Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

21 juni 2016: Harry Potter-vertaling in november & Benoîte Groult overleden

door Hebban Crew 1 reactie
Elke werkdag sluiten we af met een overzicht van het belangrijkste, leukste en interessantste boekennieuws met vandaag onder meer: Nederlandse vertaling Harry Potter-toneelstuk in november, schrijfster Benoîte Groult overleden, Jules Deelder schrijft Poëziegeschenk en weinig animo voor Spannende Boeken Weken.

De Harmonie brengt Nederlandse vertaling Harry Potter-toneelstuk

Bij uitgeverij De Harmonie verschijnt in november van dit jaar een speciale eerste editie van de Nederlandse vertaling van de toneeltekst Harry Potter and The Cursed Child Parts I & II, een origineel, nieuw verhaal van de hand van J.K. Rowling, John Tiffany en Jack Thorne.

Harry Potter en het Vervloekte Kind Deel Een en Twee is het eerste Harry Potter-verhaal dat officieel wordt gebracht als toneelstuk. De wereldpremière van het stuk zal plaatsvinden in West End in Londen op 30 juli 2016.

Het is negentien jaar na Harry Potters laatste avontuur. Zijn leven was al nooit eenvoudig, maar nu hij een overwerkte ambtenaar is op het Ministerie van Toverkunst en vader is van drie schoolgaande kinderen lijkt alles nog moeilijker. Terwijl Harry wordt achtervolgd door zijn verleden dat weigert verleden tijd te blijven, worstelt zijn jongste zoon Albus met een familie-erfenis waar hij nooit om gevraagd heeft. Wanneer het verleden en heden dreigen te versmelten, leren zowel vader als zoon dat duisternis soms uit onverwachte hoek komt.

De eerste editie van Harry Potter en het Vervloekte Kind Deel Een en Twee bevat een vroege versie van de toneeltekst zoals die tijdens de repetities gebruikt is. Deze zal aangepast worden naar gelang de definitieve uitvoering van het toneelstuk. Derhalve zal deze editie slechts korte tijd verkrijgbaar zijn, waarna de definitieve ‘Collector’s Edition’ zal volgen. De speciale eerste editie zal verkrijgbaar zijn tot de definitieve editie van het toneelstuk verschijnt in de loop van 2017.

Bron: Persbericht


Franse schrijfster Benoîte Groult overleden

De Franse feministische romanschrijfster Benoîte Groult is op 96-jarige leeftijd in haar slaap overleden, zo heeft haar familie bekendgemaakt.

De schrijfster is vooral bekend van de roman Zout op mijn huid (1988). ‘Zij ging heen, zoals zij het wilde, zonder te lijden’, zei haar dochter Blandine de Caunes aan het Franse persbureau AFP.

Groult was afkomstig uit de Parijse hogere klasse. Haar eerste in 1972 gepubliceerde roman La part des choses - het boek werd in het Nederlands uitgegeven onder de titel Het leven zoals het is - had al de relaties tussen man en vrouw als thema.

Zout op mijn huid vond ze zelf haar feministische doorbraak, schreef ze in haar autobiografie. Tot de publicatie van Zout op mijn huid in 1988 genoot Benoîte Groult vooral bekendheid in Frankrijk. Als ik-figuur beschrijft Groult daarin de hartstochtelijke relatie tussen een Parisienne en een visser. Vooral in Frankrijk werd de roman in het begin als ‘Vrouwenporno’ en ‘Ode aan de fallus’ gehekeld. Intussen behoort het boek tot de klassiekers van de erotische literatuur. In 1992 werd de roman verfilmd door Andrew Birkin, met Greta Scacchi en Vincent D'Onofrio in de hoofdrollen.

Bron: Knack.be


Jules Deelder schrijft humorrijk Poëziegeschenk

Gaan humor en poëzie samen? Jawel, zegt de Rotterdamse dichter Jules Deelder (1944) die op verzoek van de Stichting CPNB het Poëziegeschenk 2017 zal schrijven. Met het thema humor komt er aandacht voor gedichten die de lachspieren flink in beweging zullen zetten. Humor is in Deelders oeuvre in ieder geval geen curiosum. Een voorbeeld is het gedicht Gefeliciteerd:

‘Herinner jij je dat prachtige
horloge nog dat ik een jaar of
vijf geleden verloren heb?’
‘Jazeker.
‘Weet je nog hoe ik werkelijk
overal heb gezocht maar het
nergens kon vinden?’
‘Reken maar.’
‘Trek ik gisteravond een oud vest
aan dat ik in jaren niet meer
heb gedragen en nou geef ik jou
te raden wat ik in het linkerzakje
vond?’
‘Gefeliciteerd! Je horloge!’
‘Nee. Het gat waardoor ik het
Verloren moet hebben.

