende zaken rondom Vector
12 mei 2016: cadeautje van George R.R. Martin en nominaties Diorapthe Literatour Prijs


Nieuws gespot voor deze rubriek? Mail de redactie.

 Over de auteur

Hebban Crew

2125 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: 20 mei 2016: Boris Dittrich kanshebber thrillerprijs en Laterveer schrijft 'Lefbek'

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken