Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Boekenprijs voor auteurs met een 'glimp'

De Britse boekenbranche maakt kennis met een nieuwe prijs. En voor die onderscheiding komen enkel auteurs met een kleurtje in aanmerking. De Jhalak-literatuurprijs moet het gebrek aan diversiteit in de uitgeverswereld aankaarten.

De Jhalak-prijs - Hindi voor 'een glimp' - is een reactie op een rapport dat vorig jaar verscheen. Daaruit bleek dat Britse auteurs met een migratieachtergrond meer kans maken om te worden uitgegeven als zij op een stereotiepe manier over hun eigen gemeenschap schrijven.

De prijs wordt jaarlijks toegekend aan een Britse of in Groot-Brittannië wonende schrijver en levert de winnaar duizend Britse ponden op. Het is de eerste prijs in Engeland die alleen inzendingen accepteert van niet-blanke auteurs. Uit alle genres - fictie, korte verhalen, non-fictie, poëzie, strips en kinderboeken - kunnen werken worden ingediend. Ook boeken die in eigen beheer worden uitgegeven, kunnen meedingen.

Het initiatief voor de prijs komt van de schrijvers Sunny Singh en Nikesh Shukla en de organisatie Media Diversified. Met de onderscheiding willen ze een verandering bewerkstelligen in de Britse boekenindustrie. Uit een onderzoek bleek dat gekleurde auteurs de meeste kans op publicatie maakten als ze over hun eigen komaf en samenleving schreven en thema's als racisme en kolonialisme aanstipten. Er was ook woede onder deze schrijvers toen bleek dat van de vijftien auteurs van wie boeken cadeau worden gedaan tijdens de World Book Night in april geen enkele een kleur had. 

'Als wij om een structurele hervorming vragen, worden we doorgaans afgescheept met de opmerking om het zelf te doen', zegt Sunny Singh, auteur van Hotel  Arcadia, in The Guardian. 'De Jhalak-prijs is daar nu een reactie op. Ik hoop dat het niet alleen de opmerkingen doet verstommen dat we nooit actie ondernemen, maar dat de uitgeefbranche ook voorbij de grenzen kijkt.'

In augustus wordt de jury bekendgemaakt. Die bestaat uit schrijvers, journalisten en programmamakers - allen met een kleurtje. De shortlist wordt in januari 2017 geopenbaard en een maand later wordt de winnaar bekroond. 

Bronnen: De Morgen, The Guardian

Over de auteur

Hebban Crew

2124 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Boekenprijs voor auteurs met een 'glimp'

 

Gerelateerd

Over

Sunny Singh

Sunny Singh

Sunny Singh is geboren in Varanasi, India. Het werk van haar vader, die in ...

Gesponsorde boeken