Aan de vooravond van de Poëzieweek wordt in Nederland voor de 23ste keer de VSB Poëzieprijs uitgereikt en in Vlaanderen de Herman de Coninckprijs. De Poëzieweek start op donderdag 26 januari en loopt tot en met woensdag 1 februari. Dan is ook de prijsuitreiking van de Turing Gedichtenwedstrijd. Tijdens de Poëzieweek krijgen de klanten van de boekhandel bij aankoop van 12,50 euro aan poëzie Deelders geschenk cadeau.

Bron: Persbericht


Exodus bij uitgeverij De Bezige Bij 

‘Wij zijn trots en blij’,  zegt uitgeverij Lebowski op Facebook over de komst van auteur Elke Geurts. De schrijfster werkt aan een nieuwe roman en een hoorspel voor Radio 1. Beide staan gepland voor dit najaar.

Minder trots en blij zullen ze bij De Bezige Bij zijn. Deze uitgeverij zit de laatste maanden in de hoek waar de  hardste klappen vallen. Er is een ware uittocht van schrijvers gaande. Eerst vertrokken Maartje Wortel, Walter van den Berg en Charlotte Mutsaers naar de jonge uitgeverij Das Mag. Deze maand maakten Tommy Wieringa en Jessica Durlacher bekend te verkassen naar uitgeverij Hollands Diep van oud-Bij-directeur Robbert Ammerlaan uit protest tegen de aanstaande publicatie van een boek van de Vlaamse activist Diyab Abou Jahjah. Collega-auteurs Marcel Möring en Leon de Winter overwegen om Durlacher en Wieringa te volgen.

En nu verlaat Elke Geurts (1973) ook al de bijenkorf. Geurts debuteerde in 2008 met de verhalenbundel Het besluit van Dola Korstjens. Twee jaar later volgde de bundel Lastmens, die op de shortlist van de BNG Nieuwe Literatuurprijs een plek kreeg toebedeeld. In 2013 gaf De Bezige Bij haar eerste roman uit, De weg naar zee.

Bron: Facebook


‘Publiek had weinig op met Spannende Boeken Weken’

Of de kleine rondgang van Boekblad langs boekverkopers maatgevend is, valt natuurlijk nog te bezien. Maar mocht het vakblad het bij het rechte eind hebben, dan is de conclusie teleurstellend: De Spannende Boeken Weken leefden niet zo bij het publiek. De actieperiode had zelfs een minder goede impact op de boekhandelsomzet dan Vaderdag.

‘Er kwamen maar weinig mensen naar de winkel om speciaal het geschenkboekje Vector van Simon de Waal mee te kunnen nemen.’ Dat zegt Wolterina Sietsema van boekwinkel Riemer Barth in Meppel in Boekblad. Volgens haar was de naamsverandering van ‘Maand van het Spannende Boek’ naar ‘Spannende Boeken Weken’ cruciaal. ‘Het zijn dan wel weken, het publiek vat dat toch op als één week.’

Caroline Penterman van Maximus Hillegersberg in Rotterdam merkte ook duidelijk onderscheid tussen Vaderdag en Spannende Boeken Weken. Dat het stil was, lag volgens haar aan een gebrek aan promotie. ‘Het leek ook alsof het geschenk helemaal niet bekend was. Dat lag overigens niet aan het geschenk, dat was prima. Het publiek wist onvoldoende dat het te krijgen was.’

Bron: Boekblad


Karin Slaughter laat boekwinkels volstromen

De Spannende Boeken Weken mochten dan niet tot al te veel opwinding leiden, het bezoek van de Amerikaanse thrillersensatie Karin Slaughter aan Nederland deed dat overduidelijk wel. Er stonden lange rijen fans bij diverse boekhandels. ‘Een gekkenhuis’, aldus accountmanager Annemieke Tetteroo van Slaughters Nederlandse uitgeverij Harper Collins Holland in Boekblad.

Slaughter bezoekt tot en met donderdag in totaal twaalf boekhandels ter promotie van haar nieuwe thriller Verborgen. Tot dusver kwamen volgens Tetteroo de meeste mensen opdraven bij boekhandel Huyser in Delft: meer dan tweehonderd Slaughter-fans. ‘Maar ook de andere boekhandels trekken zeker honderd mensen.’  

Bron: Boekblad


J.K. Rowling hekelt campagnes in ‘Brexit’-debat

Nadat de Britse schrijver Ian McEwan afgelopen weekend in de Mail on Sunday zijn zegje had geschreven over de Brexit-discussie, mengt nu ook de Schotse bestsellerauteur J.K. Rowling zich in het debat. In een open brief krijgen beide kampen ervan langs, maar vooral aan het Leave-kamp dat de Europese Unie wil verlaten, deelt de Harry Potter-auteur een tik uit.

