Hebban vandaag

Nieuws /

Boekenpraat: Het geheime verbond - zónder draken

door Anouk (Hebban Crew) 24 reacties
In haar eerste Weekopening van het jaar koos redacteur Anouk het nieuw verschenen kinderboek 'Het geheime verbond' voor het meeleesproject dat de Hebban Crew in 2022 aangaat. Het is het eerste deel in de 'Zonnevangers'-reeks van Ida Tufte Michelsen. Anouk nodigde lezer Evelien uit om het boek samen te lezen. Nu het uit is, delen ze hun ervaringen in een Boekenpraat.

Het geheime verbond

Ida Tufte Michelsen, vertaald door Rymke Zijlstra

Via haar oma ontdekt Alma Freng dat ze een zonnevanger is. Zonnevangers zorgen ervoor de dat de draden van de tijd niet in de knoop raken. Sommigen van hen kunnen zelfs de tijd terugdraaien. De zonnevangers plannen een coup om dictator Grubel ten val te brengen. En daarbij hebben ze de hulp van Alma nodig. En daarom moet Alma niet alleen leren vliegen, maar ook zonnestralen vangen en de tijd beheersen. En dit alles in een paar weken tijd! Hoe houdt ze zich staande?

De voorpret kan beginnen

Evelien: 'Het boek ziet er geweldig uit: een magische kaft waar allemaal elementen in verstopt zitten die je er pas bij nadere bestudering uithaalt. Het geeft in elk geval weg dat een bibliotheek blijkbaar een belangrijke rol speelt. Wat me verder opvalt, is uiteraard dat het een – ik denk – Noorse auteur is. Daar heb ik nog niet zoveel van gelezen.

Verder zei jij in je intro dat er ook draken zouden zijn. Die heb ik nog niet gespot, niet op de cover en niet in de blurb maar dat zal misschien nog wel komen in het verhaal, fingers crossed. En iets anders wat jij al zei in je intro, dat het vergeleken wordt met 'Harry Potter'. Er staat hier een quote op die zegt: "Beter dan Harry Potter". Nou ik ben benieuwd...'

Anouk: 'Ik heb in een oude versie van de flaptekst gelezen dat er draken in het boek zitten, maar die is inmiddels niet meer te vinden. Ik hoop dat er wel degelijk draken in zitten en dat die niet samen met de flaptekst verdwenen zijn, want ik verheug me erop! Er is maar één manier om erachter te komen: zo snel mogelijk beginnen met lezen. Ik heb er echt zin in.

Op de cover zit bij mij ook een sticker met daarop 'Magische mysteries', de noemer waaronder uitgeverij De Fontein boeken in dezelfde sfeer uitgeeft. Inclusief boekenlegger met andere boekentips. Die immense bibliotheek op de achtergrond van de cover is aanlokkelijk, hè? Heb jij ook van die dromen dat je per ongeluk wordt opgesloten in een bibliotheek en daar een nacht in je eentje door mag brengen?

De wereldbol kan ik alvast plaatsen, die staat vast in verband met de krachten die de Zonnevangers hebben. "Zonnevangers kunnen de draden van de tijd vastpakken en controleren. Sommigen van hen kunnen de tijd zelfs terugdraaien." Dat klinkt als een heel toffe kracht om te hebben. En eentje waardoor je makkelijk in de problemen komt. Welke kracht zou jij het liefst willen hebben als je mocht kiezen?'

'Ik vrees dat er aan alle krachten een positieve en een negatieve kant zit.' – Evelien

Evelien: 'Owwww, ik hoop echt dat de draken niet verdwenen zijn. Misschien vonden ze dat de flaptekst het te veel weggaf. We gaan het zien.

En ja, die dromen heb ik zeker. Nu werk ik in een bibliotheek dus ik zie het nog wel eens gebeuren haha. Maar een hedendaagse bieb is toch anders dan een oude of magische bibliotheek met verborgen hoekjes en spannende boeken om te ontdekken. Wel zou ik nog wel eens een sleepover willen organiseren in de bieb. Ik zie het helemaal voor me: na een paar leuke activiteiten en kletsen zoekt iedereen een plekje tussen de boeken. Heerlijk! Toen ik nog bij Het Leesteken in Purmerend werkte, hebben we eens een Young Adult sleepover georganiseerd. Dat was wel echt heel erg leuk.

