Meer dan 4,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Nieuws /

8 juli 2016: de coverfout die niet opviel & programma Lowlands bekend

door Hebban Crew 1 reactie
Elke werkdag sluiten we af met een overzicht van het belangrijkste, leukste en interessantste boekennieuws met vandaag onder meer: over de fout op de cover van Joop van Riessen die door niemand werd opgemerkt, het literatuurprogramma van Lowlands is bekend en de Lemniscaatkrant herrijst.

De fout die door niemand werd opgemerkt

Er heeft een tijd lang een nogal slordige fout op de cover van de misdaadroman Moord op de tramhalte van Joop van Riessen gestaan voordat iemand de misstap opmerkte. Op de NRC-redactie was het deze week het gesprek van de dag, weinig redacteuren zagen meteen de uitglijder op het omslag. Was er iets mis met de foto? Staat wellicht de tram op het verkeerde spoor?

Marie-Anne van Wijnen van uitgeverij De Kring laat in NRC Handelsblad weten dat de fout werd ontdekt toen het boek werd opgemaakt. ‘Blijkbaar is er iets misgegaan in de correctie. Daardoor kwam het boek verkeerd in de catalogus te staan die naar 1.500 boekhandelaren en journalisten is gegaan.’ Toen het boek een half jaar later naar de drukker ging, werd dan ook dezelfde cover gebruikt.

De uitgever heeft niet meer gezien dat er met de cover iets mis was. Ook de vormgever, de drukker en zelfs de auteur niet. ‘Pas tijdens een signeersessie werd Joop van Riessen door een boekhandelaar op de fout gewezen.’

De uitgeverij heeft de fout in de tweede druk hersteld. De foute uitgave is niet teruggehaald uit de winkels. ‘We beschouwen het maar als een mooie gimmick, een collectors item’, aldus Van Wijnen.

Voor wie de fout nog steeds niet ziet: er staat twee keer ‘de’ in de titel.

Bron: NRC Handelsblad


Palmen op Lowlands

Het literatuurprogramma van het Lowlandsfestival (19, 20 en 21 augustus, Biddinghuizen) is bekend. Iedere dag doen ‘gerenommeerde schrijvers, dichters, verhalenvertellers en andere literaire veelvraten’ onder de noemer ‘Lowlands Bookstore’ een boekje open in voorstellingen en talkshows.

Onder anderen Connie Palmen, Paulien Cornelisse, Erik Jan Harmens, Ilja Leonard Pfeijffer, Rodaan Al Galidi en meer auteurs komen naar Lowlands. Niña Weijers en Simone van Saarloos presenteren een seksistische talkshow en auteur Walter van den Berg twitterde dat hij ook ‘iets onduidelijks’ (een lingobingo) gaat doen op het festival.

Bron: Lowlands


Lemniscaatkrant uit as herrezen

Vijf jaar geleden hield de Lemniscaatkrant op te bestaan. Maar volgend jaar, drie decennia na verschijning van het eerste nummer, komt de krant weer terug. En dat gebeurt volgens de uitgever op veler verzoek.

De krant verscheen voor het eerst in 1987. Met hulp van de medewerkers van uitgeverij Lemniscaat maakten negen jongeren samen een boekenkrant met interviews, boekennieuws, recensies en puzzels. Vijfentwintig jaar lang plofte de krant vier keer per jaar op de deurmat.

Na de verschijning van het honderdste nummer besloot de uitgever dat het tijd was voor ‘iets nieuws’ en de krant op te doeken. Nu, vijf jaar later, komt Lemniscaart terug op dat besluit. ‘Want er is gewoon niets leuker dan de Lemniscaatkrant’, zegt uitgever Jean Christophe Boele van Hensbroek.  

Deze zomer stelt de uitgever via een zoektocht op sociale media een nieuwe jongerenredactie samen. Vanaf september zal die redactie gaan werken aan een nulnummer, dat in januari 2017 verschijnt.

Bron: Persbericht


Tv-rechten van Anders verkocht

De Franse tv-filmrechten van Anders (La loi du silence), een thriller van Anita Terpstra, zijn verkocht aan producent Adrenaline. De vertaalrechten van Terpstra's vierde thriller werden al eerder na enkele veilingen verkocht aan gerenommeerde uitgeverijen in Frankrijk en Duitsland.

Anita Terpstra (1974) debuteerde in 2009 met Nachtvlucht, dat genomineerd werd voor de Schaduwprijs en de Crimezone Thriller Award. Ze is een van de Guests of Honour tijdens de Frankfurter Buchmesse 2016 en schrijft samen met o.a. Bram Dehouck een Krimi-feuilleton. Ook zal Anita Terpstra deelnemen aan het Mord am Hellweg - Krimi Festival op 23 oktober.

