Meer dan 4,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Nieuws /

22 juli 2016: Ex-rechercheur verslaat Rowling & vijf euro korting op populaire Hebban-thriller

Elke werkdag sluiten we af met een overzicht van het belangrijkste, leukste en interessantste boekennieuws met vandaag onder meer: Clare Mackintosh wint met 'Mea culpa' belangrijkste Britse thrillerprijs, 'Les Misérables' wordt BBC-serie, prestaties Bauke Mollema deels te danken aan lezen en voor een kleine honderd euro slapen in de villa van Gerrit Komrij.

Ex-rechercheur wint in strijd om thrillerprijs van J.K. Rowling

Clare Mackintosh, voormalig rechercheur, heeft in de strijd om de Theakston Old Peculier misdaadroman van het jaar, tweevoudig winnaar Mark Billingham en Robert Galbraith (oftewel J.K. Rowling) verslagen. Ze kreeg de prijs voor haar debuut I let you go (in Nederlandse vertaling verschenen onder de titel Mea Culpa).

Mackintosh werkte twaalf jaar voor de politie. In 2011 verliet ze het korps om zich fulltime op het schrijven te kunnen richten. Haar winnende boek, gekozen uit achtereenvolgens een longlist van 18 boeken en een shortlist van zes titels, gaat over een vrouw die naar een afgelegen plek in Wales verhuist nadat haar zoontje is doodgereden. Een rechercheur zoekt uit wie de dader is. Van het boek, inmiddels in dertig talen vertaald, zijn een half miljoen exemplaren verkocht.

De winnares kreeg gisteravond haar prijs (een cheque van ruim 3.500 euro) overhandigd tijdens de openingsavond van het jaarlijkse Theakston Old Peculier-thrillerfestival in Harrogate, het grootste evenement over misdaadliteratuur ter wereld. De prijs die dit jaar voor de twaalfde keer is toegekend, wordt beschouwd als de meest prestigieuze thrillerprijs in Groot-Brittannië.

Bron: The Guardian


Vijf euro korting op populaire Hebban-thriller

Met 167 waarderingen, waarvan 43 5*-beoordelingen, is Piep zei de muis van M.J. Arlidge een van de populairste thrillers op Hebban. Ook Knack gaf de publicatie de hoogste beoordeling met vijf sterren. Om dat getal 'vijf' nog eens extra onder de aandacht te brengen biedt de uitgever nu een promotieactie aan: het boek is met vijf euro korting te koop door onderstaande bon bij de boekhandel in te leveren. 

In Piep zei de muis wordt in een leegstaand huis een vermoorde man gevonden. Niet veel later wordt zijn hart bij zijn vrouw en kinderen bezorgd. Inspecteur Helen Grace gaat op jacht naar de dader achter deze reeks 'omgekeerde Jack de Ripper-moorden': een seriemoordenaar heeft het gemunt op vaders met dubbele agenda’s.

[Klik met de rechtermuisknop op de afbeelding om deze op te slaan]

 

E-book heeft in bibliotheek nog lange weg te gaan

Het papieren boek is bij de openbare bibliotheken nog lang niet ingehaald door het e-book, dat sinds 2014 ook te lenen is. In 2015 werden er 4 miljoen e-books uitgeleend tegenover zo’n 74 miljoen fysieke boeken, blijkt uit cijfers van het CBS en de Koninklijke Bibliotheek.

Volgens Francien van Bohemen van de Vereniging Openbare Bibliotheken (VOB) heeft dit relatief kleine aantal uitgeleende e-books verschillende redenen. ‘We zijn pas 2,5 jaar onderweg met e-books. Het is dus nog een jonge ontwikkeling. Mensen moeten eraan wennen dat de mogelijkheid er is en hun weg leren kennen in de digitale bibliotheek. Ook willen veel mensen gewoon liever naar een fysieke bibliotheek met papieren boeken.’

Ook het relatief kleine aanbod van digitale boeken speelt mee. ‘We moeten over ieder e-book om de tafel met de uitgeverijen. Zij bepalen uiteindelijk of het e-book door de bibliotheek beschikbaar mag worden gesteld. Van de ongeveer 44.000 e-books op de Nederlandse markt heeft de bibliotheek er nu ongeveer 11.000.’

De 156 Nederlandse openbare bibliotheken telden vorig jaar samen, net als een jaar eerder, zo'n 3,8 miljoen leden. Daarmee lijkt een eind gekomen aan een jarenlange daling van het aantal leden.

Bron: NOS en de Volkskrant 

Les Misérables wordt BBC-serie

De roman Les Misérables van Victor Hugo wordt bewerkt tot een zesdelige televisiedrama dat door de BBC zal worden uitgezonden. Scenarioschrijver Andrew Davies neemt het script voor zijn rekening, zo heeft de omroeporganisatie bevestigd.

Les Misérables werd in 1862 gepubliceerd. Schrijver Victor Hugo had er vanaf 1842 aan gewerkt. Hoofdpersoon is Jean Valjean, een man die 19 jaar in een strafkamp heeft gezeten om het stelen van een brood, met strafverlenging vanwege diverse vluchtpogingen. Na zijn vrijlating in 1815 ontmoet hij bisschop Myriel. Valjean bekeert zich en stelt zichzelf ten doel een goed mens te worden.