‘Ik ben geen expert van veel dingen, maar ik weet wel hoe je een monster creëert, schrijft Rowling in haar brief. Volgens haar schetst zowel het Remain- als het Leave-kamp onrealistische toekomstbeelden van het Verenigd Koninkrijk uit dan wel in de EU. In deze campagne, aldus Rowling, ‘een van de meest verdeelde en bittere politieke campagnes ooit, zijn veel verhalen verteld die lelijker waren dan ik me ooit kan herinneren.’

Toch heeft Rowling meer met de standpunten van de Blijvers (het Remain-kamp). ‘We onderschatten ongelooflijk hard hoeveel investeringen we krijgen van de EU, en we overschatten even hard hoeveel wetten de EU maakt, hoeveel geld de Unie uitgeeft en hoeveel EU-migranten er in ons land leven.’

De EU is niet perfect, weet ook Rowling. ‘Welke menselijke ruzie zou niet verbeterd kunnen worden. In vriendschappen, huwelijken, families, werkplekken, partijen, regeringen: overal zitten foutjes en meningsverschillen. Net omdat we mensen zijn en dus onvolmaakt.’

Bron: Het Laatste Nieuws en The Bookseller 


Historische thriller levert schrijver 32.000 euro op 

Simon Mawer heeft met zijn tiende roman Tightrope de Walter Scott Prize for Historical Fiction gewonnen. De Britse auteur kreeg afgelopen weekend tijdens het Brewin Dolphin Borders Book Festival in het Schotse Melrose een cheque overhandigd met daarop een bedrag van omgerekend ruim 32.000 euro.

De prijs, ingesteld in 2010, bekroont jaarlijks in juni historische fictie van ‘uitzonderlijke kwaliteit’. Eerdere winnaars zijn onder anderen Hillary Mantel en Robert Harris.

Mawer was in 2009 voor de prijs genomineerd met zijn boek The Glass Room (in Nederlandse vertaling verschenen onder de titel De glazen kamer). Dat boek belandde eveneens op de shortlist van de Man Booker Prize.

Het winnende boek speelt zich af in de jaren vijftig. Centraal staat Marian Sutro, een spionne die voor de Britten in Duitsland actief was. Ze werd gevangen genomen door de Gestapo, overleefde spijkerharde verhoren en de gruwelen van concentratiekamp Ravensbruck. Ze keert terug naar een Engeland dat ze nauwelijks kent en een naoorlogse samenleving die ze nauwelijks begrijpt. Ze hapt daarom ook toe als haar oude opdrachtgever haar benadert om haar spionageactiviteiten voort te zetten, maar nu in een tijd dat de Koude Oorlog volop is opgelaaid.

Bron: The Bookseller


Pauw in ondertrouw

Thrillerschrijfster Marion Pauw (1973) gaat vandaag in ondertrouw. Dat meldt de auteur op Twitter. ‘Alleen al het woord maakt me blij’, schrijft de auteur, in 2009 winnares van de Gouden Strop met Daglicht. Haar mededeling werd gevolgd door felicitaties van collega-auteur Saskia Noort, die eraan toevoegde: ‘Wat heerlijk allemaal. Geniet! En gooi dat boeket dadelijk naar mij.’

Bron: Twitter

 

Meer nieuws op Hebban

17 juni 2016: Olde Heuvelt op tournee door VS & Durlacher wil een beetje lucht
16 juni 2016: Dan Brown schenkt 3 ton aan bieb & Letterkundig Museum zit zonder
15 juni 2016: Pieter Webeling wordt selfpubber & feestje voor 25 jaar Kurt Wallander
14 juni 2016: nieuwe aanvoerder Hall of Fame & IJsmakers-seizoen geopend
13 juni 2016: een 'ziekelijk trotse' Jochem Myjer & dertigste boek van Val McDermid

Nieuws gespot voor deze rubriek? Mail de redactie.

 Over de auteur

Hebban Crew

2130 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: 21 juni 2016: Harry Potter-vertaling in november & Benoîte Groult overleden

 

Gerelateerd

Over

J.K. Rowling

J.K. Rowling

Joanne Kathleen Rowling groeide op in Chepstow (Engeland) en studeerde Frans en ...

Benoîte Groult

Benoîte Groult

Benoîte Groult is een van de belangrijkste schrijfsters van Frankrijk. Ze publi...

Jules (J.A.) Deelder

Jules (J.A.) Deelder

Jules Deelder is uniek. Hij is dichter, performer, jazzliefhebber en staat beter...

Elke Geurts

Elke Geurts

Elke Geurts schreef de verhalenbundels Het besluit van Dola Korstjens (2008) en ...

Simon de Waal

Simon de Waal

Simon de Waal (1961) is scenarioschrijver, auteur en regisseur. Daarnaast w...

Karin Slaughter

Karin Slaughter

Karin Slaughter (Georgia, 1971) is een Amerikaanse thrillerauteur. Ze verwierf ...

Gesponsorde boeken