Op 1 september a.s. verschijnt haar vijfde thriller Samen. Daarin is Matt veroordeeld voor de ontvoering van vijf vrouwen. Een van de vrouwen wist te ontsnappen en op basis van haar getuigenis wordt hij veroordeeld. Matt blijft echter volhouden onschuldig te zijn; de andere vrouwen zijn nooit gevonden. In de gevangenis ontmoet Matt de bijdehante MacKenzie, de enige vrouw die gelooft in zijn onschuld. Ze gaat zelfs zo ver dat ze met Matt trouwt, ondanks dat iedereen in haar eigen omgeving haar laat vallen. MacKenzie zal werkelijk alles doen om Matts onschuld te bewijzen, zelfs een ontsnapping uit de zwaarbewaakte gevangenis.

Bron: Persbericht


Rechter roept auteur op weer de pen op te pakken

Een Indiase rechter heeft een schrijver die het bijltje erbij neer had gegooid nadat hij doodsbedreigingen had ontvangen, opgeroepen weer te gaan doen waar hij het best in is: schrijven. De auteur had zich teruggetrokken uit het literaire wereldje nadat nationalistische Hindoes in woede waren ontstoken over zijn roman Madhorubhagan, waarin een vrouw tracht zwanger te worden tijdens een controversieel Hindoe-vruchtbaarheidsritueel.

De in het Tamil schrijvende auteur Perumal Murugan liet deze week weten weer aan het werk te gaan. Murugan had vorig jaar zijn op dramatische wijze zijn ‘overlijden als kunstenaar’ aangekondigd. Hij had al zijn boeken uit de winkels laten terughalen, nadat een aantal exemplaren in de plaats Tiruchengode waar de roman zich afspeelt op de brandstapel was beland.  

Rechter Sanjay Kishan Kaul van het hooggerechtshof in Madras verdedigde Murugans recht om zich te uiten zoals hij dat wil. In een 150 pagina’s tellend vonnis schrijft de rechter: ‘Perumal Murugan zou geen angst moeten hebben. Hij moet in staat worden gesteld te schrijven. Zijn verhalen kunnen bijdragen aan de literatuur, ook al zullen er mensen zijn die het niet eens zijn met wat hij aan het papier toevertrouwt.’

Bron: The Guardian


Tegels opnieuw gelicht

Als eerbetoon aan de op 21 juni overleden P.C. Hooft-prijswinnaar en ‘Journalist van de Eeuw’ Henk Hofland brengt uitgeverij Fosfor zijn magnum opus Tegels lichten opnieuw op de markt.

In tijden van referenda (Oekraïne, Brexit), klachten over de ‘gevestigde orde’ (Denk), en de roep om of het ontwaren van revolutie (Karskens, Baudet) is dit boek volgens de uitgever onverminderd actueel.

Tegels lichten - of ware verhalen over de autoriteiten in het land van de voldongen feiten is een klassieker uit 1972. Meteen bij verschijning was duidelijk: H.J.A. Hofland zet niet alleen de toon van de vaderlandse journalistiek, hij zet de standaard.

Hofland zet de ‘schichtigheid van Nederlandse autoriteiten’ af tegen de ‘grote verzetsgebeurtenissen’ van juni 1966, van provo en kabouters – hun succes en hun ondergang. Het aan deze editie toegevoegde hoofdstuk 'De bananenmonarchie' (uit 1985) heeft als slotakkoord nog verbazingwekkend weinig aan actualiteit ingeboet. De Tegel, de belangrijkste journalistieke prijs van Nederland, is naar dit meesterwerk vernoemd.

Bron: uitgeverij Fosfor

Meer nieuws op Hebban

7 juli 2016: EK wekt interesse voor IJslandse literatuur & eerste thriller snookerkampioen
6 juli 2016: 'trilogie' van Bram Dehouck & prentenboek over Trump
5 juli 2016: eerbetoon van 35 kilo & een vervolg op 'Gijp'
4 juli 2016: Letterenfonds gul voor acht debutanten & Groot Dictee van A.F.Th.
1 juli 2016: Graeme Simsion dumpt Rosie & boek kleinzoon Tolkien op komst

Nieuws gespot voor deze rubriek? Mail de redactie.

 Over de auteur

Hebban Crew

2425 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: 8 juli 2016: de coverfout die niet opviel & programma Lowlands bekend

 

Gerelateerd

Over

Joop van Riessen

Joop van Riessen

Joop van Riessen (Bloemendaal, 1943) is een Nederlandse auteur van Amsterdamse...

Connie Palmen

Connie Palmen

Connie Palmen debuteerde in 1991 met haar roman De wetten. Het boek werd bekroon...

Anita Terpstra

Anita Terpstra

Anita Terpstra (Hallum, Friesland, 1974) is een Nederlandse thrillerauteur en te...

Bram Dehouck

Bram Dehouck

Bram Dehouck (1978) gaf met De minzame moordenaar (2009) zijn schrijverscarrièr...

H.J.A. Hofland

H.J.A. Hofland

H.J.A. Hofland was journalist en schrijver. Hij was zijn gehele carrière ...


Gesponsorde boeken