Oei, je vraagt naar een kracht. Dat vind ik wel een lastige. Ik zou erg graag willen vliegen maar dan wel op een draak of een wyvern, dus ik denk dat dat niet echt telt als kracht. Ook zou ik wel gedachten willen kunnen lezen, of in ieder geval dat je kan voelen in welke richting iemand denkt of welke emoties iemand ervaart. Aan de andere kant lijkt me dat ook lastig als je je er niet voor kunt afsluiten. Dan voel je constant van alles wat niet van jou is. Lijkt me ook niet zo fijn. Ik vrees dat er aan alle krachten een positieve en een negatieve kant zit. Oef, dat klinkt wel cliché, haha.

Nu ben ik ook wel benieuwd welke kracht jij zou willen bezitten. Ga ik alvast een stukje lezen!'

Anouk: 'Ik heb altijd gezegd dat ik het liefst zou kunnen teleporteren. Het zou zoveel schelen als we dat konden, want ik heb een enorme hekel aan wachten en reizen. Maar als je vlak voor het grote avontuur staat dat dit boek belooft te zijn, dan is dat een ontzettend saai antwoord. Dus ik denk dat ik ook voor het manipuleren van tijd ga. Dat lijkt me handig én gevaarlijk, dus er zit zeker een element van spanning in als je dat in het echte leven zou kunnen. Of misschien iets met dromen. Ik droom vaak best toffe dingen en ik vind het heel jammer dat ik die niet kan opslaan om ook in mijn boekenkast te zetten. Of andermans dromen stiekem bezoeken. Ook alweer zo'n kracht die makkelijk te misbruiken is... wat zegt dat over mij? Ik ga ook maar gauw lezen!'

Een Boekenpraat zónder draken

Evelien: 'Nou die draken zie ik nog zo een-twee-drie niet verschijnen, dus ben bang dat ze niet meer gaan komen. Maar verder ben ik wel verrast hoe ingenieus deze wereld in elkaar zit. Het hele besef van tijd is een vrij lastige in Het geheime verbond, maar je leert door de ogen van Alma en ik heb gemerkt dat dat altijd wel goed werkt in een boek.

Ik weet nog niet of ik het beter vind dan 'Harry Potter'. Daar is echt wel meer voor nodig, maar het doet er wel sterk aan denken. Ook dat Ella Alma meeneemt naar die verschillende ‘winkels’ die verstopt zitten, doet denken aan de Wegisweg. Of verklap ik nu te veel? En hoe zie jij dat?

Ik ben nu bijna op de helft en ik lees met veel genoegen. Deze wereld intrigeert me!

En even als los hersenspinsel, pun intended: dat met die levensdraden heeft een heel mythisch element en doet mij denken aan de Nornen uit de noordse mythologie, de spinsters en eindigers van de levensdraden.'

'Het verhaal leest ook zónder draken heel lekker.' – Anouk

Anouk: 'Ik ben inmiddels ook halverwege! Ik ben het met je eens wat betreft die mythologie, ik moest ook meteen denken aan spinners en het knippen van levensdraden. In de Griekse mythologie zit het ook. Ik moest heel hard lachen toen je in onze mailwisseling de titel veranderde van 'Boekenpraat met draken' naar 'Boekenpraat zonder draken'. Wij zijn er inmiddels achter dat de draken in de oude flaptekst een foutje waren, een verkeerd erin geslopen zinnetje, maar ik ga ook eerlijk bekennen dat ik ze nog niet gemist heb. Het verhaal leest ook zónder draken heel lekker.