Davies schreef onder meer het scenario voor de series House of Cards en Mr. Selfridge en het script voor de film Bridget Jones’s Diary. Les Misérables heeft sinds de publicatie vele bewerkingen voor film en tv gekend. Er is ook een musical van gemaakt. Maar volgens Davies biedt de musical slechts een ‘fragmentarisch’ deel van het hele verhaal.

Bron: BBC News 


Hendrik Groen in bagage Mollema

Bauke Mollema leverde tot vandaag een uitzonderlijk goede prestatie in deze Tour de France. Had hij niet de pech van een glijpartij tijdens een afdaling dan had hij zondag vast en zeker op de Avenue des Champs Élysées op het podium gestaan. 

Het kan zo maar zijn dat zijn opmerkelijke gewoonten aan hebben bijgedragen aan de nu best wel aardige Tour van de Groninger. Het zijn eigenaardigheden die je niet bij de eerste de beste wielrenner ziet. Niet alleen verruilt hij liever het dessert voor boterhammen met honing, hij slaapt graag en… hij leest veel, zo weet de Volkskrant te melden.

Deze Tour is hij al aan zijn vijfde boek bezig, De Ronde van Italië van Dino Buzzatti. De bestseller Pogingen iets van het leven te maken van Hendrik Groen heeft hij net uit. Volgens zijn ploegmanager Luca Guercilena beschikt de wielrenner over veel intellectuele bagage. ‘Dat helpt hem om zich op iets totaal anders te concentreren dan alleen het fietsen en de wedstrijd.’ 

Bron: de Volkskrant


Voor 95 euro per nacht in de villa van Gerrit Komrij 

Voor wie nog een aardig vakantieadresje zoekt: in het Portugese Vila Pourca de Beira is een appartement te boeken voor 95 euro per nacht. Saillant detail: het pand was de voormalige residentie van dichter, criticus en journalist Gerrit Komrij.

Hoewel in Portugal gelegen is de villa in Italiaanse stijl gebouwd. De vakantiewoning is recentelijk opgeknapt en bevat een ruime woonkamer en een open keuken. Het terras biedt uitzicht op een weelderige tuin en een wijngaard. Uiteraard is er een zwembad bij, maar die moet je wel delen met andere gasten. De meest nabijgelegen grote stad is Coimbra, op 70 kilometer afstand. Opmerkelijk detail: Het onderkomen is geschikt voor vier personen, maar er is maar één bed. Er mogen geen feestjes gegeven worden.

Bron: airbnb


Vrijgemaakte Ortjes op het witte doek

De Jim Henson Company gaat een film maken van de komische fantasyroman The Wee Free Men van Terry Pratchett. Het boek, in het Nederlands verschenen als De Vrijgemaakte Ortjes, vertelt het verhaal van de jonge heks Tiffanie Verweerd.

Tiffanie weet zelf nog niet dat ze heks is. Wat ze wel weet, is dat ze enorm boos is omdat een suffig monster haar broertje Wittem heeft gestolen. Gewapend met een koekenpan en het boek Kwalen van het schaap spoort ze het monster op. Ze krijgt hulp van de piepkleine maar vechtlustige Tsae Dran Fiegels, ook wel bekend als de Vrijgemaakte Ortjes. De blauwe wezentjes zijn uit het land van de elfen geschopt wegens Verregaande Dronkenschap en Ongelooflijk Keet Schoppen.

Rhianna, de dochter van de in 2015 overleden schrijver, bewerkt de roman tot een scenario voor de film.   

Bron: BBC News

Meer nieuws op Hebban

21 juli 2016: 'Tonio' op 13 oktober in de bios & Hugo's ma te horen op Spotify
20 juli 2016: Twilight-auteur schrijft thriller & zomerstilte in bestsellerlijst
19 juli 2016: Terlouw bezorgd om klimaatverandering & Coelho schrijft over Mata Hari
18 juli 2016: Pauze voor Bureau Raampoort & lichaam vermiste Britse schrijfster gevonden
15 juli 2016: boekhandel meer vrijheid voor promotie & opnieuw verfilming voor Van Royen

Nieuws gespot voor deze rubriek? Mail de redactie.

 Over de auteur

Hebban Crew

2423 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: 22 juli 2016: Ex-rechercheur verslaat Rowling & vijf euro korting op populaire Hebban-thriller

 

Gerelateerd

Over

Clare Mackintosh

Clare Mackintosh

Clare Mackintosch werkte jarenlang binnen de politiewereld. In 2011 begon ze als...

J.K. Rowling

J.K. Rowling

Joanne Kathleen Rowling groeide op in Chepstow (Engeland) en studeerde Frans en ...

M.J. Arlidge

M.J. Arlidge

M.J. Arlidge schrijft al sinds het begin van dit millennium voor verschillende B...

Hendrik Groen

Hendrik Groen

Hendrik Groen publiceerde drie dagboeken, Pogingen iets van het leven te maken...

Gerrit Komrij

Gerrit Komrij

Gerrit Komrij (1944-2012) behoeft niet veel introductie. Zijn bijdrage aan ...

Terry Pratchett

Terry Pratchett

Terry Pratchett (Beaconsfield, 1948 - Broad Chalke, 2015) was met zijn onovertro...