Wat betreft Harry Potter, dat is zo'n fenomeen, ik denk niet dat er snel nog een boekenreeks komt die ons zó in vervoering kan brengen. Maar ik vind dat Het geheime verbond goed stand weet te houden. Het sluit qua sfeer aan op de 'Nevermoor'-boeken, maar is wel zo eigen dat het geen kopie is geworden van beide reeksen. De auteur gebruikt zonnestralen op een originele manier, ik zou nooit bedacht hebben dat je daarmee de tijd kon versnellen of vertragen, maar met de uitleg klinkt het gewoon hartstikke logisch. Daar hou ik van: ook magie moet kloppen.

Net als Alma begin ik halverwege het boek zo langzamerhand te vermoeden dat er meer achter het verhaal van haar oma steekt. Ik ben heel benieuwd wat dat gaat zijn, want ik voel een twist aankomen. '

Wat vonden we ervan?

Anouk: 'Ik heb het boek uit! Wat was de tweede helft spannend, zeg. Zoals je al zei wordt er veel uitgelegd in het eerste deel van het boek, wat gelukkig niet stoort omdat Alma het zelf nog moet leren. Het is een oude truc, maar het werkt prima. Wel is het eerste deel daardoor een stuk trager dan het tweede, waarin alles ineens tegelijk lijkt te gebeuren.

Ik vroeg me tijdens het lezen steeds meer af of je ook echt zou kunnen tijdreizen met het knippen van de draden en niet alleen versnellen of vertragen, en daar kwam een antwoord op! We kunnen natuurlijk niet te veel verklappen voor de lezers van het boek, maar ik ben zeker benieuwd naar het vervolg. Ik wil weten wat er allemaal nog meer mogelijk is én ik wil meer over Gabriella Grubel weten. Hoe kwam ze aan de macht, wat doet de Grubelgroep allemaal?

Vind jij het jammer dat Het geheime verbond hier niet op in is gegaan, of vind je dat passen?'

Evelien: 'Het tweede deel heeft zeker meer vaart (letterlijk) dan het eerste, deel maar wat blijft er nog veel te raden over.

En wat jij al zei, heeft het boek ook veel weg van 'Nevermoor'. Ik hoop ook wel dat de wereld minstens zo uitgebreid gaat worden als deze. Dus hoeveel delen kunnen we nog verwachten? Een heleboel hoop ik!

'Hopelijk duurt het niet te lang voor het volgende deel komt want ik heb nog zoveel vragen.' – Evelien

Nog even terugkomend op de noordse mythologie: het komt natuurlijk doordat de schrijver Noors is, maar het geeft wel een andere draai aan het magische van dit boek, eentje waardoor het heel origineel uit de hoek komt, ondanks de vele overeenkomsten met andere boeken.

Ergens mis ik nu wel wat uitleg over de Grubelgroep, maar denk ook dat het dan wel erg veel informatie geweest zou zijn voor dit deel alleen en er moet ook nog wat te raden over blijven. Hopelijk duurt het niet te lang voor het volgende deel komt, want ik heb nog zoveel vragen. Ik heb erg genoten van dit boek en vind het ook erg passen binnen de liefde voor magie in kinderboeken die op het moment zo aanwezig is. Een erg mooie aanvulling op de al bestaande Magische Mysteries van De Fontein.'

Anouk: 'Ik vermoed ook dat de auteur meer achtergrondinformatie over de Grubelgroep bewaart voor latere delen. Dat zorgt er zeker voor dat je wilt doorlezen, en alles in het eerste boek proppen zou te veel zijn geweest. Het tweede boek over Alma Freng is in eigen land al verschenen en de titel verklapt dat vader Simon toch ook weer een zonnestraaltje mee zal pakken. Ik vind hem een leuk personage, dus ik hoopte al op meer. Ik ben benieuwd in welke problemen Alma zich in dit deel zal bevinden.

Ik vind het boek ook zeker passen in de Magische Mysteries-lijn van uitgeverij De Fontein, en een mooie aanvulling op 'Harry Potter' en 'Nevermoor'. Ik denk dat ik wel mag zeggen dat we beiden het boek zouden aanraden voor liefhebbers van magische kinderboeken.'Over de auteur

Anouk (Hebban Crew)

226 volgers
1361 boeken
24 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Boekenpraat: Het geheime verbond - zónder draken

 

Gerelateerd

Over


Gesponsorde boeken